Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μπλόκο σε ΗΠΑ - Βρετανία με βέτο της Ρωσίας

Βέτο άσκησε η Ρωσία στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα παρείχε - υποτίθεται - εγγυήσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την ασφάλειά της, τη βιωσιμότητα του προτεκτοράτου που προωθεί το «σχέδιο Ανάν». Στν ουσία δεν έλεγε τίποτε περισσότερο από όσα περιέχονταν σε παράρτημα του απαράδεκτου σχεδίου «επίλυσης».

H ψηφοφορία έγινε ξημερώματα Πέμπτης. Πείσμων ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησε να βρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα», ώστε να μην υπάρξει καταψήφιση του σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ - Βρετανίας (του δεύτερου που προώθησαν μέσα σε λίγες μέρες). Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος αιτιολόγησε το «τεχνικό βέτο», όπως τόνισε, για «λόγους αρχής», επιμένοντας ότι πριν την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου στην Κύπρο δε θα πρέπει να εγκριθεί ψήφισμα, ώστε να μην επηρεαστεί η βούληση του κυπριακού λαού.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι και εάν το σχέδιο Ανάν υπερψηφιστεί από τις δυο κοινότητες της Κύπρου στα δημοψηφίσματα, τότε η χώρα του θα το επαναφέρει για συζήτηση και έγκριση την ερχόμενη βδομάδα.

Οι αντιπρόσωποι των άλλων μελών του Σώματος, στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προωθήθηκε το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά και για τη χρονική στιγμή που υποβλήθηκε για έγκριση, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι και το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος απορροφήθηκε καθώς καταψηφίστηκε από τις Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Ισπανία, Βραζιλία, Χιλή, Φιλιππίνες, Μπενίν, Αλγερία και Αγγόλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ