Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ενεργοποιούν το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την ενεργοποίηση του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο Λάρισας. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές, άρχισαν τις τελευταίες 10 μέρες να μεταφέρονται στις νέες εγκαταστάσεις ραντάρ κι άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα - βρίσκονταν στο Λαβύρινθο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, μέσα στον οποίο λειτουργούσε προσωρινά το ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο, «7ο CAOK» - στο χώρο του Κουτσόχερου, ενώ μεταφέρθηκε και μέρος του προσωπικού που θ' απασχοληθεί.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), το «7ο CAOC» δεν είναι ακόμα υπηρεσιακά έτοιμο κι αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις προκαθορισμένες χρονικές προθεσμίες. Αφησαν, δε, να εννοηθεί ότι εκεί μπορεί να μεταφερθούν και δραστηριότητες του ΑΤΑ!

Η έντονη προετοιμασία που παρατηρείται αυτό το διάστημα στο Κουτσόχερο λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται σφόδρα και για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γνωστό το ότι το ΝΑΤΟ συμμετέχει με πάρα πολλούς τρόπους στον πόλεμο των Αμερικανοβρετανών κατά του Ιράκ που συνεχίζεται και ενδιαφέρεται να ελέγχει τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, καθώς, επίσης, για τις νέες εξελίξεις που συντελούνται στην Κύπρο, ενώ, ως γνωστόν, έχει αναλάβει και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως έχει ανακοινωθεί, μάλιστα, επισήμως, από το ΝΑΤΟ και την ελληνική κυβέρνηση, τα ΑΒΑΚΣ που θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο θα ενημερώνουν σχετικά το «7ο CAOK», μέσω του οποίου θα ενημερώνεται και η ελληνική πλευρά.

Αυτή η συγκυρία δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την προσπάθεια προετοιμασίας για την έναρξη της λειτουργίας του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο.

Υπενθυμίζουμε πως το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων στην περιοχή «Πλάτωμα Γουνίτσας», είναι υπόγειο, σε βάθος μέχρι και 90 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, θα έχει αντιπυρική προστασία και θα λειτουργήσει το «Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών Επιχειρήσεων».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στο στρατηγείο, απαλλοτριώθηκαν και αρκετές εκτάσεις, για τις οποίες δεν αποζημιώθηκαν ακόμα οι ιδιοκτήτες τους, όπως δεν έχουν πάρει τα χρήματα για ηρτημένη εσοδεία πέντε χρόνων, για καλλιέργεια βαμβακιού, όπως προβλεπόταν.

Η λειτουργία και του αεροπορικού στρατηγείου στο Κουτσόχερο, όπως και του χερσαίου που εδρεύει στον Τύρναβο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την περιοχή και τη χώρα μας καθώς στα πλαίσια της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, χτες του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας παραδίδονται στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους σε βάρος χωρών και λαών. Ολα αυτά τα χρόνια, δε, οι Λαρισαίοι και γενικότερα οι αγωνιστές της ειρήνης στη Θεσσαλία αντιδρούν δυναμικά στη λειτουργία τους με τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις τους, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ