ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ
Ομολογία για δεσμεύσεις στο Ελσίνκι
  • Ο μυστικοσύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έμπλεος κυνισμού και αλαζονείας, επιβεβαιώνει ότι Σημίτης - Παπανδρέου είχαν αναλάβει δεσμεύσεις να «κλείσουν» το Kυπριακό
  • Δηλώσεις κυρίων πολιτικών

Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους ισχυρούς της ΕΕ στο Ελσίνκι για το «κλείσιμο» του Kυπριακού. Αυτό ουσιαστικά ομολογεί ο Αλεξ Ρόντος, εξ απορρήτων σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να επικρίνει τον Kύπριο Πρόεδρο, γιατί δεν υλοποίησε αυτές τις δεσμεύσεις!

Δικαιολογώντας και εκθειάζοντας την απροκάλυπτη επέμβαση του Γκ. Φερχόιγκεν, ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε άψογα ...αμερικανοελληνικά, απάντησε (στον «Φλας») καταφατικά στο ερώτημα αν ήταν οι Σημίτης - Παπανδρέου που είχαν αναλάβει δεσμεύσεις το 1999. Ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος είπε επί λέξει: «Ο κ. Φερχόιγκεν λέει "εσείς Ελληνοκύπριοι, ίσως και Ελληνες, είστε μάγκες ή έχετε μπέσα, εγώ νόμιζα ότι είχατε μπέσα". Αυτό κατάλαβα όταν τον άκουσα». Στην αμέσως επόμενη ερώτηση ότι «σε αυτό απαντάει και η πλευρά του κ. Παπαδόπουλου ότι "εμείς είχαμε μπέσα, άλλοι σας εξαπάτησαν", σας εξαπάτησε λέει ο κ. Κληρίδης και προφανώς και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου», ο Α. Ρόντος ξέσπασε: «Ή είμαστε σοβαρές χώρες ή δεν είμαστε, ή είμαστε δημοκρατίες που έχουν συνεπή στρατηγική και πολιτική ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή είμαστε καραγκιόζικες χώρες, τι είμαστε;». Και προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών συνέχισε ακάθεκτος: «Στη δημοκρατία που έχουμε αυτό δε θα πει ότι αμέσως πρέπει να καταγγέλλεις όποιον ήταν πριν, να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή, αυτή είναι τακτική και είναι είδος τεμπελιάς(!)». Επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία συμπλήρωσε: «Είχαν ευκαιρίες για 3 χρόνια να πουν "όχι" και να κάνουν και την αντίστασή τους σε αυτό, δεν έγινε».

Ο μυστικοσύμβουλος του Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε ένα παραλήρημα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας στην περίπτωση επικράτησης του «Oχι» των Eλληνοκυπρίων, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας δε συμβαδίζει με το «Oχι» και συνολικότερα με μια πορεία «ανεξαρτητοποίησης» της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εγώ είμαι της άποψης ότι το "Oχι" το Σάββατο μπορεί να δημιουργεί κίνδυνο στην ασφάλεια της Ελλάδος», είπε απερίφραστα. Κληθείς να εξηγήσει τι εννοεί είπε: «Με το "Οχι" βάζουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση και εμείς μπαίνουμε σε δύσκολη θέση, γιατί; Το Δεκέμβριο πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει για την Τουρκία, για την ημερομηνία διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή της πορεία, είναι πολύ βασικό αυτό». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως «το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας». Αν, συμπλήρωσε, η Κύπρος πάρει μια απόφαση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας «ποια θέση θα πάρουμε». «Θα μπούμε σε μια περιπέτεια τους επόμενους μήνες, αυτό είναι σίγουρο»(!), αποφάνθηκε. Αναμασώντας το «εξ Ουασιγκτώνος» παραμύθι των ολέθριων συνεπειών του «Οχι», ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος, η ΕΕ θα του δώσει λεφτά, ενώ «κάθε βδομάδα θα έχουμε ένα καινούριο θέμα».

Αίσθηση προκάλεσε ο κυνισμός για τους «κανόνες» στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, όπου νομιμοποίησε τις επεμβάσεις των κοινοτικών και Αμερικανών αξιωματούχων στο Κυπριακό. «Εγώ πιστεύω ότι η διεθνής πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να επηρεάσει όπου και να είναι. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική κι εμείς οι Ελληνες πρέπει να το κάνουμε όταν μας συμφέρει, εγώ είμαι σαφής σε αυτό το θέμα». Η αλήθεια είναι ότι ο Α. Ρόντος ξέρει από επεμβάσεις - και στρατιωτικές -, αφού, εκτός των άλλων, ήταν αυτός που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο των Σέρβων για λογαριασμό των Αμερικανών, για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς...

Δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών

Χτες πλήθος Κυπρίων πολιτικών έκαναν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το ζήτημα. Π.χ. ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε διπλωματικά πως δε νομίζει ότι ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε αναλάβει στη θητεία του τέτοιες δεσμεύσεις, που να αναιρούν τη σημασία του δημοψηφίσματος και της έκφρασης της βούλησης των πολιτών. Σχολιάζοντας την αναφορά του Φερχόιγκεν πως είχε πολλούς γύρους συνομιλιών με τον Κληρίδη και αργότερα με τον σημερινό Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, οι οποίοι του υπόσχονταν ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα αποτρέψουν μια λύση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την προχτεσινή δήλωση Παπαδόπουλου: Οτι σε καμία περίπτωση δε δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση, διαφορετικά δε θα είχαν νόημα ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε τα δημοψηφίσματα. Σημειώστε ότι ανάλογη δήλωση δεν έγινε από την πλευρά Κληρίδη...

Ο διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν τόνισε ότι η μόνη δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς την ΕΕ, ήταν να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και μια διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να είμαστε έξω από τις παραμέτρους και τη φιλοσοφία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Καρογιάν πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση Κληρίδη ή κάποιοι άλλοι δεσμεύτηκαν για το αντίθετο τότε θα πρέπει να το ξέρουμε κι εμείς».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ (κόμμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) Νίκος Κλεάνθους επισήμανε ότι οι δηλώσεις Φερχόιγκεν βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση από αστήρικτους ισχυρισμούς κάποιων παραγόντων της κυπριακής πολιτικής ζωής, που τον οδήγησαν σε λανθασμένα συμπεράσματα. «Φωτογραφίζοντας» τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Νίκος Κλεάνθους σημείωσε πως «ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές του δόθηκαν πριν από το 2000. Αρα, πρόκειται για δεσμεύσεις άλλων, αφού ο κ. Παπαδόπουλος ανήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2003».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ 105,8», ο παλαίμαχος Κύπριος πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι τις «υποχρεώσεις που ανέλαβε (σ.σ: η κυβέρνηση Κληρίδη), τις ανέλαβε ερήμην λαού και ερήμην Εθνικού Συμβουλίου... Αν θεωρούν ότι οποιοσδήποτε Πρόεδρος μπορεί να δεσμεύει το λαό και το Εθνικό Συμβούλιο χωρίς να τους έχει ενημερώσει, εγώ δε θα συμφωνούσα με μια τέτοια άποψη».

Θυμίζουμε ότι από προχθές ακόμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA-NEWS», ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για συμφωνίες που έγιναν το 1999 στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση.

Ολυμπιάδα ειρήνης

aa

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μπλόκο σε ΗΠΑ - Βρετανία με βέτο της Ρωσίας

Βέτο άσκησε η Ρωσία στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα παρείχε - υποτίθεται - εγγυήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ασφάλειά της, τη βιωσιμότητα του προτεκτοράτου που προωθεί το «σχέδιο Ανάν». Στν ουσία δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα περιέχονταν σε παράρτημα του απαράδεκτου σχεδίου «επίλυσης».

H ψηφοφορία έγινε ξημερώματα Πέμπτης. Πείσμων ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησε να βρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα», ώστε να μην υπάρξει καταψήφιση του σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ - Βρετανίας (του δεύτερου που προώθησαν μέσα σε λίγες μέρες). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αιτιολόγησε το «τεχνικό βέτο», όπως τόνισε, για «λόγους αρχής», επιμένοντας ότι πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου στην Κύπρο δε θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα, ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του κυπριακού λαού.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δυο κοινότητες της Κύπρου στα δημοψηφίσματα, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη βδομάδα.

Οι αντιπρόσωποι των άλλων μελών του Σώματος, στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθήθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά και για τη χρονική στιγμή που υποβλήθηκε για έγκριση, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι και το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος απορροφήθηκε καθώς καταψηφίστηκε από τις Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγγόλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ