Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αφωνία» απέναντι στις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ

«Εκκωφαντική σιωπή» απέναντι στις αφόρητες και προκλητικές πιέσεις και εκβιασμούς που κορυφώνονται από ΗΠΑ και ΕΕ παραμονές του δημοψηφίσματος, τηρεί η κυβέρνηση, πασχίζοντας να μην «προκαλέσει» την οργή των «ισχυρών συμμάχων».

Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στη γραμμή της «αφωνίας» και του «μη σχολιασμού» των απαράδεκτων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων (Φερχόιγκεν, Κοξ), παρά την πρόσφατη φραστική, έστω, αποδοκιμασία του Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση τέτοιων πιέσεων. Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «δε θα εξυπηρετούσε την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κυπριακού λαού η άσκηση πιέσεων με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης του».

Ωστόσο, όχι μόνο δεν τολμά να την επαναλάβει και να ψελλίσει μια λέξη αντίδρασης στις εξωφρενικές πιέσεις των «συμμάχων», αλλά με μια σειρά κινήσεις αφήνει να εννοηθεί ότι συμμετέχει, έμμεσα, στην εκστρατεία υπέρ του ναι. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, είχε χαρακτηρίσει καλοδεχούμενο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα παρέχει, υποτίθεται, «επιπρόσθετες ασφάλειες», ενώ έχει σπεύσει να αποσυνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευελπιστώντας ότι δε θα εκφραστούν οι ίδιες πιέσεις για να «κλείσει» και το Αιγαίο μετά το Κυπριακό... Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου επέμεναν και χθες ότι η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ρ. Ερντογάν στο Σεράγεβο ήταν «θετικό γεγονός», από την άποψη ότι «προφυλάσσει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι η επικείμενη επίσκεψή του στις αρχές του άλλου μήνα «δεν επιτρέπει» επιδείνωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Ο Κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στο Κυπριακό, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αν και θεωρείται απίθανο να ξεφύγει από τη μέχρι τώρα γραμμή πλεύσης της επίπλαστης «ουδετερότητας».

Την ίδια στιγμή, όμως, κυβερνητικά στελέχη συντάσσονται ευθέως με το καθεστώς πιέσεων που ασκούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η Μαρ. Γιαννάκου δήλωσε (στον «9.84») ότι «η Ευρώπη θα το εκλάβει αρνητικά το όχι, το λέω ευθέως... Η ζωή της Κύπρου, μέσα στην Ευρώπη, θα είναι δύσκολη χωρίς λύση. Αυτό μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως». Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε την αποσύνδεση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα οδηγηθούμε μέσω του όχι των αδελφών μας μεν, αλλά δε θα καθορίσουν εκείνοι τη σχέση μας με την Τουρκία».

  • Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα συζητηθούν και τα θέματα των ευρωεκλογών και της διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, που συναντήθηκε χθες με τον Κ. Καραμανλή, έχει προτείνει να γίνει στα τέλη του Ιούλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ