Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΕΚΟΡ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ - ΓΑΛΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα, για τα ωράρια και το εισόδημα

Συζητάμε με τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζουν την απεργία τους την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Οκτώβρη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον τουρισμό και την εστίαση. Με περιοδείες σε μεγάλα ξενοδοχεία, με συζητήσεις σε όλα τα πόστα, με εξορμήσεις σε μεγάλα καταστήματα και άλλους χώρους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, στη λήξη μιας ακόμα σεζόν εξόντωσης και στην αφετηρία μιας ακόμα περιόδου χωρίς εισόδημα, παλεύουν για να υπογραφούν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα διασφαλίζουν όλα τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, για υπογραφή Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων. Για επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Οπως επισημαίνει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η απόφαση για απεργία πάρθηκε από την Ομοσπονδία του κλάδου μετά από πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Κυβέρνηση και εργοδότες κάνουν αυτές τις μέρες το «ταμείο» μιας ακόμα τουριστικής σεζόν, με τον πρόεδρο των εργοδοτών (ΣΕΤΕ) να χαρακτηρίζει το 2024 «έτος - ορόσημο», μιας και οι αφίξεις ανέβηκαν κατά 11% και τα έσοδα κατά 5%. Ο δε πρωθυπουργός κάνει λόγο για «συλλογική επιτυχία» «επενδυτών», εργοδοτών και εργαζομένων, λες και οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που τραβάνε κουπί μοιράζονται τα κέρδη των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν.

«Εμείς κάνουμε το δικό μας "ταμείο". Ξέρουμε ότι τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, η συνεχόμενη και μεγάλη κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις στον τουρισμό, γίνονται με "καύσιμο" την καθήλωση των μισθών, τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας», υπογραμμίζει ο Γιώργος Στεφανάκης.

Από εξορμήσεις των συνδικάτων σε ξενοδοχεία για την απεργία
Από εξορμήσεις των συνδικάτων σε ξενοδοχεία για την απεργία
Σκιαγραφώντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Οι μισθοί μόλις που ξεπερνούν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2011. Αντεργατικές ρυθμίσεις για το ωράριο και τα ρεπό έχουν γίνει, κατά παραγγελία της εργοδοσίας και με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, όροι των Συλλογικών Συμβάσεων. Η εκ περιτροπής απασχόληση, η δουλειά μέσω εργολάβων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου επεκτείνονται. Χιλιάδες εποχικοί μένουν για μήνες χωρίς εισόδημα, καθώς το επίδομα ανεργίας τούς χορηγείται μόνο για τρεις μήνες και πέντε μέρες ετησίως. Μια σειρά από ειδικότητες (μάγειρες, καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά.) έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση, ο Γ. Στεφανάκης υπογραμμίζει: «Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες χτίζουν το "θαύμα" της τουριστικής ανάπτυξης. Μετά από 12 χρόνια μνημονίων, κρίσης, μείωσης μισθών, πανδημίας, κατάργησης δικαιωμάτων, σήμερα σε συνθήκες απίστευτης κερδοφορίας, μας έχουν καταδικάσει σε διαρκή λιτότητα και ένταση της εκμετάλλευσης».

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας διατυπώνουν απαράδεκτες αξιώσεις στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Ηδη, η Σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος του έτους δίνει στους ξενοδόχους τη δυνατότητα να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (από 1/6 έως 30/9 και από 15/12 έως 15/2). Αντίστοιχα, το «ξήλωμα» της πενθήμερης εργασίας με τη «βούλα» της Συλλογικής Σύμβασης έχει επεκταθεί και στους εργαζόμενους στην εστίαση. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τις εν λόγω Συμβάσεις επιχαίρουν, πάνω στα συντρίμμια της πενθήμερης εργασίας και των καθηλωμένων μισθών, ότι η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων.

«Τώρα οι εργοδότες βάζουν στο τραπέζι και την επέκταση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες, με αντάλλαγμα ένα γελοίο ποσό αύξησης της τάξης του 3%. Επιδιώκουν να μετατρέψουν τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, από εργαλείο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, σε ένα δικό τους όπλο για την πληρέστερη εφαρμογή των αντεργατικών νόμων», καταγγέλλει ο Γ. Στεφανάκης.

«Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον μας! Να γυρίσουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ευθύνονται για τα δικαιώματα που έχουμε χάσει, που υπονομεύουν την οργάνωση, τη συλλογική δράση και τον αγώνα μας. Να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που όταν ζητάμε επίδομα για όλους τους μήνες της ανεργίας, μας λέει ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, αλλά για τη συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια διαθέτει υπερπολλαπλάσια ποσά. Σε κάθε χώρο δουλειάς συζητάμε για το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων που διεκδικούμε, για τα αιτήματα για τον εργάσιμο χρόνο, το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία. Την Τετάρτη απεργούμε και παλεύουμε για τα δικά μας αιτήματα, για τη δική μας ζωή», καταλήγει.

Την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο παρουσίασε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στην πάλη τους με τη μαζική συμμετοχή στην κλαδική απεργία όπως και στην πανεργατική στις 20 Νοέμβρη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

-- Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

-- Στη Ζάκυνθο, στις 9.30 π.μ. στον ΟΑΕΔ και στις 11.30 π.μ. στη νομαρχία. Το τοπικό κλαδικό σωματείο καλεί και σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 19 Οκτώβρη (7 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Κεφαλονιά, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Αργοστόλι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ