ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απόγνωση για ασθενείς και υγειονομικούς, που στενάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις

«Ξεδιαλέγει» ασθενείς ο ιδιωτικός τομέας και τους στέλνει πίσω στα δημόσια νοσοκομεία αν επιδεινωθεί η κατάστασή τους

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η πολυδιαφημισμένη «συμβολή» των κλινικαρχών ξεσκεπάζεται και πάλι, αφήνοντας το τραγικό της αποτύπωμα στον λαό, με ασθενείς να περιφέρονται και να διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αποκαλύπτοντας τον βάρβαρο χαρακτήρα των «συμπράξεων» και την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Χτες το βράδυ 98 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν εκτός ΜΕΘ, ένας 56χρονος είναι στην αναμονή από τις 20 Δεκέμβρη και άλλος ένας παραμένει από τις 22 Δεκέμβρη.

Απάνθρωπη διαλογή και επιστροφές ασθενών από τους κλινικάρχες

Προχτές το βράδυ διακομίστηκαν από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» σε ιδιωτική κλινική δύο ασθενείς, καθώς ως «ελαφρά περιστατικά» πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής που έχουν επιβάλει οι κλινικάρχες για τα 300 κρεβάτια που έχουν νοικιάσει. Κατά τη νοσηλεία τους στην ιδιωτική κλινική επιδεινώθηκε η κατάστασή τους, διασωληνώθηκαν και τελικά επιστράφηκαν στο «Γεννηματά», όπου νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. «Εχουμε δέκα διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Ο ένας μετρά 9 μέρες. Και οι ιδιώτες μάς επιστρέφουν διασωληνωμένους», λένε οι εργαζόμενοι, ενώ και η τελευταία εφημερία έκλεισε με 30 εισαγωγές COVID, πάνω από 150 κρεβάτια έχουν κλείσει και μετατραπεί σε COVID, 1.100 περιμένουν στη λίστα αναμονής των χειρουργείων. Στο δε τέλος κάθε εφημερίας υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν στα φορεία στα Επείγοντα επί ώρες και συνολικά 9 παθολόγοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η απάνθρωπη οδύσσεια για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, οι οποίοι αν νοσήσουν με κορονοϊό δεν γίνονται δεκτοί από τις ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού και παραπέμπονται στις λιγοστές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων, στην εφημερία για αιμοκάθαρση. Νεφροπαθείς διακομίζονται ακόμη και στις 12 το βράδυ για να κάνουν την αναγκαία θεραπεία τους. Στο Ηράκλειο, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν διακομιστεί από ιδιωτική κλινική 5 περιστατικά αιμοκαθαιρόμενων προς το ΠΑΓΝΗ, επειδή διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. «Η ΜΤΝ του ΠΑΓΝΗ πλέον είναι γεμάτη. Και τα 12 κρεβάτια είναι καλυμμένα. Αν συνεχιστεί αυτή η ροή δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Υπάρχουν μόνο 2 βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα παραμένουν κενές περισσότερες από 550 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα (χωρίς να έχει γίνει έλεγχος του υπόλοιπου προσωπικού), δεκάδες βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση τον Μάρτη.

Σε μια κλωστή κρέμεται η λειτουργία και του Νοσοκομείου Χανίων, καθώς στον νομό καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας. Ηδη στο νοσοκομείο 4 πνευμονολόγοι έχουν στην ευθύνη τους περίπου 80 ασθενείς, «δεν υπάρχει χώρος για άλλο ασθενή, έχουμε αρχίσει τις διακομιδές στα νοσοκομεία των όμορων νομών». Το περασμένο Σάββατο εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας και της 7ης ΥΠΕ επισκέφθηκαν το νοσοκομείο, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων επανέλαβε την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Καμία απάντηση δεν πήραμε. Το προσωπικό είναι στα όρια της κατάρρευσης. Η ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτη», λένε στον «Ριζοσπάστη». Από την αρχή της χρονιάς έχουν νοσήσει πάνω από 95 υγειονομικοί (πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν νοσήσει 3), 50 - 60 εργαζόμενοι λείπουν ημερησίως και άλλοι 50 είναι σε αναστολή. «Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα, που έχει θησαυρίσει στην πανδημία, δεν αντέχει άλλο το σύστημα, δεν αντέχουν άλλο οι γιατροί μας. Εχουμε περάσει τα όρια της κατάρρευσης», είναι η κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Εργαζομένων.

Στο «Αττικόν» η τελευταία εφημερία βρήκε όλες τις κλινικές με τουλάχιστον 10 ράντζα στην καθεμιά, ήδη 4 κλινικές έχουν γίνει COVID και τα μισά κρεβάτια της Ορθοπεδικής, δεν υπάρχει κανένα κρεβάτι ΜΕΘ διαθέσιμο, οι διακομιδές προς τα ιδιωτικά γίνονται την τρίτη μέρα νοσηλείας, ένα βήμα πριν το εξιτήριο, «και δεν διακομίζονται όλα, μόνο το 10% των περιστατικών». Φρακαρισμένο και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν, ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στο νοσοκομείο από τη μετάλλαξη «Ομικρον»...

Σε αναστολή και εμβολιασμένες αποκλειστικές νοσοκόμες

Μία ακόμα σοβαρή καταγγελία έφτασε στον «Ριζοσπάστη», αυτήν τη φορά από 40 αποκλειστικές νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο». Οι αποκλειστικές νοσοκόμες ενημερώθηκαν για άλλη μια φορά ότι μπαίνουν «στον πάγο μέχρι να ανοίξει το νοσοκομείο», δηλαδή να πάψει να είναι της μίας νόσου. Καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, θυμίζουν ότι «τα ίδια έγιναν το 2020, τότε μας έδωσαν 800 ευρώ, και το 2021, που δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Φέτος έχουμε κάνει μόνο 3 μεροκάματα. Πώς θα ζήσουμε; Εχουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς, ενοίκιο, ΙΚΑ. Την προηγούμενη χρονιά κάπως τη βγάλαμε με δανεικά». Πρόκειται για εργαζόμενες που δουλεύουν μέχρι και 30 χρόνια στο νοσοκομείο, είναι εμβολιασμένες και με τις 3 δόσεις, και παρ' όλα αυτά μπαίνουν σε αναστολή. Ζητούν ακόμα και να μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία, όμως «ούτε αυτό γίνεται, γιατί εδώ και χρόνια αλωνίζουν εργολάβοι στα νοσοκομεία οι οποίοι ξεζουμίζουν ασθενείς και, κυρίως, μετανάστριες εργαζόμενες που κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί. Ούτε υπάρχει μέριμνα από την κυβέρνηση ώστε να έχουμε ένα επίδομα για όσον καιρό δεν μπορούμε να δουλέψουμε στο νοσοκομείο».

Στα όρια της αντοχής οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Κραυγή απόγνωσης και από τους γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που απαιτούν άμεση πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της πανδημίας, μπροστά και στο άνοιγμα δεύτερης κλινικής COVID. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σημειώνοντας ότι στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τις τελευταίες μέρες έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις τριών αναισθησιολόγων για να καλύψουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Λαμίας, καθώς και το άνοιγμα νέας κλινικής COVID, χωρίς καμία επιπλέον πρόσληψη προσωπικού.

«Κλινική COVID και ΜΕΘ COVID είναι στο "κόκκινο". Το άνοιγμα και δεύτερης κλινικής COVID ακούγεται τρομακτικό στα αυτιά μας. Να μην τολμήσουν να μεταφέρουν κόσμο από Τμήματα που είναι ήδη υποστελεχωμένα. Το προσωπικό στην Παθολογική, στη Χειρουργική, στα ΤΕΠ, στην Καρδιολογική, στη Μεικτή, στα χειρουργεία, με μεγάλη δυσκολία αντεπεξέρχεται... Αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός από την τραγική έλλειψη προσωπικού έχουμε και τους συναδέλφους που βγαίνουν θετικοί και μπαίνουν σε καραντίνα, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση γίνεται εκρηκτική», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «παραμένει τραγική η αναλογία στη ΜΕΘ COVID, με 2 νοσηλευτές για 12 περιστατικά».

Τα όσα καταγγέλλουν στις ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ευβοίας επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης. Ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για να στελεχωθούν η κλινική και ΜΕΘ COVID και όλες οι κλινικές του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, καθώς και για να ανακληθούν οι αποφάσεις για μεταφορά προσωπικού από τη μία υγειονομική μονάδα στην άλλη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού

Την άμεση λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης της πανδημίας και προστασίας των εργαζομένων απαίτησαν σωματεία και φορείς της Εύβοιας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Χαλκίδα. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας, η οποία πλαισιώθηκε με μουσικοχορευτικό δρώμενο από μέλη του Παραρτήματος Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων. Συγκεκριμένα, στην τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ιωάννα Ιωάννου, ενώ στα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς και στον κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης στάθηκε η Γεωργία Μπαμπά, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Μιμίκος». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Κατερίνα Ξύδη, πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 2022 δεν είναι "κανονικότητα" να μην μπορείς να έχεις ρεύμα, θέρμανση, στέγη, να ρισκάρεις τη ζωή και την υγεία σου για ένα μεροκάματα. Κανονικότητα θα έπρεπε να είναι ζωή και υγεία με δικαιώματα.

Δυο χρόνια τώρα χορτάσαμε "ατομική ευθύνη". Πολλά χρόνια τώρα χορτάσαμε κυβερνήσεις και τις εναλλαγές τους, που τσάκισαν το σύστημα Υγείας και τα δικαιώματά μας. Μόνο στην οργάνωση του αγώνα μας μπορούμε να στηριχτούμε. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δυναμώσουμε τα σωματεία μας. Να δυναμώσουμε την κοινή δράση των σωματείων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τονίζοντας ότι «έχει κατεβάσει ρολά» αντί να παίρνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε ανάγνωση ψηφισμάτων που αφορούσαν τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών σε Δημοτικό Σχολείο της Χαλκίδας και την παύση των εφημεριών στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Σήμερα αποφασίζουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αναστολής των εφημεριών απαιτούν σωματεία και φορείς

Σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας να ανακληθεί άμεσα η επικίνδυνη απόφαση του υπουργείου Υγείας για αναστολή των εφημεριών του και τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και χιλιάδες λαϊκές οικογένειες λέγοντας ότι η αναστολή των εφημεριών θα διαρκέσει 6 βδομάδες, όμως ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση χιλιάδες λαϊκές οικογένειες ωθούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα Υγείας είτε στις ήδη πολύωρες αναμονές των Νοσοκομείων Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα σωματεία και φορείς συντάσσονται με τους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης, στον αγώνα να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο. Εκφράζοντας την αγωνία που μοιράζονται, οι 10 Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων του Βόρειου Τομέα (Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Βριλησσίων, Παπάγου - Χολαργού, Κηφισιάς, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Χαλανδρίου) επισημαίνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για αναστολή των εφημεριών «στερεί από δεκάδες χιλιάδες παιδιά τη δυνατότητα δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι οικογένειες όλου του Βόρειου Τομέα της Αττικής, και όχι μόνο, θα αναγκαστούν είτε να προσφύγουν στα άλλα, ήδη υποστελεχωμένα, παιδιατρικά νοσοκομεία που αδυνατούν να διαχειριστούν πρόσθετο φόρτο είτε να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες.

Η ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από άλλες διαθέσιμες δημόσιες υποδομές, ή την επίταξη ιδιωτικών, χωρίς να υποβαθμιστεί ο ρόλος του νοσοκομείου σε πάροχο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η απόφαση αυτή είναι ένας ακόμα κρίκος στη μεθοδευμένη διάλυση της δημόσιας Υγείας», σημειώνουν.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης και των μαζικών φορέων της περιοχής για να παραμείνει το νοσοκομείο ανοιχτό έχουν εκδώσει πλήθος Σωματείων Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, όπως «Θριάσιο», ΠΑΓΝΗ, «Αττικόν», «Αγία Ολγα».

Επίσης, την καταδίκη τους στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης εκφράζουν τα ΔΣ των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και Πέλλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ