ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συναντήθηκαν με χιλιάδες επιβάτες

Από τη μία άκρη του πρώτου λιμανιού της χώρας έως την άλλη, μπροστά στους καταπέλτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, όπου υπήρχε αφιξοαναχώρηση, στις εισόδους του λιμανιού, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ ήταν εκεί, με την ανακοίνωση του Κόμματος στο χέρι, εξαπολύοντας ολοήμερη «έφοδο» ενημέρωσης του επιβατηγού κοινού για τη σημασία που έχει για τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα λαϊκά συμφέροντα, η ψήφος στις ευρωεκλογές να είναι «κόκκινη».

Από τις 6.30 το πρωί μπροστά στα πλοία «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ» και «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ», που ετοιμάζονταν για απόπλου, έως τις 10 το βράδυ που ήταν η τελευταία προγραμματισμένη αναχώρηση, οι δυνάμεις της ΚΟΠ κατάφεραν να συναντηθούν με χιλιάδες επιβάτες, χιλιάδες κόσμου που χτες όλη μέρα πηγαινοέρχονταν στο λιμάνι. Να μεταφέρουν τη «φωνή» του ΚΚΕ, να αναδείξουν ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος «ανυπακοής, καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της», «αντεπίθεσης για τα δικαιώματά σου».

Aλλωστε, επιπλέον κριτήριο για τους επιβάτες, τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες για να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την ευλογούν, αποτελεί και η κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η οποία έχει διαμορφωθεί με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 3577/92 και έχει εκτινάξει την εφοπλιστική ασυδοσία. Ηταν χαρακτηριστικό ότι τα όσα συζητούσαν οι κομμουνιστές με τους επιβάτες επιβεβαιώνονταν από τη συμβολική κινητοποίηση, που ήταν σε εξέλιξη, των ναυτεργατών της εταιρείας «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη. Μπροστά στα πλοία της εταιρείας, τα οποία ο εφοπλιστής έχει δέσει με το «έτσι θέλω», έστρωναν πρόωρα το πασχαλινό τους τραπέζι ψήνοντας μαρίδες στα κάρβουνα.

ΚΟΑ ΚΚΕ
Δεύτερη μέρα στα διόδια

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, προχώρησε σε μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, για τις ευρωεκλογές.

«Εξορμούμε, πλατιά και μαζικά, δίνοντας την ανακοίνωση για τις ευρωεκλογές. Θέλουμε να αναδείξουμε στους εργαζόμενους, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων, συνολικά, του ευρωμονόδρομου. Να αναδείξουμε τα ψέματα που τους είπαν για το Μάαστριχτ, για την ΟΝΕ και σήμερα για την κρίση», δήλωσε στο «Ρ» ο Νίκος Λέος, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, απ' τα διόδια της Ελευσίνας. «Τους καλούμε», συνέχισε, «ν' απαντήσουν στην κρίση με ψήφο κι ενίσχυση του ΚΚΕ».

Οι εκδρομείς, στη συντριπτική τους πλειονότητα εργαζόμενοι, μισθωτοί, νεολαίοι, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Κόμματος: «Η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από θετική», μας λέει ο Ν. Λέος. «Ολοι κάνουν λόγο για τη μαχητικότητα του Κόμματος, για τη στάση που κρατάει σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν».

Τι είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Το Δεκέμβρη του 1991 συναντήθηκαν στο Μάαστριχτ, μια κωμόπολη της Ολλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Τότε στην ΕΟΚ ήταν τα 12 παρακάτω κράτη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Εκεί υπέγραψαν συνθήκη μετεξέλιξης της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Η ΕΕ των «12» έγινε ΕΕ των «15», μετά την προσχώρηση της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ συναποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών το Φλεβάρη του 1992. Σύμφωνα με το άρθρο 73β της Συνθήκης του Μάαστριχτ, «απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων». Σύμφωνα με το άρθρο 102α υιοθετείται η «αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό».Οι βασικές αρχές της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν, ήδη, γεγονός. Από εκεί απορρέει η σημερινή πολιτική της ΕΕ, όπως συγκεκριμενοποιήθηκε στη συνέχεια με άλλες συνθήκες, με συνόδους κορυφής κλπ.

Μεταξύ άλλων η Συνθήκη αυτή μιλούσε για τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), την καθιέρωση ενιαίου νομίσματος για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ως μακροπρόθεσμο σκοπό έθετε την πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ, η οποία δεν έχει προχωρήσει λόγω των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, για την ακρίβεια λόγω των αντιθέσεων του κεφαλαίου στις χώρες της ΕΕ. Η δημιουργία της ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα πραγματοποιήθηκε με τα αποτελέσματα που ζούμε.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν η βάση για τις «περιβόητες» «τέσσερις ελευθερίες»: Ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού. Είχαν θεσμοθετηθεί με την «Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη» το 1986 και διασφαλίστηκαν με το κείμενο στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη θεσμοθέτηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων επιτρέπεται στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις μεγάλες τράπεζες να διακινούν ελεύθερα αστρονομικά ποσά, με σκοπό την εκτόξευση των κερδών τους. Η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών «έκοψε» τη δυνατότητα εισπράξεων των κρατών από δασμούς. Οι επιχειρήσεις γλίτωσαν από τεράστια ποσά προς τα κράτη, επομένως αύξησαν τα κέρδη. Την τελευταία «ελευθερία», αυτή της «ελεύθερης» κίνησης εργατικού δυναμικού, τη ζούνε οι εργαζόμενοι με το χειρότερο τρόπο. Με βάση αυτή δημιουργήθηκαν οι ρυθμίσεις της «Λευκής Βίβλου», οι οποίες μετέτρεψαν τον εργαζόμενο σε «απασχολήσιμο», δηλαδή υποχρεωμένο να παρέχει την εργασία του όπως και όπου του τη ζητήσει ο εργοδότης. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ απορρέουν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας που ήταν κρατική ιδιοκτησία, η πολιτική λιτότητας για τους εργάτες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς με την ΚΑΠ, η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ. Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ απορρέουν οι άλλες συνθήκες που επέβαλαν τους κατασταλτικούς νόμους, την ένταση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, την υιοθέτηση του προληπτικού πολέμου κλπ.

Τη Συνθήκη του Μάαστριχτ την ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Το μοναδικό κόμμα που δεν την ψήφισε ήταν το ΚΚΕ, το οποίο ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για τα δεινά που έρχονται. Μάλιστα, δημοσίευσε ολόκληρη τη Συνθήκη, μέσω του «Ρ», για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι τέσσερις ελευθερίες είναι αυτές που «σπάνε» κάθε αυταπάτη για «καλύτερη ΕΕ», για «αλλαγή της κατεύθυνσης της ΕΕ» και άλλα τέτοια. Αποδεικνύουν ότι η ΕΕ είναι μια καπιταλιστική ένωση, η οποία εξυπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου. Η συνέχεια, από το Μάαστριχτ και μετά, απλά επιβεβαίωσε αυτό το συμπέρασμα, με το χειρότερο τρόπο για τους εργαζόμενους.

ΚΤΕΛ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» - ΔΙΟΔΙΑ ΜΑΛΓΑΡΩΝ
Θετικό κλίμα

Μαζικές εξορμήσεις μαζί με τους βουλευτές, Σοφία Καλαντίδου και Γιάννη Ζιώγα

Θετική ήταν η ανταπόκριση του λαού στις μαζικές εξορμήσεις που πραγματοποίησαν στο σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» και στα Διόδια των Μαλγάρων, χτες το απόγευμα, κλιμάκια της ΚΟΘ του ΚΚΕ μαζί με τους βουλευτές του Κόμματος, Σοφία Καλαντίδου και Γιάννη Ζιώγα.

Η βουλευτής Σοφία Καλαντίδου επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος περιόδευσε στα ΚΤΕΛ «Μακεδονία» μιλώντας με τους εργαζόμενους του Σταθμού και τους ταξιδιώτες. «Αυτές τις ημέρες το ΚΚΕ σας καλεί σε περισυλλογή για την πολιτική απόφαση που θα κληθείτε να πάρετε μπροστά στις ευρωεκλογές» καλούσε η Σ. Καλαντίδου τονίζοντας την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ΚΚΕ για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Την ίδια ώρα, στα Διόδια των Μαλγάρων πραγματοποιήθηκε, με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Ζιώγα, μαζική εξόρμηση με υλικά για τις ευρωεκλογές και την οικονομική κρίση, συναντώντας θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση του κόσμου.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Η Καίτη Μπλίκα, προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, για τις ευρωεκλογές.

-- Ο Νίκος Κακακιός από το Σίδνεϊ Αυστραλίας, πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δάφνης Ικαρίας.

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του σ. Γιάννη Πατάκη εκφράζει με τηλεγράφημά του προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Στο τηλεγράφημά του αναφέρεται: «Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για το θάνατο του Γιάννη Παττάκη, ο οποίος με την ισχυρή του προσωπικότητα και την αγωνιστική του παρουσία στο δημόσιο βίο, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Νικήτας Κακλαμάνης - Δήμαρχος Αθηναίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ