ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
Προσωρινά ελεύθερος ο δεύτερος μετανάστης

Απελευθερώθηκε χτες το βράδυ και ο δεύτερος Πακιστανός μετανάστης, που εργαζόταν σε βιοτεχνία μεταλλικών κατασκευών και είχε οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο μετανάστες από το Πακιστάν είχαν παρέμβει μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας στην εργοδοσία ζητώντας τα μεροκάματα που τους χρώσταγε. Λίγες μέρες μετά βρήκαν στο σπίτι τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που τους οδήγησαν στο τμήμα, μετά από - όπως είπε η αστυνομία - από ανώνυμη καταγγελία για πλαστά έγγραφα παραμονής.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αλλά και του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα ο ένας εργάτης να αφεθεί ελεύθερος. Ομως για τον άλλον, προέκυψε πως κάποιο από τα χαρτιά του δεν ήταν «εντάξει» και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Το Σάββατο εξετάστηκε η υπόθεσή του, αποδείχθηκε πως ο μετανάστης δεν έφερε ευθύνη για ένα πλαστό έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του. Ωστόσο, οδηγήθηκε στο Τμήμα Απελάσεων, για να απελαθεί. Χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο Θανάσης Κοτρώνης από το Συνδικάτο Μετάλλου, μαζί με εκπρόσωπο της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» πραγματοποίησαν παράσταση στο Τμήμα Απελάσεων και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Οι αρμόδιοι του τμήματος δεσμεύτηκαν πως ο μετανάστης θα απελευθερωθεί για 30 μέρες, έτσι ώστε να βγάλει νέα χαρτιά. Σημειώνεται πως το Σάββατο το πρωί το Συνδικάτο προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον εργοδότη, ενώ χτες ορίστηκε τριμερή συνάντηση από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις 16 Φλεβάρη, με αίτημα την ακύρωση της απόλυσης, την πληρωμή των υπερωριών και των μεροκάματων που χρωστούνται στους δυο μετανάστες εργάτες.


11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΦΣΕΕ
«Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε»

Την ταξική κατεύθυνση της Ομοσπονδίας «σφράγισε» το συνέδριο παρά την προσπάθεια ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης να πολώσουν σε αντι-ΠΑΜΕ και συντεχνιακή κατεύθυνση

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Το βάθεμα της ταξικής κατεύθυνσης της Ομοσπονδίας, της ενότητας και του συντονισμού των εργαζομένων στη βάση των σύγχρονων αναγκών τους «σφράγισε» το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε». Η συζήτηση ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι, η πάλη ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει το φάρμακο σε εμπόρευμα αποτελεί βασική προϋπόθεση και για την εξασφάλιση του δικαιώματος των εργαζομένων του κλάδου σε σταθερή και με δικαιώματα εργασία.

Την ίδια στιγμή, η «Ανεξάρτητη Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου - Καλλυντικού» (στηρίζεται από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) και η «Ταξική Ενωτική Κίνηση» προσπάθησαν να κρύψουν τη ρίζα των προβλημάτων και να υπονομεύσουν τον ταξικό συντονισμό του κλάδου και γενικά της εργατικής τάξης. Ωστόσο, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, αφού οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ξανά στο τιμόνι της Ομοσπονδίας τις δυνάμεις της Προοδευτικής Κίνησης Φαρμάκου (ΠΚΦ). Συγκεκριμένα: η ΠΚΦ πήρε 57 ψήφους βγάζοντας 10 έδρες (από 11), η Ανεξάρτητη Προοδευτική Κίνηση 17 ψήφους και 3 έδρες (από 4) και η Ταξική Ενωτική Κίνηση (συμμετείχε για πρώτη φορά) 12 ψήφους και 2 έδρες. Για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΠΚΦ πήρε 63 ψήφους βγάζοντας και τους 3 αντιπροσώπους. Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, όπως και ψηφίσματα για συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης, η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ Ζωή Σώκου, επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να μαζικοποιηθούν και να δυναμώσουν ολόπλευρα τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αναδείχτηκε η πλούσια δράση της Ομοσπονδίας, που παρά τις αδυναμίες μπήκε μπροστά σε εργοστάσια και αποθήκες για θέματα απολύσεων, παραβίασης όρων σύμβασης, παρακολούθησης με ηλεκτρονικά μέσα. Μεγάλες ήταν οι μάχες της Ομοσπονδίας και ενάντια στο σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τελευταίο το μέτωπο ενάντια στο ν. Πετραλιά. Δράση που συναντά τις υπονομευτικές μεθοδεύσεις των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα να στηθεί διασπαστικό πανελλαδικό συνδικάτο, από τις δυνάμεις εκείνες που «κλαίνε», γιατί η Ομοσπονδία συντονίζεται με τα άλλα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ και δεν τρέχει πίσω από τη ΓΣΕΕ να μετράει χαμένα δικαιώματα.

«Κάθε νέος που σπουδάζει σε σχολή σχετική με τον κλάδο καλείται να μάθει να αντιμετωπίζει το φάρμακο σαν εμπόρευμα, μέσα από μαθήματα marketing, φαρμακοοικονομίας κλπ. Να αποδέχεται σαν κύριο κριτήριο για το αν θα κυκλοφορήσει και πόσο θα χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο, το κόστος και το κέρδος, όχι τη χρησιμότητά του στη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά η Ειρήνη Τσέκα, νεαρή εργαζόμενη. Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί για τους νέους εργαζόμενους σημείωσε: «Μέσα σε δύο χρόνια ως εργαζόμενη φοιτήτρια απολύθηκα 2 φορές και συνεχίζω και σήμερα να είμαι απολυμένη. Την πρώτη, η εργοδότριά μου τη μέρα που θα με προσλάμβανε κανονικά με απέλυσε λέγοντάς μου "χάρη σου έκανα" και "θα ήταν καλύτερα για σένα να μην γνωρίζεις τα δικαιώματά σου". Στη δεύτερη περίπτωση άκουγα "εσύ δεν έχεις σχέση με τους εργάτες, είσαι καλύτερη, γιατί απεργείς μαζί τους"; Τελικά, απολύθηκα ξαφνικά δύο μέρες πριν πάρω πτυχίο, αφού θα αυξάνονταν οι αποδοχές μου».

«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, έχει αναντικατάστατο ρόλο και στην πρόληψη (εμβόλια) και στην αποκατάσταση της υγείας. Στο μέλλον αυτός ο ρόλος θα γίνεται πιο σημαντικός. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη», υπογράμμισε η Γιώτα Ταβουλάρη από την Αθήνα. Οσο περισσότερα τα οφέλη από ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα, τόσο μεγαλύτερη η τιμή του, όπως είναι οι πανάκριβες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. αντικαρκινικά) που κοστίζουν μέχρι και 13.000 ευρώ, πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα που έχει για τις λαϊκές ανάγκες η παράδοση του φαρμάκου στις πολυεθνικές.

«Οχι» στην «ενότητα» της υποταγής

Ο Γιώργος Πέρρος, χαιρετίζοντας το Συνέδριο, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, ο οποίος μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων», ενώ ξεκαθάρισε ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να δεχτούν καμία «ενότητα», όπου τα αιτήματα θα διαμορφώνονται, με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας. Που δε χτυπάει τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Που θα καλεί την εργοδοσία να κάνει επενδύσεις στο φάρμακο, αντί αυτό να είναι κοινωνικό αγαθό. Που λέει «ναι» στην εκ περιτροπής εργασία, μιλά για «δικαιολογημένες απολύσεις» και ελαστικές μορφές εργασίας, με πλαφόν 10%.

Καλώντας τα συνδικάτα στο φάρμακο να «ανεβάσουν στροφές» για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, σημείωσε πως «δε θα πάρουμε άδεια από καμία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οργανώνουμε την πάλη από τα κάτω, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς. Γράψτε στα "παλιά σας τα παπούτσια" νόμους και θεσμούς, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο».


ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νεκρός 67χρονος εργάτης σε λατομείο

Ακόμα, τραυματίστηκαν ένας λιμενεργάτης κι ένας ηλεκτροτεχνίτης

Τη ζωή του έχασε ο 67χρονος Πολύνικος Νικολιδάκης, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο λατομείο της Πόμπιας Μεσσαράς του Ηρακλείου, της εταιρίας Ετοιμου Σκυροδέματος «ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΕ».

Τον εργάτη βρήκαν νεκρό, αργά το απόγευμα, συνάδελφοί του που πήγαν στο λατομείο για να πιάσουν δουλειά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μηχάνημα (σπαστήρας) συνέθλιψε τα κάτω του άκρα.

Την ίδια στιγμή, μάχη για να σώσει την παλάμη του δεξιού του χεριού δίνει από το Σάββατο το βράδυ ο λιμενεργάτης Ευγένιος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Ο λιμενεργάτης, βρισκόταν πάνω στο πλοίο «ΙΤΑΛ ΒΕΡΝΤΕ», το οποίο ήταν σε διαδικασία φόρτωσης και προσπαθούσε να κατευθύνει τις κινήσεις γερανογέφυρας, για τοποθέτηση κοντέινερ. Για άγνωστο λόγο το κοντέινερ έφυγε με φόρα προς τα κάτω, χωρίς ο λιμενεργάτης να έχει προλάβει να πάρει το χέρι του. Τα ακριβή αίτια του εργατικού «ατυχήματος», το οποίο έγινε στην προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) - αυτή δηλαδή που παραδόθηκε στην πολυεθνική COSCO - δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι πρώτες πληροφορίες από εργαζόμενους αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να μην άντεξε το βάρος του κοντέινερ η γερανογέφυρα η οποία είναι τουλάχιστον 25 ετών και υποσυντήρητη. Αναφέρουν επίσης ότι η δουλειά έχει υπερεντατικοποιηθεί αφού έχει μειωθεί το προσωπικό και έχουν αυξηθεί οι «κινήσεις» των εμπορευματοκιβωτίων.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί ηλεκτροτεχντίτης, από έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφριά στο πόδι, κατά τη διάρκεια εργασιών, στο πλοίο «ENZOD», σημαίας Ιταλίας, που επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας ΑΕ. Ο εργάτης μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας για παροχή πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από όπου και εξήλθε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ