Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Πώς είδε ο Τύπος την έναρξη του «κόκκινου» Συνεδρίου

Ποικίλα και ως προς την έκταση και ως προς το περιεχόμενο ήταν τα χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνονται (από καμία άποψη και πλην ορισμένων εξαιρέσεων) στη σπουδαιότητα του Συνεδρίου. Πολλά ρεπορτάζ αφήνουν την αίσθηση πως οι συντάκτες τους ερμήνευσαν κατά το δοκούν τα όσα άκουσαν ή απλά χρησιμοποίησαν την έναρξη του Συνεδρίου (ως αφορμή), για να επαναφέρουν (ως ρεπορτάζ) τα αποκυήματα της φαντασίας τους για τα τεκταινόμενα στον Περισσό, αποδεικνύοντας την αντι-ΚΚΕ εμπάθειά τους. Την υπογραμμίζουν δε με κάθε τρόπο, με ιταμές αναφορές σε στελέχη του κόμματος, ειρωνικές επισημάνσεις για την έλλειψη πρωτοτυπίας σε ό,τι αφορά στα συνθήματα, αμφισβήτηση του δικαιώματος του ΚΚΕ να πραγματοποιεί τα συνέδριά του κεκλεισμένων των θυρών κ.ά. Να σημειώσουμε τέλος πως πολλά από τα ρεπορτάζ διακρίνονται για την ομοιότητά τους. Συμπτωματικό άραγε; Οπως και να 'χει δε διαθέτουν καμία πρωτοτυπία...

Ξεκινώντας από τα «Νέα», θα βρούμε το θέμα στην 7η σελίδα του κάτω από τους τίτλους: «Πανηγυρική έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου - Με σεβασμό στην Ιστορία». Ο συντάκτης εκτιμά πως «οι εκδηλώσεις σεβασμού στην ιστορία του ΚΚΕ ήταν το κυρίαρχο στοιχείο» στην έναρξη των εργασιών, επικαλούμενος και την αναφορά της Αλέκας Παπαρήγα στους βετεράνους του Κόμματος και στην παρουσία τους στο Συνέδριο. Διαβάζουμε ακόμα πως «η κ. Παπαρήγα εστίασε την ομιλία της στη στρατηγική συγκρότησης του μετώπου» και ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ. Μικρή αναφορά γίνεται και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων. Στιγμιότυπα από το Συνέδριο, με τη μορφή σχολίων, συναντάμε και στη σελίδα 4 της εφημερίδας.


Συνεχίζουμε με την «Ελευθεροτυπία» και από τις σελίδες 8 και 9 όπου φιλοξενεί 5 σχόλια για το Συνέδριο, υπογεγραμμένα από δύο διαφορετικούς συντάκτες. Τα τρία ανήκουν στον γνωστό για τη «συμπάθεια» που τρέφει στο ΚΚΕ ΓΡ.Ρ. Τόσα χρειάστηκε για να μας ενημερώσει ότι το ΚΚΕ απομονώνεται από την κοινωνία, ότι δεν ήταν φιλικό προς τους δημοσιογράφους κλπ., ισχυρισμούς που προσπαθώντας να αιτιολογήσει καταφέρνει μόνο να επιβεβαιώσει το οριστικό του διαζύγιο από την αντικειμενικότητα.

Η εφημερίδα επανέρχεται βέβαια στο Συνέδριο στη σελίδα 13 και τιτλοφορεί το θέμα: «Το ΚΚΕ ολοταχώς προς το Μέτωπο, χωρίς να κατονομάζει συμμάχους - Οι ρήξεις προηγούνται του δρόμου προς το σοσιαλισμό». Το ρεπορτάζ «χρωματίζεται» από τη διάθεση του συντάκτη να υποτιμήσει το Συνέδριο, χωρίς να λείπουν οι ανακρίβειες, αποκαλύπτοντας τα ελατήριά του.

Ολως περιέργως, οι τίτλοι στο ρεπορτάζ του «Εθνους», στη 13η σελίδα, είναι παρόμοιοι με αυτούς της «Ελευθεροτυπίας»! Κι εδώ επαναλαμβάνεται: «Αλέκα Παπαρήγα: Ζήτησε μέτωπο χωρίς... συμμαχίες - "Ξέχασε" να διευκρινίσει στην εισήγησή της στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί το κόμμα». Καταλήγοντας η συντάκτρια σχολιάζει υποτιμητικά τα συνθήματα που κοσμούσαν την αίθουσα.

Κάπου στο τέλος της τέταρτης σελίδας της «Καθημερινής» βρίσκεται το περιορισμένο σε έκταση ρεπορτάζ που αφορά στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, υπό τον τίλτο: «Συνέδριο ΚΚΕ: μέτωπο κατά των μονοπωλίων», με μικρές αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων.


Στον «Ελεύθερο Τύπο» το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Παγίδα ο δικομματισμός», συναντάται στο τέλος της 10ης σελίδας και η έκτασή του είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ στην «Αυγή» ελαφρά τροποποιημένος απ' αυτόν άλλων εφημερίδων είναι: «Αλ. Παπαρήγα: Μέτωπο μόνοι μας»! Το θέμα περιλαμβάνει μικρά αποσπάσματα από την εισήγηση της ΚΕ και από τους χαιρετισμούς των κομμάτων.

«Δειλό "άνοιγμα"... κεκλεισμένων των θυρών», είδε η «Εξουσία» στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Το θέμα της φιλοξενείται στη σελίδα 10 και στον πρόλογό του συναντάμε (κι εδώ) την προσποιητή έκπληξη του συντάκτη για την έναρξη του Συνεδρίου «χωρίς καν να έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα για τους δημοσιογράφους»! Ο συντάκτης μάλιστα φτάνει στο σημείο να διαστρεβλώσει κατά τρόπο απερίγραπτο τα γεγονότα. Ισχυρίζεται ότι μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως «η συνεργασία στα πλαίσια του μετώπου δεν προϋποθέτει την πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του ΚΚΕ και ακόμη ούτε καν τη σύμπλευση με "τη στρατηγική αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό"»! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ειπώθηκε, ενώ επιπλέον η Αλ. Παπαρήγα δεν ξαναμίλησε μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων.

Εκτενέστερο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Βήμα», στη σελίδα Α7 και υπό τον τίτλο «Ανοιχτή η πρεμιέρα, κεκλεισμένων των θυρών η συνέχεια του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ» συναντά κανείς αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ, στους παρευρισκόμενους και στους εκπροσώπους κομμάτων που χαιρέτισαν το Συνέδριο.

Η «Αθηναϊκή» αναγγέλλει το θέμα στην πρώτη της σελίδα. Το αναγγελτικό τιτλοφορείται «Συνέδριο ΚΚΕ - Προέβλεψε ανατροπές», ενώ το θέμα στη σελίδα 6 περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο αποσπάσματα της εισήγησης, για τα οποία προϊδεάζουν οι υπότιτλοι: «Είναι αναγκαίο το μέτωπο συμμαχίας και συνεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων» και «η ΓΓ του κόμματος θεωρεί ότι θα σημειωθούν κοινωνικές ανακατατάξεις».

«Το μέτωπο του ΚΚΕ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από αναφορές στην εισήγηση της ΚΕ, τους παραβρισκόμενους και μικρές αναφορές στους χαιρετισμούς εκπροσώπων κομμάτων.

Και τελειώνουμε με το «Καρφί» που βρίθει σχολίων για το Συνέδριο. Ακόμα και τον αριθμό των καθισμάτων στο προεδρείο σχολιάζει, τέτοιο... βάθος ανάλυσης. Στο κυρίως θέμα, στη σελίδα 12, είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε ο τίτλος «"Μέτωπο" τον Αβραμόπουλο». Η συντάκτρια του ρεπορτάζ «παραπονιέται» με τη σειρά της που δεν υπήρχε και σε αυτό το Συνέδριο ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους δημοσιογράφους, όπου στα προηγούμενα συνέδρια - λέει - περίμεναν τους «εκπροσώπους του γραφείου Τύπου» να τους προσκομίσουν «φιλτραρισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνέδρων», τα οποία «εμπλουτίζονταν με δικά τους (σ.σ. των δημοσιογράφων) επιμέρους ρεπορτάζ». Βέβαια, και αίθουσα να υπήρχε πάλι θα κατήγγειλαν το ΚΚΕ για «διοχέτευση φιλτραρισμένων ομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ