ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Τρομοκρατική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Σκηνές φρίκες με εκατοντάδες ασθενείς και χιλιάδες άλλους εγκλωβισμένους μετά την εισβολή του κατοχικού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»

Copyright 2023 The Associated

Τρομοκρατική εισβολή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το «Αλ Σίφα», ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις 2 π.μ. ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, υποβάλλοντας σε σκηνές φρίκης εκατοντάδες ασθενείς, υγειονομικούς και χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» είχε δοθεί λίγες ώρες πριν, από τις ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να αναπαράγει την προπαγάνδα του κράτους - δολοφόνου και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «πληροφορίες» ότι «η Χαμάς και η παλαιστινιακή "Ισλαμική Τζιχάντ" χρησιμοποιούν ορισμένα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας - μεταξύ τους και το "Αλ Σίφα" - και σήραγγες κάτω από αυτά για να κρύψουν και να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και την κράτηση ομήρων».

Η εισβολή του κατοχικού στρατού στο «Αλ Σίφα» ξεκίνησε με την έφοδο αρμάτων μάχης στον περίβολο του νοσοκομείου και κλιμακώθηκε με τρομοκρατικές «έρευνες» πάνοπλων Ισραηλινών στρατιωτών από όροφο σε όροφο και από δωμάτιο σε δωμάτιο (ακόμα και μέσα σε ΜΕΘ), προκαλώντας σκηνές τρόμου και φρίκης στους εκατοντάδες ασθενείς, στους τραυματίες και στους χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν αποθήκη του νοσοκομείου με φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, αλλά και 30 Παλαιστίνιους που οι στρατιώτες ξεγύμνωσαν με την απειλή βίας, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν σε χώρο τον οποίο είχαν περικυκλώσει άρματα μάχης.

Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός διέταξε από τα μεγάφωνα όλους τους εφήβους και άνδρες από 16 ετών και άνω να βγουν από το νοσοκομείο και να παραδοθούν...

Γιατροί του νοσοκομείου, μιλώντας σε αραβικά δίκτυα, ανέφεραν ότι μέχρι το πρωί βρίσκονταν στον χώρο περίπου 650 ασθενείς, ενώ περίπου 5.000 έως 7.000 άλλοι εκτοπισμένοι άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στους χώρους του νοσοκομείου και δέχονται πυρά από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Μετά την εισβολή, ο διευθυντής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Αλ Σίφα», Αχμεντ Μουχαλάλατι, δήλωσε χαρακτηριστικά στο δίκτυο «Al Jazeera» πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους, ακόμα και κρεβάτια ασθενών στους θαλάμους...

Σε δηλώσεις του ο δρ Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε ότι στο εσωτερικό του νοσοκομείου ακούστηκαν μεταξύ άλλων και εκρήξεις, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει ακόμα και μέσα στο κτίριο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ο ίδιος τόνισε πως πυρά του ισραηλινού στρατού δέχτηκαν και άνθρωποι που διέμεναν στο νοσοκομείο, τη στιγμή που προσπαθούσαν να βγουν από διάδρομο που υποτίθεται ότι είχε κηρυχθεί «ασφαλής» για έξοδο.

Οι αναμενόμενοι ισχυρισμοί περί «όπλων της Χαμάς»

Οπως αναμενόταν, το Ισραήλ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι οι δυνάμεις του που επέδραμαν στο νοσοκομείο ανακάλυψαν μέσα σε εγκαταστάσεις του κτιρίου «ένα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης, όπλα και τεχνολογικά μέσα» που ανήκουν στη Χαμάς.

Βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι τα σχετικά βίντεο και οι εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός - με λιγοστά όπλα, ένα λάπτοπ, ορισμένα αλεξίσφαιρα κ.λπ. - ήταν πολύ «φτωχά» σε σχέση με όλη την ισραηλινή προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών περί «μεγάλου μυστικού αρχηγείου της Χαμάς» που δήθεν κρύβεται κάτω και μέσα στο νοσοκομείο, είναι προφανές ότι ακόμα και γι' αυτά τα λίγα κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον «μετρ» των fake news.

Στέλεχος της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ, μιλώντας στο «Al Jazeera» χαρακτήρισε «σκετς» και «θεατρινισμό» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο στρατός να έφερε όπλα και να τα τοποθέτησε στο σημείο.

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός «είναι στο νοσοκομείο και κανείς δεν ξέρει τι κάνουν, ή τι όπλα έφεραν μαζί τους, για να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι τα βρήκαν μέσα στο συγκρότημα».

Ηδη χτες το βράδυ, εικόνες που κυκλοφορούσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέδεαν τα όπλα που ισχυρίστηκε το Ισραήλ ότι βρέθηκαν στο νοσοκομείο με τις κούτες «ανθρωπιστικής βοήθειας» που μετέφεραν Ισραηλινοί στρατιώτες μέσα σε αυτό κατά τη διάρκεια της εισβολής τους.

Διεθνής κατακραυγή για το νέο ισραηλινό έγκλημα

Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταγράψει πάνω από 137 ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία και κλινικές στη Γάζα, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο 521 αμάχων και στον τραυματισμό άλλων 686.

Παράλληλα, τουλάχιστον 101 υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για την Εκτακτη Ανθρωπιστική Βοήθεια, Μ. Γκρίφιθς, εξέφρασε αποτροπιασμό για την εισβολή του στρατού στο «Αλ Σίφα», επισημαίνοντας ότι «η προστασία νεογνών, ασθενών, ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να ξεπεράσει όλες τις άλλες ανησυχίες. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης».

Νωρίτερα ο Αντ. Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ, επανέλαβε για άλλη μια φορά την έκκλησή του για εκεχειρία στη Γάζα, «στο όνομα του ανθρωπισμού».

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας δρ Μάι Αλ Κάιλα τόνισε πως η εισβολή στο νοσοκομείο αποτελεί «νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά γιατρών και ασθενών».

Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την εισβολή στο «Αλ Σίφα», κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Τραγική η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία

Το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι το «Αλ Αχλί», που έχει περίπου 500 ασθενείς, ωστόσο προσφέρει ελάχιστες υπηρεσίες σε σχέση με τις δυνατότητές του, εξαιτίας των επιθέσεων και του αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα έχουν σταματήσει να λειτουργούν, λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, ιατρικών εφοδίων, οξυγόνου, νερού και τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 22 από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί συνολικά 11.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 4.710 παιδιά και 3.160 γυναίκες. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 29.800.

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι αδύνατον να καταμετρηθούν, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ασθενοφόρων και εθελοντών που προσπαθούν να τα περισυλλέξουν.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε συμβολικά στην ανατίναξη του κοινοβουλίου στην Πόλη της Γάζας, λίγες μέρες αφότου στρατιώτες είχαν φωτογραφηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων κρατώντας ισραηλινές σημαίες.

Σταγόνα στον ωκεανό η είσοδος του πρώτου φορτηγού με καύσιμα

Στο μεταξύ, μετά από σχεδόν 40 μέρες απάνθρωπου αποκλεισμού στη Γάζα, χτες πέρασε το πρώτο βυτιοφόρο καυσίμων, μεταφέροντας περίπου 24.000 λίτρα. Το βυτιοφόρο πέρασε από το μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου στη Ράφα, όπου η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους είναι δραματική, ειδικά μετά τις προχτεσινές βροχές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, τα καύσιμα αυτά πέρασαν υπό την εντολή των ισραηλινών αρχών να χρησιμοποιηθούν αυστηρά για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα από τα φορτηγά της UNRWA και για κανέναν άλλο σκοπό, ούτε καν για την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων ή την επαναλειτουργία των αντλιών του συστήματος υδροδότησης.

Χαρακτηριστικά, τα 24.000 λίτρα καυσίμων που έφτασαν χτες αρκούν για να καλύψουν μόλις το 9% των ημερήσιων αναγκών της UNRWA.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC φορέας του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επιτραπεί στα φορτηγά αρωγής του ΟΗΕ να ανεφοδιαστούν, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, οι «Ταξιαρχίες Αλ Κουντς» - η ένοπλη πτέρυγα της «Ισλαμικής Τζιχάντ» - ανακοίνωσαν χτες ότι «κατέρριψαν» ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) «Skylark».

Επιπλέον, βομβαρδίστηκε ξανά η πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, που υποτίθεται ότι είναι «πιο ασφαλής» για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων αμάχων. Ο ισραηλινός στρατός έριξε ακόμα φυλλάδια καλώντας κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνις - επίσης από τις υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές - να φύγουν από τις περιοχές τους, καθότι επίκεινται νέες αεροπορικές επιδρομές.

Κόντρες για τη χρηματοδότηση του πολέμου

«Τριγμούς» προκαλεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης η κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Πολέμου Μπένι Γκαντς (πρώην υπουργό Αμυνας και ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα») και τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς. Ο Γκαντς διεμήνυσε χτες ότι θα παλέψει κατά της πρακτικής να χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς κεφάλαια που έχουν σχέση με τον πόλεμο, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς τα σχέδια του Σμότριτς για «επικαιροποίηση» του σχεδίου του προϋπολογισμού, όπου επιχειρείται να διοχετευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ όχι στον πόλεμο αλλά σε «προτεραιότητες» που αφορούν την καταδυνάστευση της Δυτικής Οχθης και την ιδιωτική Εκπαίδευση των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Τις τελευταίες νύχτες, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από την κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτησή του.

Την αποπομπή Νετανιάχου και τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής άλλο στέλεχος που θα οριστεί από το κόμμα «Λικούντ» ζήτησε χτες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz», επικρατεί δυσαρέσκεια στις οικογένειες Ισραηλινών ομήρων οι οποίες έφτασαν στη Δυτική Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, περπατώντας 37 χλμ., μετά την άρνηση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου να συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και την «Ισλαμική Τζιχάντ» για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Νέες αποστολές όπλων των ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» - Απόρριψη από το Ισραήλ

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζει απρόσκοπτα τις αποστολές όπλων, πυραύλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ στο πλαίσιο αμείωτης «στρατιωτικής βοήθειας», ενισχύοντας το κράτος - δολοφόνο και τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», τα νέα φορτία όπλων περιλαμβάνουν περισσότερους κατευθυνόμενους πυραύλους με λέιζερ για τα ελικόπτερα «Apache», καθώς και βλήματα των 155 χιλιοστών για τα ισραηλινά πυροβόλα, πυρομαχικά bunker-buster (καταστροφείς καταφυγίων), νέα στρατιωτικά οχήματα, συσκευές νυχτερινής όρασης και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Switchblade 600.

Οι πληροφορίες του «Bloomberg» αναφέρουν πως το αίτημα του Ισραήλ κατατέθηκε στα τέλη Οκτώβρη και τα πυρομαχικά και τα υπόλοιπα συστήματα ήδη αποστέλλονται, από τα αποθέματα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο στρατιωτική βοήθεια αξίας 3,8 δισ. δολαρίων.

Ολα αυτά, την ώρα που η ισραηλινή σφαγή στη Γάζα μειώνει την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών προς τη συνέχιση του εγκλήματος και την αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Σε νέα δημοσκόπηση του «Reuters/Ipsos» καταγράφεται πως το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ», έναντι 41% που είχε απαντήσει το ίδιο σε δημοσκόπηση στα μέσα Οκτώβρη.

Περίπου το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί πως «το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί».

Επίσης, μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, ενώ το 43% δήλωσε αντίθετο.

Ψηφίστηκε απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες σχεδίων απόφασης, πάνω από 11.400 νεκρούς Παλαιστίνιους και 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους, το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ ενέκρινε χτες βράδυ σχέδιο απόφασης που προώθησε η Μάλτα για τη Γάζα.

Η απόφαση που εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ρωσία Βρετανία), ζητά «παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς και τις μάχες, για «επαρκή αριθμό» ημερών, ώστε να επιτραπεί η διέλευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - χωρίς να γίνεται λόγος για γενική κατάπαυση πυρός.

Ζητά επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων και ειδικά των παιδιών, την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών και καλεί όλες τις πλευρές «να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών στη Γάζα».

Αν και αρχικά η Μάλτα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «κατάπαυση πυρός», η τελική απόφαση αποφεύγει την αναφορά στη λέξη αυτή και ζητά αντ' αυτού «εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο διατύπωση για «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία που να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», λέγοντας ότι αυτό αντανακλά και το ψήφισμα που ενέκρινε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ρωσική πρόταση δεν εγκρίθηκε, αφού έλαβε 5 θετικές ψήφους, 9 αποχές και 1 ψήφο κατά (ΗΠΑ).

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέρριψε αμέσως το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν έχει «κανένα νόημα» και χαρακτηρίζοντάς το «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα». Κατηγόρησε δε τη Χαμάς ότι είναι αυτή που «επιδεινώνει σκόπιμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και αυξάνει τον αριθμό των παλαιστινιακών θυμάτων προκειμένου να ενεργοποιήσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να σταματήσει το Ισραήλ»...

Συνάντηση Μακ Γκουρκ και Αμπάς

Με τον επικεφαλής αμερικανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας Μπρετ Μακ Γκουρκ, που έχει διοριστεί «συντονιστής» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε χτες στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, επισημαίνοντάς του την ανάγκη η κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσουν οι επιθέσεις στρατιωτών και εποίκων κατά των Παλαιστινίων αμάχων της Δυτικής Οχθης. Κατηγορηματικά απέρριψε τις προτάσεις του Ισραήλ για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα (που την ονομάζουν «εκούσια μετανάστευση») και επανέλαβε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Γάζα και πως το έδαφος είναι «αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους της Παλαιστίνης».

Ο Μακ Γκουρκ, πριν ξεκινήσει την περιοδεία στην περιοχή, είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για μια «συντονισμένη προσέγγιση» για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οικονομική πίεση στη Χαμάς, την άμεση απελευθέρωση ομήρων διαφόρων εθνικοτήτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ίδιος έφθασε αργότερα χτες βράδυ στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος δικαιολόγησε την εισβολή του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υποστηρίζοντας πως με την επιχείρηση αυτή θέλησαν να το ...«ελευθερώσουν από τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Βρετανία: Συντηρητικοί και Εργατικοί κατά της εκεχειρίας στη Γάζα

Την από κοινού στήριξη της Βρετανίας στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα επιβεβαίωσαν ξανά χτες το Συντηρητικό Κόμμα και η ηγεσία των Εργατικών, καταψηφίζοντας τροπολογία που κατέθεσε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και ζητούσε άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Συνολικά 293 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης για άμεση εκεχειρία και 125 υπέρ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ τάχθηκαν κατά της πρότασης, απειλώντας με κυρώσεις στελέχη του κόμματος που θα την υπερψήφισαν.

Τελικά, 56 βουλευτές των Εργατικών ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, ενώ 12 «σκιώδεις» υπουργοί του κόμματος παραιτήθηκαν για αυτόν τον λόγο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Στάρμερ ανέφερε πως ζήτησε τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας, όπως και ότι... «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για το μέγεθος των απωλειών αμάχων».

Νέα πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Στην Αγκυρα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει. Αποδοκίμασε έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, λέγοντας πως «σίγουρα θα φύγει» μετά το τέλος του πολέμου, προκαλώντας τον να απαντήσει εάν έχει ατομική βόμβα ή όχι. Χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», θεωρώντας πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως διαθέτει πυρηνικές βόμβες. Αναφερόμενος στη Χαμάς είπε ότι είναι «πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι με κύριο θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συνομιλία αναφέρεται πως η Μελόνι «ευχήθηκε να υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση της σύρραξης, η οποία δεν πρέπει να διευρυνθεί στην υπόλοιπη περιοχή, και υπογράμμισε τον βασικής σημασίας ρόλο της Τουρκίας, στο πλαίσιο αυτό».

Αργότερα χτες βράδυ ο Νετανιάχου απάντησε στον Ερντογάν, λέγοντας ότι «αποκαλεί κράτος - τρομοκράτη το Ισραήλ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς».

«Θυμήθηκε» να «ανησυχήσει» και ο Τριντό

Στον Καναδά, μετά τις αποδοκιμασίες που δέχεται εδώ και μέρες από πολίτες που διαφωνούν με την εν λευκώ στήριξη του Ισραήλ στην αιματοχυσία στη Γάζα, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζ. Τριντό, κάλεσε αργά προχτές βράδυ το Ισραήλ να σταματήσει τις «δολοφονίες γυναικόπαιδων και βρεφών» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να είναι το τίμημα της δικαιοσύνης η συνέχιση των δεινών όλων των Παλαιστινίων πολιτών». Κατέληξε δε προσθέτοντας πως «ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» και πως «όλες οι ζωές είναι ίσες σε αξία και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

Στον Τριντό απάντησε αργότερα με ανάρτησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, υποστηρίζοντας τάχα πως το Ισραήλ «κάνει ό,τι μπορεί για να μην βλάψει τους αμάχους» και πως αντίθετα η Χαμάς κάνει «τα πάντα για να τους βλάψει»...

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν είπε πως η Γαλλία ζητά «μια σταθερή, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας η οποία πρέπει τελικά να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες όμηροι, μεταξύ των οποίων ίσως και οκτώ άνθρωποι γαλλικής υπηκοότητας που εξακολουθούν να αγνοούνται».

Στο μεταξύ μετά την Βολιβία, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν, χτες και το κρατίδιο του Μπελίζ στη Λατινική Αμερική διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εξαιτίας των «αδιάκοπων αδιάκριτων βομβαρδισμών στη Γάζα».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Διευρύνεται η ανταλλαγή πυρών

Ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα στρατιωτικά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού βομβάρδισαν χτες πόλεις και περίχωρα του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ συντηρώντας τις εχθροπραξίες που διεξάγονται στην περιοχή επί περίπου 40 μέρες.

Τα ισραηλινά πυρά χτύπησαν τις περιοχές Μαρκάμπα, Ραμπ Τλατίν, αλ Κιγιάμ, Ταΐρ Χάρφα, αλ Τζεμπαΐν, Μαρουαχίν, Χούλα, Γιαρούν, Αϊτα αλ Σαάμπ, αλ Νακούρα, αλ Ντάιρα, κ.ά.

Η «Χεζμπολάχ», από την πλευρά της, χτύπησε στόχους θέσεων του ισραηλινού στρατού σε μεθοριακές περιοχές όπως το Ραμίμ, το Ρουαϊσάτ αλ Αλάμ στα αγροκτήματα Σίμπα, στο Μπερκέτ Ρισά, στο Τζάμπαλ αλ Τιγιαράτ, κ.α. προκαλώντας «πλήγματα» που δεν επιβεβαιώθηκαν από την ισραηλινή πλευρά.

Παράλληλα, χτες, πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα αφού προηγήθηκε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και άλλα drones προς τη μεριά του Ισραήλ.

Νωρίτερα, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» εκτίμησε ότι ούτε η λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» ούτε ο Λίβανος ή το Ιράν επιθυμούν κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ισραήλ ή την επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει όρεξη» για μείζονα σύρραξη στον Λίβανο ή στο Ιράν και ότι καμία χώρα δεν θέλει «άλλη ανάμειξη σε αυτήν την κρίση». Ερμηνεύοντας τα πρόσφατα διαγγέλματα του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, ο Λαβρόφ είπε ότι κατά τη γνώμη του δείχνουν πως «η οργάνωση δεν έχει διάθεση για μεγάλο πόλεμο» αλλά και ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εάν επιχειρηθεί να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα. Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία τόνισε ότι βρίσκονται εκεί παράνομα και ότι η παρουσία τους στο Ιράκ είναι αμφισβητήσιμη.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Πογκρόμ συλλήψεων στις κατεχόμενες περιοχές

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησαν και χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στη Δυτική Οχθη, στο φόντο διαδοχικών επιδρομών σε προσφυγικούς καταυλισμούς, πόλεις και χωριά σε όλη την περιοχή, τρομοκρατώντας Παλαιστίνιους αμάχους.

Οι μισοί από τους τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιους τους οποίους συνέλαβαν χτες χωρίς κατηγορίες οι κατοχικές αρχές ήταν κάτοικοι της Χεβρώνας και της παρακείμενης κωμόπολης Μπέιτ Φατζάρ, καθώς και του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Αρούμπ.

Αλλοι 14 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Βηθλεέμ (νότια Δυτική Οχθη) μετά από εισβολή του στρατού στους προσφυγικούς καταυλισμούς Αϊντα και Ντχέισα.

Υπολογίζεται ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης και έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον άλλοι 195, είτε από πυρά του στρατού είτε από επιθέσεις Εβραίων εποίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ