Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Με μια μεγάλη εκδήλωση ξεκίνησε η προεκλογική μάχη

Ο Γ. Σιδέρης
Ο Γ. Σιδέρης
Με μία ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, στο θεατράκι του ΟΤΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου μπήκε δυνατά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Στέλιος Μπούσουλας, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, και την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου.

Στην πρώτη αυτή εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου παρουσιάστηκαν οι 50 πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Παρευρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ, ο Νίκος Λάππας, μέλος της ΚΕΟΕ και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφιοι Γρηγόρης Τιμπλαλέξης και Νίκη Χρονοπούλου.

Μετά την κεντρική ομιλία έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από τον Νίκο Ζούτσο, δημοτικό σύμβουλο και πρώην επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Περιστερίου», την γιατρό Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, την μαθήτρια Κωνσταντίνα Κατσιάρη, η οποία είναι η νεότερη υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιστέρι, τον Κώστα Υφαντή, εργαζόμενο στον δήμο, και τον Χρήστο Μαργανέλη, δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.

Αντιλαϊκή σύγκλιση στο Περιστέρι


Ο Γιώργος Σιδέρης σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, στο Περιστέρι γίνεται ταύτιση. Μετά την τρικομματική σύμπλευση (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) στην Καισαριανή και την Πάτρα, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει τη στήριξη του υποψηφίου της ΝΔ, Ανδ. Παχατουρίδη, στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Αυτή η σύμπλευση είχε φανεί όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότεινε η διοίκηση Παχατουρίδη, όταν υιοθετούσαν κοινά ψηφίσματα για το Ουκρανικό, όταν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παχατουρίδη για πρόεδρο του ΑΣΔΑ.

Αυτή η τάση συνδυάζεται με τις διεργασίες που θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί και στο Περιστέρι να δούμε σχήματα υποτίθεται αυτοδιοικητικά ή άλλες επιλογές σκοπιμότητας, όπως: "Να εκλέξουμε έστω έναν δημοτικό σύμβουλο ώστε να συμμετέχουμε στη νομή της δημοτικής εξουσίας". Γιατί είναι πολλές οι αρμοδιότητες, πολυπλόκαμες οι δομές, μεγάλες οι δυνατότητες για εξαρτήσεις, για χειραγωγήσεις, μέσα από τη διοίκηση των δήμων.

Αυτά άλλωστε στο Περιστέρι τα έχουμε δει: Για παράδειγμα, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη, παλιός αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη ήταν τώρα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διάφοροι ανεξάρτητοι τώρα είναι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι της διοίκησης Παχατουρίδη. Ολοι αυτοί είχαν και ευφάνταστα ονόματα, αλλά δεν είχαν καθόλου νέα πολιτική, ήταν κοινή με την προηγούμενη και στην πεπατημένη της διαχείρισης της μιζέριας.

Η κοινή πολιτική στην οποία ταυτίζονται δημιουργήθηκε από συνεχόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα τον "Καποδίστρια", τον "Κλεισθένη" και τον "Καλλικράτη". Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν τα εξής βασικά αποτελέσματα:

Η χρηματοδότηση των δήμων θα γίνεται με ίδια έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία του δημότη. Η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται - συρρικνώνεται και τα κενά καλύπτονται από την ένταση των ιδίων εσόδων, των ιδίων πόρων, δηλαδή τη βαριά φορολόγηση των δημοτών. Για παράδειγμα τα ίδια έσοδα του δήμου Περιστερίου ανέρχονται στο ποσό των 20 εκατομμυρίων (19.953.000) ευρώ και πάνω από το 57% των τακτικών εσόδων του αφορά νόμιμο "άρπαγμα" από τους δημότες με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια. (...)

Η στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, όπως αυτά διαμορφώνονται σε κάθε περιοχή μέσα από τα διάφορα προγράμματα και συνδυάζονται με τους στόχους και τις επιχειρηματικές επιδιώξεις σε κάθε Περιφέρεια και δήμο. (...) Η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων που είναι στην ευθύνη των δήμων, μέσα από τη συρρίκνωση του προσωπικού, μέσα από την άλωση των εργασιακών σχέσεων (...)

Το Περιστέρι αλλάζει, αλλά ποιοι ωφελούνται;

Την ίδια ώρα η διοίκηση Παχατουρίδη δεν ακουμπάει τους λιγοστούς μεγάλους επιχειρηματίες και καπιταλιστές της πόλης. Τα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) ανέρχονται στα 21,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα 20,7 εκατομμύρια ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα από τη διοίκηση του δήμου. Είναι γνωστό ότι οι διάφοροι εισπρακτικοί μηχανισμοί απαιτούν με κάθε μέσο (εκβιασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.) και την τελευταία δεκάρα που οφείλουν (λόγω αδυναμίας) τα λαϊκά νοικοκυριά. Υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες που οφείλουν αυτό το ποσό και μένουν στο απυρόβλητο. Συνεχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους οι καναλάρχες, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, μεγάλων εμπορικών κέντρων, νυχτερινών κέντρων, ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα όπου ο δήμος Περιστερίου με απόφαση της διοίκησης Παχατουρίδη προχώρησε στη διαγραφή χρέους 15.000 ευρώ της εταιρείας "ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" από το σύνολο των 46.000 ευρώ. Αφού ο επιχειρηματικός κολοσσός έμεινε ανενόχλητος επί 14 χρόνια να φεσώνει τον δήμο, ξαφνικά "ανακαλύφθηκε" λάθος στους υπολογισμούς».

Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέναντι στην αντιλαϊκή διοίκηση Παχατουρίδη

Ενώ αναφέρθηκε και στην πείρα απ' όταν το Περιστέρι είχε δημοτική αρχή του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Φωλόπουλο και στο πώς αυτή πρωτοστάτησε στους αγώνες των κατοίκων, και κατέληξε: «Ο σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Απαιτείται ένα άλλο ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι στον αντίποδα αυτού που ζούμε σήμερα. Μόνο ο αγώνας του λαού μας μέσα από τους οργανωμένους φορείς μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει λύσεις που θα καλυτερεύουν τη ζωή του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας με τη σημερινή διοίκηση. Οτι τα μεγάλα ποσοστά εμείς θα τα καταθέσουμε στον αγώνα, στην κινητοποίηση του λαού και όχι για να βουλώσουμε στόματα.

Εμείς σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ταγμένοι και θέλουμε να διεκδικήσουμε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε αυτές τις εκλογές που έρχονται. Την καθεμία ψήφο θα την καταθέσουμε στον αγώνα για μία πραγματικά 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση. Για να εκφραστεί δυναμικά και στις εκλογές το Περιστέρι του καθημερινού μόχθου, των εργατικών αγώνων, των λαϊκών δικαιωμάτων, της νεολαίας, της ιστορικής μνήμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ