Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ
Μαχητικά στην οργάνωση της απεργίας στις 20 Νοέμβρη

Στο κενό η προσπάθεια υπονόμευσης από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Στη μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας στις 20 Νοέμβρη ρίχνονται Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε Στερεά και Εύβοια, δίνοντας τη μάχη στους χώρους δουλειάς, σε μέτωπο και με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, παρά τη συνεχιζόμενη εκφυλιστική και διαλυτική κατάσταση που επιχειρούν να επιβάλουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, μια σειρά συνδικάτα σχεδιάζουν το πώς θα φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία. Παράλληλα επιδιώκουν τον συντονισμό της δράσης με τα σωματεία του Δημοσίου, συλλόγους βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολούμενους. Στηρίζουν επίσης τις κλαδικές απεργίες που έχουν προκηρυχθεί για το επόμενο διάστημα, ενώ παίρνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα ώστε να αποτραπεί η έξωση σε οικογένεια με ΑμεΑ στη Νεάπολη Χαλκίδας.

Αυτόν τον προσανατολισμό υπερασπίζονται και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συνεργασία», στηρίζοντας με κάθε τρόπο την πάλη που αναπτύσσουν τα συνδικάτα, τόσο για την οργάνωση της απεργίας όσο και για την παραπέρα ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Και, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της, παλεύουν να γίνεται πράξη το σύνθημα «συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαζική παρουσία εργαζομένων και εκπροσώπων συνδικάτων μετέτρεψε τις δύο τελευταίες απανωτές συνεδριάσεις του ΔΣ για την οργάνωση της απεργίας σε μαχητικές, ζωντανές διαδικασίες, αντανακλώντας τις θετικές διεργασίες που αναπτύσσονται σε σωματεία και χώρους δουλειάς.

Γι' αυτό και δεν έπιασε τόπο η προσπάθεια εκλεγμένων με τις παρατάξεις «ΕΜΕΙΣ-Σ» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΣΚΕ (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) να διαμορφώσουν διαλυτική κατάσταση, να υπονομεύσουν την οργάνωση της απεργίας αλλά και να κρύψουν πίσω από λασπολογίες και τεχνητή ένταση τις εκφυλιστικές διαδικασίες που εφαρμόζουν χέρι χέρι με την εργοδοσία, για να αλλοιώσουν τον συσχετισμό δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι των συνδικάτων μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, όπως και πείρα από την ανάπτυξη της δράσης, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να οργανώσουν συλλογικά τον αγώνα τους και να υπερασπιστούν τα συνδικάτα τους από την επίθεση της εργοδοσίας.

Για το επόμενο διάστημα, στην Εύβοια, την Κυριακή 20 Οκτώβρη το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα, και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας στις 6 μ.μ. στο καφέ «Plan B».

Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. την ετήσια Γενική του Συνέλευση, επιδιώκοντας να μετατραπεί αυτή σε σταθμό για την προετοιμασία της απεργίας και την οργάνωση του αγώνα στους χώρους εργασίας.

Στη Λιβαδειά, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενου στις αποθήκες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λιβαδειάς και καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη Φαρμακαποθήκη Λιβαδειάς την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ.

Χαλκίδα: Να μην περάσει η έξωση σε οικογένεια με ΑμεΑ

Παράλληλα, σε δική τους υπόθεση μετατρέπουν οι κάτοικοι στη φτωχογειτονιά της Νεάπολης Χαλκίδας και τα συνδικάτα της περιοχής την οργάνωση του αγώνα για την αποτροπή της έξωσης οικογένειας χαμηλοσυνταξιούχου με βαριά ανάπηρο παιδί, που το σπίτι τους πλειστηριάστηκε από τα «κοράκια» των τραπεζών για χρέος μόλις 10 χιλιάδων ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

Συνδικάτα της περιοχής και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καλούν σε νέα κινητοποίηση και εξόρμηση ενημέρωσης το Σάββατο 19 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. μπροστά από το γήπεδο της Χαλκίδας, ενώ την Τρίτη 22 Οκτώβρη καλούν σε κινητοποίηση στην Αθήνα (11 π.μ. στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, 1 μ.μ. στην εταιρεία «Cepal Hellas»)

Ολες αυτές τις μέρες, μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και άλλων συνδικάτων της περιοχής βρίσκονταν καθημερινά στη συνοικία της Νεάπολης, ενημερώνοντας τους κατοίκους και καλώντας τους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της οικογένειας με ΑμεΑ που πετιέται στον δρόμο. Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα συγκινητική και στις γειτονιές επικρατεί κλίμα οργής, αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας να αποτρέψουν την έξωση.

Οπως σημειώνουν τα συνδικάτα, άνθρωποι κάθε ηλικίας μετατρέπουν σε μικρές κινητοποιήσεις κάθε παρουσία τους στις γειτονιές της Νεάπολης, ζητούν ενημέρωση για τις εξελίξεις αλλά και να ειδοποιηθούν όταν χρειαστεί να υπερασπιστούν την οικογένεια του γείτονά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ