Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με «απάθεια» την άρνηση της Ρωσίας να αποδεχτεί το αμερικανοβρετανικό ψήφισμα για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, χαρακτήριζαν χτες «ευγενική χειρονομία» την κίνηση του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε και συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος τους λόγους του ρωσικού βέτο.

Μετά τη συνάντηση ο πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, στις δηλώσεις του είπε: «Τόνισα ότι το βέτο είχε τεχνικό χαρακτήρα και ότι σκοπός μας είναι να διεξαχθούν ελεύθερα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις».

«Ο ίδιος ο κυπριακός λαός να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν» δήλωσε ο κ. Βντόβιν και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια προσπάθεια ερμηνείας του ρωσικού βέτο σημείωναν ότι η Μόσχα με αυτή την κίνησή της, έχοντας κατά νου το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Τσετσενία, υπογραμμίζει τα όρια του ρόλου που μπορεί να αποδεχτεί για το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει, τόσο τη θεσμική της δύναμη ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων της ελληνικής διπλωματίας, η Μόσχα, προφανώς δεν επηρεάστηκε από τη Λευκωσία και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου. Απλώς, στην παρούσα συγκυρία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σύμπτωση συμφερόντων.

  • Σήμερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Μίλερ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ