Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Οχι» δηλώνουν οι φοιτητές

«Και βέβαια όχι. Βρείτε μου ένα λόγο για να πούμε ναι». Αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας των φοιτητών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν τοποθετούνται στο σχέδιο Ανάν.

«Αυτό το σχέδιο είναι κατάπτυστο, δεν μπορούν να μας ζητούν να το υποστηρίξουμε, είναι θέμα διατήρησης της αξιοπρέπειάς μας, να πούμε όχι», λέει η Ελένη, φοιτήτρια, 20 ετών.

«Αν είναι να πούμε ναι και να γίνουμε προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων και υποχείριο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, καλύτερα όχι. Με το ναι θα κλείσει το θέμα εδώ, χωρίς προοπτική θετικής εξέλιξης, το όχι είναι η βάση για διαπραγμάτευση», υποστηρίζει ο Γιώργος.

Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, όπου και να περπατήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεσαι μπροστά σε συζητήσεις για το δημοψήφισμα και σε συνεχή παράθεση επιχειρημάτων, γιατί ο κυπριακός λαός πρέπει να πει ένα βροντερό «όχι», στο σχέδιο Ανάν «που υιοθετεί - μεταξύ άλλων - τις συμβάσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία και οδηγεί σε νέες περιπέτειες, χειρότερες από το '74», όπως λένε.

Στο κυλικείο του Πανεπιστημίου, στα αυτοκίνητα των φοιτητών, στους διαδρόμους των σχολών και κυρίως στα χείλη των φοιτητών, το «όχι» κυριαρχεί.

Στο τραπεζάκι της ΠPOOΔEYTIKHΣ, της παράταξης του AKEΛ, στο χώρο των φοιτητών, συναντήσαμε το Νίκο, φοιτητή τουρκικών σπουδών. «Από τη στιγμή που δε δίνονται επαρκείς εγγυήσεις, για τη διασφάλιση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί το σχέδιο, σύμφωνα και με την απόφαση του Κόμματος, θα πούμε όχι, στο δημοψήφισμα, χωρίς φανατισμό και εθνικιστικές τάσεις». H επόμενη μέρα, όπως μας είπε «θα μας βρει να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για την εξεύρεση, βιώσιμης λύσης, με ασφαλείς εγγυήσεις και για τις δύο πλευρές. Οι κινδυνολογίες που θέλουν την Κύπρο απομονωμένη, με ένα αρνητικό δημοψήφισμα, είναι ανυπόστατες και οχυρώνουν τον κόσμο στο όχι».

Από τα πηγαδάκια των φοιτητών δε λείπουν και οι συζητήσεις για τις εθνικιστικές τάσεις, που υποκινούνται και στις δύο πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις.

H λύση Ανάν χαρακτηρίζεται από τη Βασιλεία, σαν «το διαβατήριο της Τουρκίας για την EE. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ψηφίσω ναι το Σάββατο. Αυτό το σχέδιο δεν εγγυάται ούτε την ασφάλειά μας, ούτε την επιστροφή των προσφύγων, ούτε τη βιωσιμότητα του νέου κράτους, που τελικά δεν είναι κράτος, αλλά κοινότητα, χωρίς καν δικαιώματα στην EE».


Α.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ