ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα!

Την ανάγκη να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού και από την επίθεση της εργοδοσίας έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. Χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ελλιπή μέτρα, έχοντας να αντιμετωπίσουν επίσης τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, αλλά και τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που οι συνέπειές τους φορτώνονται στις πλάτες τους και ήρθαν για να μείνουν.

Εχοντας το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, που με μια σειρά ρυθμίσεων λύνει τα χέρια της, η εργοδοσία χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους όρους δουλειάς, επιβάλλοντας μέτρα όπως απολύσεις, μειώσεις ωρών δουλειάς, αναγκαστικές και απλήρωτες άδειες, παράταση ωραρίου, κόψιμο ρεπό και ωρών ξεκούρασης. Οσο για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κλείνουν στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων, βρίσκονται ακόμα σε πλήρη μεσάνυχτα για το αν και πώς θα πληρωθούν.

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, τα σωματεία προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη χορήγηση αδειών με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι σε κάθε αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εδώ και τώρα συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

INTIME NEWS

Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία δουλεύουν «καθημερινά με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι», αλλά την ίδια ώρα οι μεγαλέμποροι «βγάζουν τα πιο άγρια ένστικτά τους, για να ματώσουν εργαζόμενους και καταναλωτές».

«Είναι αυτοί που έχουν θησαυρίσει τις τελευταίες μέρες, που σε αρκετές περιπτώσεις αισχροκερδούν και έχουν ανεβάσει τις τιμές, με την κάλυψη της κυβέρνησης. Είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διασπορά του ιού με τα φαινόμενα που αντικρίσαμε όλοι τις προηγούμενες μέρες, με την απόκρυψη κρουσμάτων σε χώρους δουλειάς, με το άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

«Δεν θα θησαυρίσουν αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες και τις ανάγκες του λαού για προφύλαξη, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, καταπατώντας κάθε είδους εργατικό δικαίωμα», τονίζει και απαιτεί εδώ και τώρα «συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο και πλήρη δικαιώματα, με αυστηρό οκτάωρο - πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους».

Οπως εξηγεί, η πλειοψηφία των εργαζομένων «εργάζεται part-time, με 4ωρα - 6ωρα και κακοπληρωμένοι σε συνθήκες μεγάλης έντασης της εργασίας, δουλεύοντας συνεχώς κάτω από διαφορετικά πόστα».

Με το άμεσο μέτρο της μετατροπής των συμβάσεών τους «μπορούν να καλυφτούν άνετα οι 2 βάρδιες, να βελτιωθούν οι άγριες συνθήκες εργασίας, να αποσυμφορηθούν τα σούπερ μάρκετ από το συνωστισμό με βάση τις συνολικές υποδείξεις του ΕΟΔΥ για τα μέτρα πρόληψης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να προφυλαχθούν, να έχουν τα ρεπό τους για να ξεκουράζονται και για να μην αφήσουν τα κόκαλά τους πάνω στα ράφια, στις ταμειακές μηχανές και τους πάγκους».

«Γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τις εργοδοσίες των σούπερ μάρκετ με αυτό το τόσο ξεκάθαρο και απλό μέτρο;», είναι το ερώτημα που θέτει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. Η ίδια δίνει την απάντηση: «Διότι το μυαλό της βρίσκεται στα κέρδη των μεγαλεμπόρων, γι' αυτό και αναφέρεται συνεχώς στην εφαρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αναλγησίας ότι σε συνθήκες πανδημίας, τα λόγια που βγαίνουν από τον υπουργό Ανάπτυξης, αφορούν τους νόμους της αγοράς».

Υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα «έχουν καταγγελθεί δεκάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα σούπερ, που αφορούν τους κανόνες προστασίας, τις εργασιακές σχέσεις, τις άδειες (ειδικά στις ευπαθείς ομάδες) και την ίδια στιγμή οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες».

«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπροστά στην εξάντληση και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους δεν μπορούν να αντιδράσουν», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία και διεκδικεί μια σειρά άμεσα μέτρα, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, για όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Οσον αφορά το ωράριο και τις συμβάσεις διεκδικεί: Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών. Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εκτεθειμένοι στην εργοδοτική επίθεση που δυναμώνει

Στο πλευρό τους τα ταξικά σωματεία του κλάδου

Να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καλεί τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τις μεγάλες αλυσίδες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν «ακόμα περισσότερες ώρες στα καταστήματα με ντελίβερι και take away», ενώ μπορεί να είναι ακόμα απλήρωτοι για προηγούμενους μήνες, οι διανομείς αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης έρχονται αντιμέτωποι με τις πιέσεις των εργοδοτών «να υπογράψουμε άδειες άνευ αποδοχών, να μείνουμε απλήρωτοι, να απολυθούμε», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Να μη δεχτεί κανένας την υπογραφή άδειας άνευ αποδοχών, καμία απόλυση, καμία καθυστέρηση στις πληρωμές», τονίζει και προτάσσει μια σειρά από αιτήματα.

Την ανάγκη για προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο, Λέσβο και Σαντορίνη. Με δεδομένο ότι σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές κυριαρχεί η εποχική απασχόληση στον κλάδο, τονίζουν τη σημασία μέτρων ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς εισόδημα, διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης.

Η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με τις πλάτες της ομάδας ΠΑΣΚΕ - Λαζαρίδη που ελέγχει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Καταγγέλλει απολύσεις σε μια σειρά ξενοδοχείων, αλλαγές ωραρίων, συμβάσεων κ.ά. με την απειλή της απόλυσης.

Επίσης, καταγγέλλει ότι «στο ξενοδοχείο "Mediterranean Palace" δόθηκε ανυπόγραφη εντολή από τα "πάνω", που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από τους γκρουμ του ξενοδοχείου να θερμομετρούν όσους εισέρχονται στο χώρο του ξενοδοχείου», βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, αλλά και όσους εισέρχονται στο ξενοδοχείο. Καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να υπογράψουν αλλαγή στη σύμβασή τους, να μη δεχτούν να υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, με αφορμή το αίτημα των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης προς την κυβέρνηση να αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) σημειώνει ότι «πάει πολύ αυτοί που για τα κέρδη τους έκαναν "κόλαση" τη ζωή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα, δήθεν ότι νοιάζονται για την υγεία τους! (...) Θέλουν να μετακυλήσουν τη χασούρα τους στις πλάτες των εργαζομένων και στο κράτος».

ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντί για τα μέτρα προστασίας, γενικεύεται η εντατικοποίηση

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) τονίζει την ανάγκη να γενικευτούν τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η ΔΕΗ ΑΕ για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στα μέτρα που απαιτεί το ΣΕΕΕΝ αναφέρονται:

  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Η άδεια που δίνεται για τον 1 από τους 2 συζύγους να δοθεί για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, σε καθεστώς λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας των ορυχείων και σταθμών σε κυκλικό πρόγραμμα.
  • Μέριμνα για το έκτακτο προσωπικό, για τους 8μηνίτες και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να πληρωθούν το 100% του μισθού ή του μεροκάματου και να μπουν στο ίδιο καθεστώς λειτουργίας με το προσωπικό ασφαλείας μαζί με το τακτικό προσωπικό.
  • Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε καλά ότι η εργοδοσία θα κάνει το παν ούτως ώστε τη χασούρα τους να την μετακυλήσουν στο λαό. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αρκετά πληρώσαμε μέσα στη 10ετή καπιταλιστική οικονομική κρίση.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά., και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Παράλληλα, το ΣΕΕΕΝ αναφέρει πως η πανδημία του κορονοϊού συμπίπτει με τη δρομολογούμενη «απολιγνιτοποίηση» η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με το σχέδιο της κυβέρνησης για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων να βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα πλέον με «λυμένα τα χέρια» καθώς οι εργαζόμενοι «θα είναι στα σπίτια τους για να φυλαχτούν από τον ιό», αναμένεται στα τέλη Απρίλη να κλείσει οριστικά ο ΑΗΣ Αμύνταιου.

Γενικευμένη εντατικοποίηση

Την προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Σε όσους χώρους είναι εφικτό, η εργοδοσία «προωθεί την τηλεργασία αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με εκ περιτροπής εργασία στους χώρους της εταιρείας (δίκτυα, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κ.λπ.)». Στους χώρους των διυλιστηρίων και του φυσικού αερίου αυτό που κυριαρχεί είναι η εντατικοποίηση «με υπερωριακή 12ωρη απασχόληση, έτσι ώστε να υπάρχει μια βάρδια σε εφεδρεία, στην περίπτωση κρούσματος, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής των μονάδων».

Η μείωση του εργαζόμενου προσωπικού που συνεπάγεται το παραπάνω μέτρο, όπως προειδοποιεί το Σωματείο, «αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων αν δεν συνδυάζεται με την ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής και των εργασιών». Στην πλειονότητα των χώρων «δεν παρέχονται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως ατομικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης», ούτε καν σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό (εργολαβίες καταμέτρησης ΔΕΔΔΗΕ).

Στις περιπτώσεις που κάποιος εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα, «απομονώνεται, στην καλύτερη περίπτωση γίνεται απολύμανση του χώρου και η παραγωγή συνεχίζεται, δίχως να μπορεί να διαπιστωθεί αν ο ίδιος είναι θετικός στον κορονοϊό, αφού το τεστ ανίχνευσης γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (βαριά πνευμονία, ταξίδι σε συγκεκριμένες χώρες) αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους συναδέλφους που εργάζονται μαζί του».

Τέλος, το Σωματείο αναδεικνύει το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κυρίως στις εργολαβίες, οι οποίοι έχουν παυθεί αναγκαστικά από την εργασία τους, λόγω των μέτρων, καθώς «δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα χαρακτηριστεί η απουσία τους», δεν γνωρίζουν «αν και πώς θα πληρωθούν γι' αυτές τις μέρες».

«Επιδημία» νέων ανατροπών στους χώρους δουλειάς

Καλά κρατούν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης, ή αναστέλλουν τη λειτουργία επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους να μένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν και πότε. Ορισμένες μόνο ενδεικτικές καταγγελίες είναι οι παρακάτω.

Τηλεπικοινωνίες
  • Την εργοδοσία της «Vodafone», που μετά από τον εντοπισμό κρούσματος στο κτίριο του Πύργου των Αθηνών δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της που στεγάζονται σε αυτό, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone» - «360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου. Αρχικά, τη Δευτέρα η εργοδοσία μετέφερε εργαζόμενους «από το κτίριο του Πύργου στο κτίριο του Ρέντη, ενώ τους είχε αποκρυφτεί η ύπαρξη κρούσματος ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους». Χτες, κάλεσε τους εργαζόμενους «να πάνε κανονικά για δουλειά, λέγοντας πως έκαναν τις απαραίτητες απολυμάνσεις». Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο, «πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους να αποφασίσουν ατομικά τι θέλουν να κάνουν», δηλαδή είτε να πάνε για δουλειά, είτε να σπαταλήσουν την ήδη κουτσουρεμένη κανονική τους άδεια, είτε να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, λέγοντας προκλητικά πως «εφαρμόζουν τον νόμο». Με χτεσινή τους παρέμβαση, τα σωματεία έδωσαν τη μάχη να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, με τις απαραίτητες απολυμάνσεις και την εξέταση όλων με ευθύνη της «Vodafone» και του κράτους.
  • Με την εργοδοσία στην «Teleperformance» επικοινώνησε το ΣΕΤΗΠ με αφορμή σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων για φημολογούμενα κρούσματα σε κτίρια της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας διέψευσε την ύπαρξη κρουσμάτων και υποστήριξε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι «στοιβάζονται» στις εγκαταστάσεις ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ελλιπή, με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
  • Τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στις «συνεργαζόμενες» εταιρείες καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων «Wind». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στα κτίρια «δεν υπάρχουν αντισηπτικά, δεν έχουν μοιραστεί ατομικά είδη υγιεινής, δεν υπάρχουν ατομικά γραφεία, υπολογιστές, ατομικά ακουστικά, δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα στους χώρους». Επιπλέον, μια σειρά από τις εταιρείες αυτές, όπως η «Ιcap», υποχρεώνουν «εργαζόμενους που δεν έχουν προσωπικό υπολογιστή ή γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι σε άδεια άνευ αποδοχών».
Μεταφορές
  • Την έλλειψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Συνδικάτο, στο κατάστημα των «ΕΛΤΑ Courier» στην οδό Λένορμαν, όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι, «δεν υπάρχουν χειροπετσέτες, σαπούνι χεριών, απολυμαντικά, γάντια κ.τ.λ.», ενώ «δεν έχει γίνει απολύμανση του χώρου». Αντίστοιχα, στη «Γενική Ταχυδρομική» η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λάβει τα βασικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το Συνδικάτο καταγγέλλει πως εργαζόμενος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες απολύθηκε «επειδή ζήτησε να κάνει χρήση της ειδικής άδειας», προκειμένου να προφυλάξει την υγεία του.
Τρόφιμα - Ποτά
  • Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας για συνωστισμό εργαζομένων στις γραμμές παραγωγής και τη μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας στα συσκευαστήρια νωπών φρούτων και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. «Σε αίτημα συναδέλφων», επισημαίνει, «για λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, όπως απολύμανση, μάσκες, η κυνική απάντηση της εργοδοσίας, στη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων, ήταν "πως δεν έχει καμία ευθύνη για προμήθεια υλικών για την προστασία της υγείας τους" και έριξε το "μπαλάκι" στην ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, λέγοντας μάλιστα εντελώς προκλητικά "ας φέρουν απ' το σπίτι τους"».
Εμπόριο
  • Η εργοδοσία της «LeroyMerlin» προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα «με μια ανακοίνωση που δεν λέει τίποτα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μισθούς και τις άδειές μας», αναφέρει σε καταγγελία του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καταγγέλλει πως στο κλειστό εμπορικό κέντρο «Fashion Outlet» οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, πόσο και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται ως άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Πολλοί γονείς δεν έκαναν χρήση της ειδικής άδειας που δικαιούνταν μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, γιατί, όπως είπαν, φοβήθηκαν ότι μετά θα ακολουθούσε η απόλυση.
  • Στον όμιλο «Inditex» ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεούνται σε καταβολή των μισθών για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή και τους προτρέπουν σε άδειες άνευ αποδοχών. Πολλές εργαζόμενες προτίμησαν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι και να μην αναγκαστούν να τα αφήσουν στους γονείς τους.
Καταγγελίες των οικοδόμων της Θεσσαλονίκης

Τις τεράστιες ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων στον κατασκευαστικό τομέα («ΑΚΤΩΡ», «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», «ΤΕΡΝΑ»), που συνεχίζουν να κρατούν τα εργοτάξια ανοιχτά και τις εργασίες σε εξέλιξη (Μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμιο κ.λπ.) χωρίς να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο από την αρχή επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων και πίεσε σε αυτήν την κατεύθυνση. Το περασμένο Σάββατο έγινε παρέμβαση σε «Αττικό Μετρό» και «ΑΚΤΩΡ» και χτες νέα συνάντηση, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η καθυστέρηση και υπήρξε δέσμευση για λήψη μέτρων.

Οι όποιες παρεμβάσεις των τελευταίων δύο ημερών, όπως προμήθεια σε γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκες, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να υπήρχαν σε καθημερινή βάση, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα και δεν θωρακίζουν τους εργαζόμενους.

Στο εργοτάξιο της επέκτασης του αεροδρομίου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επιδεινώνεται, με τον ελλιπή καθαρισμό των τουαλετών, με τις ελάχιστες παροχές νερού για πλύσιμο, και προειδοποίησαν ότι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής τους θα σταματήσουν να προσέρχονται στην εργασία.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι οι συγκεκριμένοι κατασκευαστικοί όμιλοι «έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου που δουλεύουν στα μεγάλα εργοτάξια, απέναντι στις οικογένειές τους και στην κοινωνία συνολικά».

Απαιτεί: Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, να δοθούν πρόσθετες άδειες με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με το κόστος να επιβαρύνει το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων (αντισηπτικά, μάσκες) σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλο το λαό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Κλειστόν» για τα συνδικάτα και τις διεκδικήσεις τους

Την άρνηση του υπουργού Εργασίας να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες ΠΝΠ και αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους στους κλάδους τους καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Οι Ομοσπονδίες είχαν ζητήσει να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό, Γ. Βρούτση, την περασμένη Δευτέρα. Οταν ενημερώθηκαν ότι το υπουργείο είναι «κλειστό για το κοινό» αντιπρότειναν μια τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να θέσουν μια σειρά από ζητήματα. Ωστόσο, εκτός από τα ρολά «κλειστές» για τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι και οι τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου.

Οπως καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες, «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας έδειξαν ότι αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, είναι πώς θα διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους ματώσουν για τα συμφέροντά τους».

Στην κατεύθυνση αυτή, «με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε» καλούν κάθε σωματείο και εργαζόμενο «να πάρει θέση, να δείξει την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει την τάξη μας, αλλά ταυτόχρονα να δώσει απάντηση σε εργοδοσία - κυβέρνηση, να μην επιτρέψει να μας διαλύσουν τη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ