Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Αθανασία Σίσκου

Είναι σωστή η εκτίμηση της Εισήγησης της ΚΕ ότι η αναγκαιότητα συγκρότησης του Μετώπου είναι άμεση και είναι βέβαιο ότι αν είχε προχωρήσει η συγκρότησή του, ο λαός μας και όχι μόνο ο δικός μας θα πάλευε από καλύτερες θέσεις.

Στο ότι αργούμε δεν ευθύνεται κατά τη γνώμη μου κυρίως η ηγεσία του Κόμματος, αλλά ευθύνονται κυρίως οι ενδιάμεσες οργανώσεις. Η ευθύνη τους συνίσταται στο ότι δεν επεξεργάζονται έγκαιρα, με βάση τα δεδομένα των χώρων που καθοδηγούν. Η δουλιά μας για το ΑΑΔΜ απαιτεί σοβαρό ανέβασμα του πολιτικο-ιδεολογικού μας επιπέδου. Θα αναφερθώ στο ρόλο των ΚΟ του ΚΚΕ στις χώρες της ΕΕ που πρέπει να παίζουν. Ποια θα είναι η συμβολή τους στη διαμόρφωση λογικής σύγκρουσης με την πολιτική της «νέας τάξης πραγμάτων», με την πολιτική της ΕΕ, καθώς και στην ανάπτυξη και δυνάμωμα των σχέσεών μας με τα αδελφά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα. Ολα αυτά πρέπει να στοχεύουν στο σταθερό και μόνιμο συντονισμό δράσης. Οι ΚΟ στις χώρες της ΕΕ μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό που θέτει η Εισήγηση σαν 5ο σημείο, δηλαδή στο να αναπτυχθούν μορφές συντονισμού και συνεργασίες με αντιμονοπωλιακές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΕ πρέπει να ρίξει περισσότερο βάρος στην ενίσχυση της δουλιάς των ΚΟ στις χώρες της ΕΕ. Οι οργανώσεις πρέπει να νιώσουν πιο ζωντανά το ρόλο που μπορούν να παίξουν. Αμεσα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική και εμείς, αλλά και κεντρικά το Κόμμα ότι είμαστε μόνο μεταναστευτικές οργανώσεις. Αρα ασχολούμαστε, αλλά και αντιμετωπιζόμαστε μόνο με βάση τα ιδιαίτερα μεταναστευτικά μας προβλήματα, τα οποία σαφώς πρέπει να προβάλλουμε για να λυθούν. Στις σημερινές όμως συνθήκες επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο πολιτικός ρόλος των οργανώσεων του Κόμματος στις χώρες αυτές και να μπουν και κεντρικά καθήκοντα από την ΚΕ. Πρέπει να σχεδιαστούν, πάντα φυσικά σε συνεργασία με τα ντόπια κόμματα των χωρών της ΕΕ, κοινές κινητοποιήσεις, που πρέπει να πάρουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, άρα και στην Ελλάδα. Και αυτές μπορεί να είναι:

- κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και στην άνοδο του φασισμού

- κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό που άμεσα καίει, σε συνδυασμό με τα άλλα εργασιακά ζητήματα, ανεργία, 35ωρο, 5ήμερο με σταθερό ωράριο εργασίας κ.ά.

- κοινές και συντονισμένες εκδηλώσεις μέσα από τις ελληνικές κοινότητες σ' όλες τις χώρες της ΕΕ που θα αφορούν τα παραπάνω ζητήματα και θα συνδέονται άμεσα με τα ιδιαίτερα μεταναστευτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ