Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Υπό την «προστατευτική ομπρέλα» των καναλιών
  •   Ανελέητος βομβαρδισμός της «κοινής γνώμης» από τα κανάλια, που παρακολουθούν τον δήμαρχο ολόκληρο το 24ωρο! 
  •   Ευκαιρία για τα δύο μεγάλα κόμματα, να συσπειρωθούν και να γίνουν «αποτελεσματικότερα»
  • Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Το παραπάνω σκίτσο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας στις 13/1/99, πριν 23 μήνες. Και παραμένει τόσο επίκαιρο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το παραπάνω σκίτσο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας στις 13/1/99, πριν 23 μήνες. Και παραμένει τόσο επίκαιρο...
Σε κυρίαρχο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας, που ο κουρνιαχτός του σκεπάζει όλα τα άλλα, έχει αναδειχτεί από τους πάτρωνες του Δ. Αβραμόπουλου η απόφασή του για ίδρυση κόμματος, προς μεγάλη ανακούφιση της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία, ταυτόχρονα, προωθεί το πακέτο των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών. Την επομένη της αναγγελίας δημιουργίας κόμματος, τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν ανηλεώς την «κοινή γνώμη» για τις «κινήσεις» και τις αντιδράσεις, προσφέροντας, έτσι, τη στήριξή τους στο κατευθυνόμενο εγχείρημα και αναλαμβάνοντάς το υπό την προστασία τους.

Η πρώτη ορατή επίπτωση στο πολιτικό σκηνικό της εξαγγελίας για νέο κόμμα είναι ότι «ταρακούνησε τα λιμνάζοντα νερά» στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία, ωστόσο, βρήκαν μια καλή ευκαιρία, τόσο για να συσπειρώσουν τις γραμμές τους, όσο και κυρίως να γίνουν περισσότερα αποτελεσματικά στην υλοποίηση της κοινής νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους. Το «ερώτημα» που προσπαθούν να απαντήσουν οι διάφοροι σχολιαστές είναι αν το νέο κόμμα θα μπορέσει να αποτελέσει το «ρυθμιστή» του δικομματισμού, όπως επιδιώκει και ο ίδιος, ή θα είναι ένα ακόμα αναλώσιμο κόμμα, που θα καταλήξει σε μια ασήμαντη παραφυάδα του.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, φροντίζει να κρατά «ζωντανό το ενδιαφέρον», ανακοινώνοντας σιγά σιγά και, πάντως, μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών, τα επόμενα βήματά του, δηλαδή την ιδρυτική διακήρυξη, το πρόγραμμα και τη στελέχωση του κόμματος. Ο ίδιος δεν παραλείπει να αξιοποιεί στο έπακρο τα τηλεοπτικά κανάλια που τον παρακολουθούν «κατά πόδας» ολόκληρο το 24ωρο! Πιθανόν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να λειτουργήσει το πολιτικό γραφείο του, καθώς πιέζεται έντονα από τη ΝΔ για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί το δημαρχιακό μέγαρο ως «έδρα» του κόμματος. Συνεργάτες του δηλώνουν ότι υπάρχουν ισχυρά ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (κάνουν λόγο για 80 αιρετούς άρχοντες, που πρόσκεινται στο νέο κόμμα), καθώς και ότι ελέγχουν το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Αθηναίων, πράγμα που διαψεύδει η Ρηγίλλης.

«Αντεπίθεση» από ΝΔ

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ οργανώνει την αντεπίθεσή της απέναντι στο νέο κόμμα, αλλά στο εσωτερικό του κόμματος εντείνονται η κινητικότητα και οι διεργασίες σε πολλές κατευθύνσεις. Επίσημα, η γραμμή της ΝΔ, η οποία καταλήχθηκε μετά από απανωτές συσκέψεις χθες υπό τον Κ. Καραμανλή, είναι να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο το νέο κόμμα, ενώ παίρνονται και όλα τα μέτρα οργανωτικού χαρακτήρα για την περιχαράκωση του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρηγίλλης αναδεικνύει σε ζήτημα αιχμής το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του δημάρχου και του αρχηγού κόμματος και ασκεί πιέσεις στον Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από τη δημαρχία. Παράλληλα, επιχειρούν να εξασφαλίσουν ότι ο δήμαρχος δε θα χρησιμοποιήσει το ταμείο του δήμου για τις πολιτικές επιδιώξεις του, καθώς και το ραδιοφωνικό σταθμό «9,84». Στο οπλοστάσιο της Ρηγίλλης υπάρχουν ακόμα τα επιχειρήματα που προβάλλονται προς τα έξω, ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει πολιτικό κενό για να καλύψει το νέο κόμμα, καθώς επίσης ότι ο εκλογικός νόμος δεν ευνοεί τα σχέδια του δημάρχου για «ρυθμιστικό ρόλο». Τη γραμμή εξέφρασε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισήμανε με νόημα ότι «το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνει η ΝΔ χωρίς τον Αβραμόπουλο, αλλά πώς θα πορευτεί ο κ. Αβραμόπουλος, εκτός πλέον της ΝΔ». Σε χαμηλούς τόνους, και ο Γ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι θα κρίνει τις πολιτικές θέσεις του δημάρχου και όχι τις προθέσεις του. Οργανωτικά στελέχη του κόμματος έχουν ήδη κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και όπως μεταδίδουν από τη Ρηγίλλης διαπιστώνεται συσπείρωση των μελών και στελεχών. Προβληματισμός υπάρχει ακόμα για την εικόνα του φιλο-ΝΔ Τύπου, καθώς η ηγεσία του κόμματος δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από τα χθεσινά πρωτοσέλιδα. Στο μέτωπο αυτό, αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, όμως, μια σειρά βουλευτές που αμφισβητούν τις επιλογές της ηγεσίας βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν στην αντεπίθεση και ασκούν πιέσεις για να υπάρξουν αλλαγές στο κόμμα στην κατεύθυνση που επιδιώκουν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος παρατήρησε ότι με το νέο κόμμα δημιουργείται μια καινούρια κατάσταση και πρόσθεσε ότι «αν η κίνηση του κ. Αβραμόπουλου είναι σοβαρή, θα υπάρξει μια γενική ανατροπή του συστήματος». Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του, είπε ότι «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί» και, στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν μπορεί το μισό κόμμα να είναι στη γωνία και «να στηρίζεται σε ορισμένες ομαδούλες, που αποτελούν δήθεν τις ηγετικές ομάδες». Ουσιαστικές οργανωτικές, καταστατικές και ιδεολογικές αλλαγές, ζήτησε από το συνέδριο ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ η Α. Ψαρούδα - Μπενάκη εκτίμησε ότι «ο δήμαρχος χτυπάει ένα καμπανάκι, για το οποίο πρέπει να του πούμε ευχαριστώ. Με την εξαγγελία του νέου κόμματος, συνέβαλε στην εγρήγορση που χρειαζόταν». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι «το κόμμα Αβραμόπουλου ανατρέπει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, αλλά θα λειτουργήσει βελτιωτικά για τα σημερινά κόμματα».

«Ηχηρή» σιωπή από Μητσοτάκη

Αίσθηση, όμως, προκαλεί η σιωπή του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και κλήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το νέο κόμμα, απάντησε ότι δεν κάνει καμία δήλωση. Την ίδια στάση τηρεί και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επιστρέφει από τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, γενική εκτίμηση στους βουλευτές του κόμματος είναι ότι η θέση της στην εσωκομματική διαπάλη αναβαθμίζεται και θα εξαρτηθεί από τη στάση του Κ. Καραμανλή η έκβαση που θα πάρουν τα εσωκομματικά μέτωπα. Ο τελευταίος, πάντως, δε θέλει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες κάτω από την πίεση των εξελίξεων, τόσο απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη, όσο και στους διαγραφέντες (Σουφλιάς, Ανδριανόπουλος, κ.ά.). Υπέρ του νέου κόμματος τάχθηκε ο Στ. Μάνος, ο οποίος εκτίμησε ότι «η δημιουργία του κόμματος Αβραμόπουλου ενισχύει τις δυνάμεις που μάχονται τη φορτωμένη με σοσιαλιστικά βαρίδια κυβέρνηση του κ. Σημίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ