ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
Πώς είδε ο Τύπος την έναρξη του «κόκκινου» Συνεδρίου

Ποικίλα και ως προς την έκταση και ως προς το περιεχόμενο ήταν τα χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνονται (από καμία άποψη και πλην ορισμένων εξαιρέσεων) στη σπουδαιότητα του Συνεδρίου. Πολλά ρεπορτάζ αφήνουν την αίσθηση πως οι συντάκτες τους ερμήνευσαν κατά το δοκούν τα όσα άκουσαν ή απλά χρησιμοποίησαν την έναρξη του Συνεδρίου (ως αφορμή), για να επαναφέρουν (ως ρεπορτάζ) τα αποκυήματα της φαντασίας τους για τα τεκταινόμενα στον Περισσό, αποδεικνύοντας την αντι-ΚΚΕ εμπάθειά τους. Την υπογραμμίζουν δε με κάθε τρόπο, με ιταμές αναφορές σε στελέχη του κόμματος, ειρωνικές επισημάνσεις για την έλλειψη πρωτοτυπίας σε ό,τι αφορά στα συνθήματα, αμφισβήτηση του δικαιώματος του ΚΚΕ να πραγματοποιεί τα συνέδριά του κεκλεισμένων των θυρών κ.ά. Να σημειώσουμε τέλος πως πολλά από τα ρεπορτάζ διακρίνονται για την ομοιότητά τους. Συμπτωματικό άραγε; Οπως και να 'χει δε διαθέτουν καμία πρωτοτυπία...

Ξεκινώντας από τα «Νέα», θα βρούμε το θέμα στην 7η σελίδα του κάτω από τους τίτλους: «Πανηγυρική έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου - Με σεβασμό στην Ιστορία». Ο συντάκτης εκτιμά πως «οι εκδηλώσεις σεβασμού στην ιστορία του ΚΚΕ ήταν το κυρίαρχο στοιχείο» στην έναρξη των εργασιών, επικαλούμενος και την αναφορά της Αλέκας Παπαρήγα στους βετεράνους του Κόμματος και στην παρουσία τους στο Συνέδριο. Διαβάζουμε ακόμα πως «η κ. Παπαρήγα εστίασε την ομιλία της στη στρατηγική συγκρότησης του μετώπου» και ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ. Μικρή αναφορά γίνεται και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων. Στιγμιότυπα από το Συνέδριο, με τη μορφή σχολίων, συναντάμε και στη σελίδα 4 της εφημερίδας.

Συνεχίζουμε με την «Ελευθεροτυπία» και από τις σελίδες 8 και 9 όπου φιλοξενεί 5 σχόλια για το Συνέδριο, υπογεγραμμένα από δύο διαφορετικούς συντάκτες. Τα τρία ανήκουν στον γνωστό για τη «συμπάθεια» που τρέφει στο ΚΚΕ ΓΡ.Ρ. Τόσα χρειάστηκε για να μας ενημερώσει ότι το ΚΚΕ απομονώνεται από την κοινωνία, ότι δεν ήταν φιλικό προς τους δημοσιογράφους κλπ., ισχυρισμούς που προσπαθώντας να αιτιολογήσει καταφέρνει μόνο να επιβεβαιώσει το οριστικό του διαζύγιο από την αντικειμενικότητα.

Η εφημερίδα επανέρχεται βέβαια στο Συνέδριο στη σελίδα 13 και τιτλοφορεί το θέμα: «Το ΚΚΕ ολοταχώς προς το Μέτωπο, χωρίς να κατονομάζει συμμάχους - Οι ρήξεις προηγούνται του δρόμου προς το σοσιαλισμό». Το ρεπορτάζ «χρωματίζεται» από τη διάθεση του συντάκτη να υποτιμήσει το Συνέδριο, χωρίς να λείπουν οι ανακρίβειες, αποκαλύπτοντας τα ελατήριά του.

Ολως περιέργως, οι τίτλοι στο ρεπορτάζ του «Εθνους», στη 13η σελίδα, είναι παρόμοιοι με αυτούς της «Ελευθεροτυπίας»! Κι εδώ επαναλαμβάνεται: «Αλέκα Παπαρήγα: Ζήτησε μέτωπο χωρίς... συμμαχίες - "Ξέχασε" να διευκρινίσει στην εισήγησή της στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί το κόμμα». Καταλήγοντας η συντάκτρια σχολιάζει υποτιμητικά τα συνθήματα που κοσμούσαν την αίθουσα.

Κάπου στο τέλος της τέταρτης σελίδας της «Καθημερινής» βρίσκεται το περιορισμένο σε έκταση ρεπορτάζ που αφορά στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, υπό τον τίλτο: «Συνέδριο ΚΚΕ: μέτωπο κατά των μονοπωλίων», με μικρές αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων.

Στον «Ελεύθερο Τύπο» το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Παγίδα ο δικομματισμός», συναντάται στο τέλος της 10ης σελίδας και η έκτασή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ στην «Αυγή» ελαφρά τροποποιημένος απ' αυτόν άλλων εφημερίδων είναι: «Αλ. Παπαρήγα: Μέτωπο μόνοι μας»! Το θέμα περιλαμβάνει μικρά αποσπάσματα από την εισήγηση της ΚΕ και από τους χαιρετισμούς των κομμάτων.

«Δειλό "άνοιγμα"... κεκλεισμένων των θυρών», είδε η «Εξουσία» στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Το θέμα της φιλοξενείται στη σελίδα 10 και στον πρόλογό του συναντάμε (κι εδώ) την προσποιητή έκπληξη του συντάκτη για την έναρξη του Συνεδρίου «χωρίς καν να έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα για τους δημοσιογράφους»! Ο συντάκτης μάλιστα φτάνει στο σημείο να διαστρεβλώσει κατά τρόπο απερίγραπτο τα γεγονότα. Ισχυρίζεται ότι μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως «η συνεργασία στα πλαίσια του μετώπου δεν προϋποθέτει την πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του ΚΚΕ και ακόμη ούτε καν τη σύμπλευση με "τη στρατηγική αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό"»! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ειπώθηκε, ενώ επιπλέον η Αλ. Παπαρήγα δεν ξαναμίλησε μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων.

Εκτενέστερο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Βήμα», στη σελίδα Α7 και υπό τον τίτλο «Ανοιχτή η πρεμιέρα, κεκλεισμένων των θυρών η συνέχεια του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ» συναντά κανείς αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ, στους παρευρισκόμενους και στους εκπροσώπους κομμάτων που χαιρέτισαν το Συνέδριο.

Η «Αθηναϊκή» αναγγέλλει το θέμα στην πρώτη της σελίδα. Το αναγγελτικό τιτλοφορείται «Συνέδριο ΚΚΕ - Προέβλεψε ανατροπές», ενώ το θέμα στη σελίδα 6 περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο αποσπάσματα της εισήγησης, για τα οποία προϊδεάζουν οι υπότιτλοι: «Είναι αναγκαίο το μέτωπο συμμαχίας και συνεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων» και «η ΓΓ του κόμματος θεωρεί ότι θα σημειωθούν κοινωνικές ανακατατάξεις».

«Το μέτωπο του ΚΚΕ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ, τους παραβρισκόμενους και μικρές αναφορές στους χαιρετισμούς εκπροσώπων κομμάτων.

Και τελειώνουμε με το «Καρφί» που βρίθει σχολίων για το Συνέδριο. Ακόμα και τον αριθμό των καθισμάτων στο προεδρείο σχολιάζει, τέτοιο... βάθος ανάλυσης. Στο κυρίως θέμα, στη σελίδα 12, είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε ο τίτλος «"Μέτωπο" τον Αβραμόπουλο». Η συντάκτρια του ρεπορτάζ «παραπονιέται» με τη σειρά της που δεν υπήρχε και σε αυτό το Συνέδριο ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους δημοσιογράφους, όπου στα προηγούμενα συνέδρια - λέει - περίμεναν τους «εκπροσώπους του γραφείου Τύπου» να τους προσκομίσουν «φιλτραρισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνέδρων», τα οποία «εμπλουτίζονταν με δικά τους (σ.σ. των δημοσιογράφων) επιμέρους ρεπορτάζ». Βέβαια, και αίθουσα να υπήρχε πάλι θα κατήγγειλαν το ΚΚΕ για «διοχέτευση φιλτραρισμένων ομιλιών».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΣΗΣ
Ιστορία γραμμένη με εκατόμβες από θυσίες

Χαιρετισμό επέδωσε στο προεδρείο του Συνεδρίου ο ΓΓ του Αγροτικού Κόμματος, Κώστας Νάσης. Στο χαιρετισμό του σημειώνει τα παρακάτω:

«Αγαπητέ πρόεδρε του Συνεδρίου, αγαπητοί σύνεδροι, σύντροφοι, φίλες και φίλοι.

Από μέρους του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ) και εμού, απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο 16ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Του Κόμματος που δόξασε την πατρίδα μας στις πιο κρίσιμες φάσεις της εθνικής μας ζωής. Του Κόμματος που υπήρξε η καρδιά και η ψυχή της εποποιίας του ΕΑΜ και της ΕΘΝΙΚΗΣ μας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, σε συνεργασία και με το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ που υπήρξε από τα ΙΔΡΥΤΙΚΑ, τότε, κόμματα του ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ, ΕΑΜ.

Ας μην ξεχνούμε ότι η πραγματική ιστορία της πατρίδας μας, τον τελευταίο αιώνα, είναι γραμμένη, βασικά με τις απροσμέτρητες προσφορές, δοκιμασίες και εκατόμβες, θυσίες του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Και βέβαια, ορισμένες ηγεσίες του ΚΚΕ έκαναν και λάθη και μάλιστα βασικά λάθη που κόστισαν ακριβά στον τόπο μας. Κύρια όμως αιτία των λαθών αυτών, ήταν η ωμή ξένη ανάμειξη και επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας, των Αγγλων και σε συνέχεια των Αμερικανών, η οποία επέμβαση, δυστυχώς, συνεχίζεται και σήμερα και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη ένταση και έκταση, με την ουσιαστική κατάργηση ακόμα και των πιο πενιχρών, σε λειτουργία, σωμάτων και οργάνων που είχαν απομείνει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για παράδειγμα του ΟΗΕ και αυτού ακόμα του ΝΑΤΟ, και τη βίαιη και βάρβαρη εγκατάσταση της «νέας τάξης πραγμάτων» και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Το 16ο Συνέδριό σας, αγαπητοί σύνεδροι, καλεσμένοι και φίλοι, συνέρχεται σε μία περίοδο από πολλές πλευρές κρίσιμη και επικίνδυνη σε ελλαδική και παγκόσμια κλίμακα.

Σε μια περίοδο που μετά, κυρίως την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και την εγκατάσταση της «νέας τάξης πραγμάτων», της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ενωσης και της παγκοσμιοποίησης, η ανθρωπότητα και κυρίως, οι εργαζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι κάθε χώρας, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% του συνόλου των λαών τους, πέρασε σε μια τροχιά στυγνής εκμετάλλευσης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το μονοπωλιακό καπιταλισμό, την πρωτοφανή ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και τις πολυεθνικές εταιρίες.

Σ' αυτή ακριβώς την ανησυχητική κατάσταση και για τη χώρα μας και το λαό της, είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος και η προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Και η γνωστή βασική πολιτική του πρόταση, της συγκεκριμενοποίησης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, αποτελεί τον πλέον κυρίαρχο στόχο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων και προβλημάτων που ανακύπτουν μέσα στην πράγματι δύσκολη αυτή πολιτική μας κατάσταση. Γι' αυτό και επιβάλλεται να βοηθηθεί παντοιοτρόπως. Το ΜΕΤΩΠΟ αυτό είναι εκ των πραγμάτων ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

Χωρούν σ' αυτό όλοι οι Ελληνες εκμεταλλευόμενοι, από τα μεγάλα οικονομικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα, αρκεί ν' αντιμετωπιστεί με την ανάλογη ευρύτητα, τόλμη, προσοχή και κάποια ρίσκα τη στιγμή μάλιστα που προβλέπεται συμπαράταξη και άλλων διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την κατανόηση απ' αυτές του ρόλου του ΚΚΕ στη βάση εννοείται της αυτονομίας κάθε κόμματος και της ισότιμης συνεργασίας κάθε κόμματος, κι ακόμα την εφαρμογή των κανόνων και προϋποθέσεων αυτών από το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ με την πολύχρονη πείρα που έχει στον τομέα αυτό και κυρίως από τη δημιουργία του ΕΑΜ και του Λαϊκού Μετώπου του 1935, πριν τη δικτατορία του Μεταξά, πρέπει να αποτελεί εγγύηση και για την επιτυχία του σημερινού ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Μ' αυτές τις σκέψεις και απόψεις μας εύχομαι από καρδιάς την καλύτερη ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου σας και την αποτελεσματικότερη επιτυχία των επιδιώξεών σας.

Σας ευχαριστώ».

Να βγει δυναμωμένο

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ από τη μακρινή Αδελαΐδα της Αυστραλίας με επιστολή τους στέλνουν «θερμό χαιρετισμό στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος». Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν: «Αφού μελετήσαμε και ενημερωθήκαμε για τις θέσεις που πρόκειται να συζητηθούν, ευχόμαστε να βγουν οι σωστές αποφάσεις, ώστε το κόμμα της εργατικής τάξης, το δικό μας κόμμα, να βγει δυναμωμένο».

ΝΑΪΜ ΑΜΠΟΪ ΤΕΪΡ
Ανάγκη να διαμορφωθεί η παγκοσμιοποίηση των εργατών

Ο Δρ. Ναΐμ Αμπόι Τεΐρ, μέλος της ΚΕ του Λαϊκού Μετώπου Παλαιστίνης, δήλωσε στο «Ρ»:

«Η διοργάνωση του συνεδρίου του ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας, λόγω και της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης συν την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλλουν παντού την πολύμορφη κυριαρχία τους.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις των Ελλήνων κομμουνιστών για την παγκοσμιοποίηση και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αντίπαλης παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης των εργατών και των δικαιωμάτων τους. Να συζητήσουμε τρόπους αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επίθεση του κεφαλαίου και συντονισμού της δράσης όλων των κομμουνιστικών δυνάμεων διεθνώς.

Επίσης, δίνεται η ευκαιρία σε μας, στις παλαιστινιακές αντιπροσωπείες, να συναντηθούμε στην Αθήνα με άλλους αντιπροσώπους προοδευτικών κινημάτων του αραβικού κόσμου και να συζητήσουμε μαζί τους για το παλαιστινιακό ζήτημα. Να συζητήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν έμπρακτα να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό, ειδικά τώρα που εξαπολύεται η νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στα εδάφη μας από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

ΑΝΤΕΛ ΧΑΛΕΤ
Στηριζόμαστε στη σχέση μας με το ΚΚΕ

Ο Αντέλ Χάλετ, μέλος της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ, δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«Η συμμετοχή μας σε αυτό το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η σχέση μεταξύ Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ είναι σημαντική. Αυτό μεταφράζεται μέσω της αλληλεγγύης μας προς το ΚΚΕ και τους αγώνες του για ειρήνη, δημοκρατία, εδραίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και καλυτέρευση της ζωής των λαών. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε ανάγκη και στηριζόμαστε σε αυτή τη σχέση, γιατί η κατάσταση στην πατρίδα μας και αυτή του λαού μας είναι πολύ δύσκολη. Οπως μάθαμε, το ΚΚΕ προωθεί τις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς συναντήσεις, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων. Νομίζουμε ότι αυτή η διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί μας βοηθά να αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα αγωνιστική εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων και να μαθαίνουμε από αυτή. Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι θεωρούμε πως με βάση την ιστορία και τη δράση του ΚΚΕ πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα έχει επιτυχία σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές του θέσεις για την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ
Καλείστε να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις

Σε μήνυμά του προς το Συνέδριο, ο Γιάννης Μαρκάκης, συνδικαλιστής, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ, σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε με αισθήματα εγκαρδιότητας και αγωνιστική διάθεση το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Συνέδριο που διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εργατική τάξη της χώρας. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της πλήρους επικράτησης των νεοφιλελεύθερων οραμάτων που αποτελούν παράδεισο για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της ολιγαρχίας και εφιαλτική καθημερινή κόλαση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της "νέας τάξης πραγμάτων" και της "παγκοσμιοποίησης", που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για την επικράτηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της αντίδρασης, των στρατοκρατών της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ και μέσο καταπίεσης και επικράτησης πάνω στους λαούς που μάχονται και εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Το Συνέδριό σας καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα είναι στην κατεύθυνση της ενότητας όλων των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων που εξακολουθούν να αντιστέκονται στη "νέα τάξη" και το νεοφιλελεύθερο εφιάλτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ