Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Το ΑΚΕΛ ψηφίζει ΟΧΙ

Συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια

Ο Δ. Χριστόφιας
Ο Δ. Χριστόφιας
ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛEKATH).--

Και ξάφνου γέλασαν τα πρόσωπα των ΑΚΕΛιστών και μαζί τους πολλών χιλιάδων κόσμου ακόμα, όλων αυτών που σταθερά όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη μάχη για να μην περάσει ο εκβιασμός των ευρωατλαντιστών. Ολων αυτών που ενώ δεν κάνουν βήμα πίσω από τη μόνιμη επιδίωξη για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι η λύση.

Αρκούσαν λίγες λέξεις για να ενισχυθεί αποφασιστικά το ρεύμα υπέρ του OXI. Εστω και στο «παραπέντε»: «Υπό τις παρούσες συνθήκες το AKEΛ ψηφίζει OXI. Κανένα στέλεχος του κόμματος δε δικαιούται να επικαλείται την απόφαση της συνδιάσκεψης για να προπαγανδίσει υπέρ του "ναι"».

Το είπε χτες το πρωί ο Δ. Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας της KE του AKEΛ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε και κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαφηνίστηκαν αρκετές πλευρές της πολιτικής του AKEΛ, που αυτή την περίοδο, στο δημόσιο χώρο εμφανίζονταν να δημιουργούν σύγχυση.

Αποσαφήνιση που με τη σειρά της εκφράστηκε αμέσως πλατιά. Είτε με άμεση κινητοποίηση των κομματικών μελών («πήραν φωτιά τα τηλέφωνα» είναι η έκφραση που μας μεταφέρθηκε), είτε με μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων διαφόρων στελεχών που ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη θέση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά, πολύ περισσότερο, σαν ένας τρομερός εκνευρισμός στο χώρο της Πλατφόρμας του «ναι», που μέχρι και χτες το πρωί αξιοποιούσαν τη σύγχυση για να διαδίδουν πως το AKEΛ ψηφίζει «ναι».

Το AKEΛ καταψηφίζει

«Λέγονται πολλά για τη θέση του AKEΛ, κάποιοι θέλουν να προσποιούνται ότι δεν τη γνωρίζουν», είπε ο Δ. Χριστόφιας και ξαναδιάβασε δημόσια ένα προς ένα τα 12 σημεία της απόφασης της παγκύπριας συνδιάσκεψης του κόμματος, που εν κατακλείδι είχε αποφασίσει πως αν δεν αναβληθούν τα δημοψηφίσματα και δε δοθούν οι εγγυήσεις για την ασφάλεια που κρίνονταν απαραίτητες, το AKEΛ θα καταψήφιζε το «σχέδιο Ανάν».

Το τέλος της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς να δοθούν οι εγγυήσεις έβαλε - προς το παρόν τουλάχιστον - τέλος και σε μια κατάσταση όπου και επώνυμα στελέχη του AKEΛ ερμήνευαν κατά το δοκούν την απόφαση της συνδιάσκεψης για να προπαγανδίσουν υπέρ του «ναι». Με κραυγαλέα τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους του ΠΓ του AKEΛ, Αντρέα Χρήστου, οι δηλώσεις του οποίου υπέρ του «ναι» χρησιμοποιήθηκαν από την πλατφόρμα των Κληρίδη, Αναστασιάδη, Μαρκίδη, Βασιλείου για να πλαισιωθεί το σύνθημα που φώναζαν οι οπαδοί τους προχτές στην πλατεία Ελευθερίας «Χριστόφια είσαι μόνος σου».

«Δημοκρατικά και με μυστική ψηφοφορία πάρθηκε η απόφασή μας. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτούς που εκφράζουν προσωπικές απόψεις και θέσεις», σημείωσε εισηγητικά ο Δ. Χριστόφιας, και συμπλήρωσε: «Μέλη και οπαδοί του AKEΛ συγχύστηκαν με τις διάφορες δηλώσεις και ρωτούν ποια είναι η θέση του AKEΛ. Θέση μας είναι η απόφαση της συνδιάσκεψης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το AKEΛ προτρέπει σε ψήφο κατά συνείδηση επανέλαβε: «Οχι, η πρόταση του κόμματος είναι OXI. Δείχνουμε σεβασμό στη θέληση των ανθρώπων, δε θα τους υποχρεώσουμε τι να κάνουν, αλλά η πρόταση του κόμματος είναι OXI».

Στην επόμενη επίμονη ερώτηση-εκτίμηση, «μέλη και στελέχη σας περιμένουν ένα καθαρό OXI, γιατί δεν το λέτε;», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Καθαρά μίλησα. Να πάρω και μία ταμπέλα που να γράφει OXI; Εφόσον δεν καλύφθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε η συνδιάσκεψη εμείς θα πάμε και θα ψηφίσουμε εναντίον του σχεδίου Ανάν».

H επόμενη ερώτηση, «πώς εξηγείτε το φαινόμενο στελέχη και υπουργοί να επικαλούνται την απόφαση της συνδιάσκεψης και άλλοι να δηλώνουν υπέρ του "ναι" κι άλλοι υπέρ του "όχι"», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τη συνδιάσκεψη για να πει "ναι". Κανένας». O ίδιος διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξουν καταστατικά μέτρα. «Τώρα, είπε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με το λαό. Τον συγχύσαμε. Εσωτερικά θα συζητήσουμε αργότερα».

Για το περιεχόμενο του «όχι» από το AKEΛ

Παράλληλα με τις διευκρινίσεις ως προς την τελική στάση του AKEΛ ο Δ. Χριστόφιας επανέλαβε το βασικό σκεπτικό του κόμματος ως προς την υιοθέτηση του «σχεδίου Ανάν» ως βάσης για συζήτηση. Θέλησε, επίσης, να ξεκαθαρίσει: «Το OXI του AKEΛ είναι διαφορετικό από αυτό που λένε διάφοροι ακροδεξιοί. Εχει διαφορά ουσίας, αρχής και φιλοσοφίας». Και σ' αυτό το σημείο επανέλαβε ότι το OXI του AKEΛ είναι τέτοιο που «οδηγεί σε αναβολή ώστε να αποτρέψουμε την ανατίναξη στον αέρα μιας λύσης κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της ακριβώς ένεκα της δράσης της ακροδεξιάς και στις δύο κοινότητες».

«Θέλουμε, επανέλαβε, αφού ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα εγγυώνται την εφαρμογή της λύσης, να εξασφαλίσουμε το "ναι" από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, ώστε να τσιμεντώνεται η εφαρμογή μιας δύσκολης λύσης με τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και εγγυήσεις αλλά και με τη βούληση του λαού και στις δύο κοινότητες».

«Ενα ασθενές "ναι", συμπλήρωσε - ακόμα και με την πλήρη συγκατάθεση του AKEΛ και με σκληρή δουλιά από το AKEΛ - χωρίς εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης θα προσφέρεται για αμφισβήτηση από εκείνους που δε θέλουν έτσι και αλλιώς λύση του Κυπριακού με επικίνδυνα επακόλουθα».

«O διεθνής παράγοντας, συνέχισε, έχει προειδοποιηθεί πάρα πολλές φορές να μας δώσει τα αναγκαία ερείσματα για ένα μεγάλο "ναι". Λυπάμαι, δεν υπήρχε η αναγκαία ανταπόκριση».

Για τις πιέσεις και τις απειλές

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του είπε: «Εκφράζω την εκτίμησή μου για την προσπάθεια του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα των Hνωμένων Eθνών και ειδικά του σημερινού. Κατανοώ τη μεγάλη επιθυμία του για επιτυχία με "ναι". Κατανοώ και εκτιμώ τη βοήθεια της EE».

Ομως, συμπλήρωσε, «δε με χαροποιεί η συμπεριφορά του διεθνή παράγοντα. Δεν είναι παραινέσεις, είναι πίεση και απειλές. Κάποιοι χαιρετίζουν τις απειλές, εμείς δεν μπορούμε. Η συγχορδία απειλών δε μας βρίσκει σύμφωνους».

O ίδιος χαρακτήρισε «κινδυνολογία» το ότι κλείνει η υπόθεση. «Σύντομα, είπε, μπορεί και πρέπει ο διεθνής παράγοντας να επανέλθει με εγγυήσεις».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι το AKEΛ δε λέει ένα «ηχηρό όχι» αλλά θέλει ένα «τσιμενταρισμένο ναι» ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Στην πράξη ζητάμε αναβολή μέσα από το " "όχι" στο δημοψήφισμα». Σε ερώτηση για το πώς ανοίγει ο δρόμος για νέο δημοψήφισμα αφού τα Hνωμένα Εθνη λένε όχι, απάντησε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν είναι νεκρό παρότι ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί να το περάσει τώρα. Η λύση, είπε, θα έχει τη σφραγίδα αυτού του σχεδίου. Γιατί η αντίθεσή μας δεν επικεντρώνει σε ριζικές αλλαγές. O ίδιος εκτίμησε ότι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο αλλά δεν το απορρίπτει. «Αν το θεωρεί νεκρό, τότε έχουμε πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν το AKEΛ είναι τελικά υπέρ ή κατά του «σχεδίου Ανάν» είπε: «Το AKEΛ θα μπορούσε να πάρει το δημιουργικό ρίσκο αν υπήρχαν τα εχέγγυα για την εφαρμογή του». Ως προς τον χρόνο για το νέο δημοψήφισμα είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει όταν η Τουρκία θα ζητάει ενταξιακή ημερομηνία, ίσως και νωρίτερα.

Για τη δήλωση Φερχόιγκεν ότι τον ξεγέλασε η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Δ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε: «Δεν έδωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποσχέσεις. O ίδιος ο φίλος, ο σεβαστός κ. Φερχόιγκεν, οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Σε ερώτηση για το αν μιλώντας για πιέσεις εννοεί τον Πάουελ απάντησε: «Οχι, με σεβασμό με αντιμετώπισε. Δεν αισθάνθηκα οποιαδήποτε πίεση. Είχαμε δύο επαφές. Εννοώ τον Γουέστον».

Σε άλλη ερώτηση-εκτίμηση ότι το «όχι» του AKEΛ συμπλέει με το εθνικιστικό «όχι», ο Δ. Χριστόφιας απάντησε ότι «και με το "ναι" θα συμπλέαμε με τα εθνικιστικά στοιχεία που θέλουν το "ναι"» και σε ερώτηση για το ποιους εννοεί απάντησε «αυτούς τους εθνικιστές που είναι έτοιμοι να δεχτούν ό,τι τους δώσουν».

Μαζί με τους Τουρκοκύπριους

Σε ερώτηση για το αν η θέση για το «όχι» φέρνει σε αντίθεση το AKEΛ με τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις απάντησε: «Δεν κόψαμε σχέσεις, δεν κόβουμε. Οπως χρόνια τώρα δεν κόψαμε παρά την απαράδεκτη στάση της τουρκικής πλευράς, δουλέψαμε με γινάτι για να γίνει αποδεκτή η λύση. Ακόμα και τώρα που δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον Ταλάτ, παρ' όλα αυτά είμαστε προσεκτικοί».

Για την επόμενη μέρα είπε ότι θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο να πάρει καθαρή θέση για το τι θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Θεώρησε λάθος την άποψη ότι τελειώνουν όλα με την ένταξη στην EE μόνο των Ελληνοκυπρίων και τόνισε ότι το AKEΛ λέει «ναι» στη χορήγηση των επιδοτήσεων της EE στους Τουρκοκύπριους. Οπως επίσης ότι στέκεται θετικά στη λήψη μέτρων που να διευκολύνουν το εμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ