Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στην υγειονομική βαρβαρότητα

Στη Βουλή βρίσκεται το πρώτο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και όπως φαίνεται θα συζητηθεί πρώτο το 2001.

Θα ακολουθήσει το επόμενο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται τους πόρους υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΟΓΑ, επαγγελματιών-εμπόρων, δημοσίου κ.ά.). Κι όσα Ταμεία δεν μπουν στον ΟΔΙΠΥ θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες του δημοσίου βάσει ειδικού τιμολογίου.

Ακόμα, κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίγει το ασφαλιστικό και έως το καλοκαίρι η κυβέρνηση πρέπει να έχει ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Σταθερά και μεθοδικά, λοιπόν, η κυβέρνηση προχωρά στην αμερικανοποίηση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος. «Βασική αρχή είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτόν που παράγει τις υπηρεσίες υγείας και σε αυτόν που τις έχει ανάγκη και τις αγοράζει», όπως είπε ο Δ. Ρέππας απ' το καλοκαίρι ακόμα.

Απλά αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης πληρώνει είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της ασφάλισής του.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιλογές στηριγμένη στη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας. Αλλά δε βγάζει ούτε «κιχ» για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή την κατάντια, μια και είναι οι πολιτικές λιτότητας που η ίδια εφάρμοσε μέχρι τώρα. Επιχειρεί ακόμη να επικαλύψει αυτές τις «οιονεί αγορανομικές πράξεις» με βαρύγδουπες εκφράσεις για ανοιχτά νοσοκομεία όλη τη μέρα και με δυνατότητα επιλογής του γιατρού. Ομως, δε βγάζει τσιμουδιά για το ότι σε κάθε κίνηση θα πληρώνει ο ασθενής.

Βέβαια, προσπαθεί να παρακάμψει τις ανησυχίες λέγοντας ότι θα πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά με τι να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία όταν τα έχει στραγγαλίσει οικονομικά η ίδια η κυβέρνηση; Ηδη χρωστά στο ΙΚΑ 1,3 τρισ. - που θα ξεπληρώσει σε 15 χρόνια και το Ιδρυμα οδηγείται σε δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις. Το ίδιο συμβαίνει με τον Οργανισμό Απασχόλησης Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΑΕΕ): Του χρωστά πάνω από 111 δισ. και το Ταμείο για να πληρώσει τις συντάξεις χρησιμοποιεί τα χρήματα του κλάδου υγείας.

Ποιος λοιπόν θα πληρώσει;

Εκείνος βέβαια που θα έχει. Εκείνος που θα μπορεί να κάνει την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση τόσο για την υγεία όσο και για την ασφάλιση.

Ηδη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι πεπεισμένες για την καθιέρωση του λεγόμενου τριφασικού συστήματος ασφάλισης και τρίβουν τα χέρια τους.

Μέχρι τώρα η αντίσταση στην υγειονομική βαρβαρότητα εκφράστηκε κυρίως απ' τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, που κατάλαβαν ότι διακυβεύεται το εργασιακό τους μέλλον. Επίσης, συμμετείχαν και οι γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, ενώ μαχητικό ήταν το «όχι» των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.

Ομως, αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους επαγγελματίες της υγείας. Αφορούν όλο τον πληθυσμό που ζει σε αυτή τη χώρα. Οχι μόνο για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές και αντιδραστικές ρυθμίσεις και σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και για να διεκδικηθεί μια ικανοποιητική, σύμφωνη με τις απαιτήσεις των καιρών και ίση υγεία και ασφάλιση για όλους.

Χρειάζεται, λοιπόν, η συστοίχιση όλων για να μην κλείσουν κι άλλες πόρτες, αλλά, αντίθετα, να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ