ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ - ΓΑΛΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα, για τα ωράρια και το εισόδημα

Συζητάμε με τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν την απεργία τους την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Οκτώβρη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον τουρισμό και την εστίαση. Με περιοδείες σε μεγάλα ξενοδοχεία, με συζητήσεις σε όλα τα πόστα, με εξορμήσεις σε μεγάλα καταστήματα και άλλους χώρους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, στη λήξη μιας ακόμα σεζόν εξόντωσης και στην αφετηρία μιας ακόμα περιόδου χωρίς εισόδημα, παλεύουν για να υπογραφούν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα διασφαλίζουν όλα τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, για υπογραφή Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων. Για επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Οπως επισημαίνει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η απόφαση για απεργία πάρθηκε από την Ομοσπονδία του κλάδου μετά από πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Κυβέρνηση και εργοδότες κάνουν αυτές τις μέρες το «ταμείο» μιας ακόμα τουριστικής σεζόν, με τον πρόεδρο των εργοδοτών (ΣΕΤΕ) να χαρακτηρίζει το 2024 «έτος - ορόσημο», μιας και οι αφίξεις ανέβηκαν κατά 11% και τα έσοδα κατά 5%. Ο δε πρωθυπουργός κάνει λόγο για «συλλογική επιτυχία» «επενδυτών», εργοδοτών και εργαζομένων, λες και οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που τραβάνε κουπί μοιράζονται τα κέρδη των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν.

«Εμείς κάνουμε το δικό μας "ταμείο". Ξέρουμε ότι τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, η συνεχόμενη και μεγάλη κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις στον τουρισμό, γίνονται με "καύσιμο" την καθήλωση των μισθών, τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας», υπογραμμίζει ο Γιώργος Στεφανάκης.

Από εξορμήσεις των συνδικάτων σε ξενοδοχεία για την απεργία
Από εξορμήσεις των συνδικάτων σε ξενοδοχεία για την απεργία
Σκιαγραφώντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Οι μισθοί μόλις που ξεπερνούν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2011. Αντεργατικές ρυθμίσεις για το ωράριο και τα ρεπό έχουν γίνει, κατά παραγγελία της εργοδοσίας και με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, όροι των Συλλογικών Συμβάσεων. Η εκ περιτροπής απασχόληση, η δουλειά μέσω εργολάβων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επεκτείνονται. Χιλιάδες εποχικοί μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα, καθώς το επίδομα ανεργίας τούς χορηγείται μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Μια σειρά από ειδικότητες (μάγειρες, καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά.) έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση, ο Γ. Στεφανάκης υπογραμμίζει: «Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες χτίζουν το "θαύμα" της τουριστικής ανάπτυξης. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων, κρίσης, μείωσης μισθών, πανδημίας, κατάργησης δικαιωμάτων, σήμερα σε συνθήκες απίστευτης κερδοφορίας, μας έχουν καταδικάσει σε διαρκή λιτότητα και ένταση της εκμετάλλευσης».

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας διατυπώνουν απαράδεκτες αξιώσεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Ηδη, η Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος του έτους δίνει στους ξενοδόχους τη δυνατότητα να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (από 1/6 έως 30/9 και από 15/12 έως 15/2). Αντίστοιχα, το «ξήλωμα» της πενθήμερης εργασίας με τη «βούλα» της Συλλογικής Σύμβασης έχει επεκταθεί και στους εργαζόμενους στην εστίαση. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τις εν λόγω Συμβάσεις επιχαίρουν, πάνω στα συντρίμμια της πενθήμερης εργασίας και των καθηλωμένων μισθών, ότι η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων.

«Τώρα οι εργοδότες βάζουν στο τραπέζι και την επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες, με αντάλλαγμα ένα γελοίο ποσό αύξησης της τάξης του 3%. Επιδιώκουν να μετατρέψουν τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, από εργαλείο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, σε ένα δικό τους όπλο για την πληρέστερη εφαρμογή των αντεργατικών νόμων», καταγγέλλει ο Γ. Στεφανάκης.

«Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον μας! Να γυρίσουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ευθύνονται για τα δικαιώματα που έχουμε χάσει, που υπονομεύουν την οργάνωση, τη συλλογική δράση και τον αγώνα μας. Να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που όταν ζητάμε επίδομα για όλους τους μήνες της ανεργίας, μας λέει ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, αλλά για τη συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια διαθέτει υπερπολλαπλάσια ποσά. Σε κάθε χώρο δουλειάς συζητάμε για το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων που διεκδικούμε, για τα αιτήματα για τον εργάσιμο χρόνο, το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία. Την Τετάρτη απεργούμε και παλεύουμε για τα δικά μας αιτήματα, για τη δική μας ζωή», καταλήγει.

Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο παρουσίασε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους με τη μαζική συμμετοχή στην κλαδική απεργία όπως και στην πανεργατική στις 20 Νοέμβρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

-- Στη Ζάκυνθο, στις 9.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ και στις 11.30 π.μ. στη νομαρχία. Το τοπικό κλαδικό σωματείο καλεί και σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Οκτώβρη (7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι).


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στις 23 Οκτώβρη η οργή γίνεται συλλογική διεκδίκηση

Πρόεδροι σωματείων δασκάλων μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα τους

Μέρα μάχης - μέρα απεργίας είναι και για τους εκπαιδευτικούς η Τετάρτη 23 Οκτώβρη, οπότε βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας αγωνιστικά δουλειά με δικαιώματα, σχολείο σύγχρονο, ασφαλές, με όσα αξίζουν στα παιδιά, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και απαντώντας στα πειθαρχικά και στις διώξεις.

Μαζί τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις και μια σειρά ΕΛΜΕ, που με τρίωρες στάσεις εργασίας ακυρώνουν τον απεργοσπαστικό - υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η ΕΔΟΘ έχει προκηρύξει επιπλέον 3ωρη στάση για τις ΕΛΜΕ, οπότε ουσιαστικά γίνεται απεργία και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Λίγες μέρες πριν την απεργία, πρόεδροι σωματείων εκπαιδευτικών μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για όσα βγάζουν τους εκπαιδευτικούς στον δρόμο, για τα δίκαια αιτήματά τους.

***

Στις 23 Οκτώβρη οι εκπαιδευτικοί «απεργούμε για μας και τους μαθητές μας!», σημειώνει η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», και εξηγεί: «Γιατί θέλουμε να μπορούμε να ζούμε από τον μισθό μας, που τώρα μας φτάνει το πολύ μέχρι τα μέσα του μήνα. Μέτρα για όσους εργάζονται υποχρεωτικά μακριά από τον τόπο τους, 9μηνη άδεια ανατροφής και για τους 50.000 αναπληρωτές, εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με αυτά όλων των άλλων εκπαιδευτικών.

Απεργούμε για να είναι επανδρωμένα τα σχολεία με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ακόμα λείπουν πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί και χιλιάδες από τους υπόλοιπους αναγκαίους εργαζόμενους στα σχολεία, χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν έχουν τους ειδικούς παιδαγωγούς τους.

Απεργούμε ενάντια σε μια βαθιά αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, που αντί να στηρίζει σχολεία και εκπαιδευτικούς προχωρά σε πάνω από 1.000 συμπτύξεις τμημάτων, κάνοντας σαρδέλες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε να τις πάρουν πίσω!

Απαντάμε στον αυταρχισμό και στις διώξεις εναντίον των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, εναντίον όλου του κλάδου, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει την "αξιολόγηση" - κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δεν ανεχόμαστε να γίνεται ο ιδρώτας του λαού μας όπλα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που σκοτώνουν τους λαούς και τα παιδιά τους, και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ευρώ στα σχολεία μας.

Απεργούμε γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση της αποστολής του δασκάλου, που θέλει να υπηρετήσει πραγματικά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού μας σε μια εποχή που υπάρχει τεράστιος πλούτος, τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους μικρούς μας μαθητές και να τους διδάσκουμε με την ίδια μας τη ζωή και δράση, μέσα στην τάξη και στον δρόμο του αγώνα, πώς μπορούν να καλυτερέψουν τη ζωή τους!».

Στα σοβαρά προβλήματα υποδομής και στα λουκέτα τμημάτων εστιάζει και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», αφού για παράδειγμα στην περιοχή έγιναν 15 συμπτύξεις τμημάτων. Το ΔΣ του Συλλόγου ενόψει της απεργίας «ενημερώνει σχολείο το σχολείο, συνάδελφο τον συνάδελφο, γεμίζει με αφίσες της απεργίας τούς πίνακες ανακοινώσεων, αναρτά πανό σε σχολεία, πραγματοποιεί συσκέψεις μαζί και με γονείς, οργανώνει τη μαζική μετακίνηση των εκπαιδευτικών για την απεργιακή συγκέντρωση».

Παραθέτει επίσης τα εξής σοβαρά προβλήματα: «Νιώθουμε απροστάτευτοι σε σεισμό ή φωτιά, αφού τα σχολεία μας στερούνται αντισεισμικούς ελέγχους και πυροπροστασία. Απεργούμε για τα εκατοντάδες κενά όλων των ειδικοτήτων σε πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα.

Απεργούμε γιατί αναγκάζουν τους μαθητές μας με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να φοιτούν σε πολυπληθή τμήματα, με μισή ή καθόλου Παράλληλη Στήριξη. Απεργούμε γιατί τα δύο Ειδικά Δημοτικά στο Πέραμα και στο Κερατσίνι δεν έχουν όλο το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, και τα παιδιά στερούνται σημαντικές θεραπείες».

«Στις 23 Οκτώβρη είναι μέρα μάχης, είναι μέρα απεργίας!», τονίζει και ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά. Γιατί μπορεί η Ομοσπονδία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με ευθύνη της πλειοψηφίας να αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, όμως «οι εκπαιδευτικοί στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του Πειραιά απεργούμε από κοινού με τους συναδέλφους μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από κοινού με τη ΔΟΕ».

Μάλιστα την Τετάρτη, μέρα της απεργίας, παραπέμπουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο καθηγήτρια με το ερώτημα της «δυνητικής αργίας», για συνδικαλιστική παρέμβαση που πραγματοποίησε ενάντια στην «αξιολόγηση». «Θα είμαστε εκεί, να μην τολμήσουν να πειράξουν ούτε τρίχα από τους συναδέλφους μας. Το σχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ να επιβάλει σιγή νεκροταφείου θα πέσει στο κενό!

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγάζουμε κραυγή αγωνίας: Δεν πάει άλλο με τους μισθούς πείνας, με τη δυσβάσταχτη ακρίβεια. Εκπαιδευτικοί στην Υδρα αδυνατούν να βρουν σπίτι, μένουν αναγκαστικά σε ξενοδοχεία. Νεοδιόριστοι με 776 ευρώ εισαγωγικό μισθό καλούνται να πληρώσουν ενοίκια έως και 600 ευρώ για σπίτι 32 τ.μ. στον Πειραιά! Μιλάμε για σύγχρονες συνθήκες εξαθλίωσης. Υπουργείο και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, αφού απέτυχαν να κλείσουν 108 τμήματα μέσα στο καλοκαίρι, κλείνουν 13 τμήματα στη μέση της χρονιάς, σε 10 τουλάχιστον σχολεία, στοιβάζοντας 26 και 27 μαθητές στην τάξη και κάνοντας μπαλάκι τους εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο».

Απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών

-- Αθήνα, 12 μ., Προπύλαια

-- Θεσσαλονίκη, 12 μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

-- Ηλεία, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων Πύργου

-- Ζάκυνθος, 11.30 π.μ., παλιά Νομαρχία (κτίριο ΠΕ)

-- Κεφαλονιά - Ιθάκη, 11 π.μ., «Σπίτι του Δασκάλου»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ