Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΝΑΤΟ - ΕΕ
Επιμένει στο «όχι» η Τουρκία

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπάρχει εξέλιξη στα ΜΟΕ 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ)-

Η Τουρκία επιμένει και μετά το διήμερο Συμβούλιο (NAC) υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να μη δέχεται «συμβιβασμούς» στις απαιτήσεις που έχει εγείρει σχετικά με τη «συνεργασία» του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση «θα γίνει προσπάθεια στους επόμενους μήνες» δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, και, «αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρξει προβληματισμός και εντός της ΕΕ, γιατί είτε έτσι είτε αλλιώς η ευρωπαϊκής άμυνα θα προχωρήσει». Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά, βέβαια, μόνο τα ελληνοτουρκικά, αφού συνδέεται με ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αφού πίσω από τις αντιρρήσεις της Αγκυρας κρύβονται πολλοί και πολλά. Χτες υπήρξε σχετικά και μια επικοινωνία μεταξύ του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπ. Κλίντον και του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Ετσεβίτ. Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πάντως, δεν υπήρξε «κανονική» διμερής συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, όπως δήλωσε ο πρώτος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «διμερή» την επόμενη επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ, την οποία οι ΝΑΤΟικοί ομόλογοί της την αποχαιρέτησαν σε μια «τελετουργική βραδιά» και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον. Στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τη Μ. Ολμπράιτ συζητήθηκαν σχεδόν τα πάντα, τα Βαλκάνια, το Κόσσοβο, η κατάσταση στη Νότια Σερβία, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή, μέχρι και ελληνοαμερικανικά διμερή θέματα όπως η αστυνομική συνεργασία, η κατοχύρωση των «πνευματικών δικαιωμάτων» και το καθεστώς του «προσωπικού» που υπηρετεί στις δύο χώρες.

Σημαντική είναι και μια δήλωση του Γ. Παπανδρέου για το «ενδιαφέρον» της προεδρίας Κλίντον περί του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ «ο Πρόεδρος Κλίντον ασχολήθηκε με το Κυπριακό και, έχω την εντύπωση, ότι αν έκλεινε το Μεσανατολικό το καλοκαίρι στο Καμπ-Ντέιβιντ, τότε θα 'δινε μεγαλύτερη προσοχή και στο Κυπριακό».

Στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζητήθηκε κυρίως το Γιουγκοσλαβικό, ενώ θίχτηκε και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ) για τα οποία «δεν υπάρχει νέα εξέλιξη» (Γ. Παπανδρέου). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να μη διεισδύσουν στη Νότια Σερβία εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία θα μπορέσουν να τη μετατρέψουν σε εστία αποσταθεροποίησης». Πρόκειται για δήλωση αποκαλυπτική των ΝΑΤΟικών μεθοδεύσεων, αφού σ' αυτή τη φάση «δεν επιτρέπει διείσδυση εξτρεμιστών» τη Ν. Σερβία, γιατί δε συμφέρει «αποσταθεροποίηση», ενώ, αντίθετα, επιτρέποντας αντίστοιχη «διείσδυση», είχε επιταχύνει την αποσταθεροποίηση του Κόσσοβου, που, πλέον, τελεί υπό κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς για την εκδήλωση προθέσεως από τον Δ. Αβραμόπουλο να συστήσει νέο πολιτικό κόμμα, δήλωσε ότι «υπάρχει προβληματισμός στην κοινή γνώμη για τα πολιτικά πράγματα που αξιοποιείται από τον κ. Αβραμόπουλο» και ότι το νέο κόμμα θα αποτελέσει «πρόκληση για τομές» σ' όλα τα κόμματα που θέλουν να «εκσυγχρονιστούν» και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «έχει αποδείξει ότι διαθέτει τέτοιες δυνατότητες». Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «η πολιτική αντιπαράθεση στη δημοκρατία βγάζει πάντα κερδισμένους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ