Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Κύπριοι δε θα πέσουν στις παγίδες

«Να μην παραπλανήσουμε τον κυπριακό λαό με δήθεν εγγυήσεις», τονίζει το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε ψήφισμά του, συνέχεια του ψηφίσματος που είχε εκδώσει στις αρχές του Απρίλη εναντίον του «σχεδίου Ανάν». Στο νέο του ψήφισμα, το Ιδρυμα επισημαίνει ότι «οι υποσχέσεις "εγγυήσεων" από ΟΗΕ και ΕΕ που προβάλλονται από πολιτικούς δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Πώς μπορεί να εμποδιστεί π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει μια απόφαση αντίθετη απ' αυτήν που έλαβε σε προηγούμενο χρόνο; Επιπλέον, είναι αναξιόπιστες όπως επέδειξε η διεθνής πρακτική έως σήμερα».

Αμέσως μετά στοιχειοθετείται η εκτίμηση περί αναξιοπιστίας του OHE, με παραδείγματα όπως η περιφρόνηση παλιότερων ψηφισμάτων για το Κυπριακό, τη μη ανανέωση της θητείας του Μπ. Γκάλι, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ, την εξαίρεση των ΗΠΑ από τη δωσιδικία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. «Οσο για την ΕΕ δυστυχώς βαίνει προς ανάλογο δρόμο», σημειώνεται.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως όσο κακή κι αν είναι η σημερινή ντε φάκτο διχοτόμηση, τόσο πιο οδυνηρή και επικίνδυνη θα είναι η νόμιμη διχοτόμηση, «αν μάλιστα δε λειτουργήσει η Ομοσπονδία κι αυτή διαλυθεί, το νόμιμο πλέον και ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος θα μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένωση με την Τουρκία». Και το ψήφισμα κλείνει με την πεποίθηση πως «οι πολίτες της πολύπαθης Κύπρου έχουν αποδείξει έως τώρα πολιτική ωριμότητα και φιλοπατρία τέτοια που να μην πέσουν σ' αυτές τις παγίδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ