ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΛΙΝΤΟΝ
Αποτροπιασμός από την υποκρισία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο διασυρμός επιτεύχτηκε και μάλλον επιτυχώς, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Η αηδία είναι το κυριότερο συναίσθημα που έχει κατακλύσει τους πάντες σε όλες τις γωνιές της υφηλίου για τις λεπτομέρειες, για την υποκρισία, για τα ψέματα από όλους και προς όλους, για τον ιδιότυπο φασισμό που προσπαθεί να επιβληθεί.

Τελικά, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν προχτές επί τέσσερις ώρες τον Πρόεδρό τους να "σιγοψήνεται" από τους ενόρκους, καταθέτοντας για την υπόθεση Λεβίνσκι, ωστόσο δε δίνουν και μεγάλη σημασία - όπως τουλάχιστον δείχνει μια πρώτη δημοσκόπηση. Αυτά ήταν και τα πρώτα "καλά νέα" για τον Πρόεδρο Κλίντον, ενώ χτες για πρώτη φορά άρχισε να σιγοψιθυρίζεται και η θεωρία της "συνωμοσίας" πίσω από το τραγελαφικό σκάνδαλο. Αυτό που πρώτος ο αμερικανικός λαός είχε ενστικτωδώς αντιληφθεί και η οικουμένη όλη είχε σαφώς κατανοήσει ήρθε "σαν είδηση" μέσα από διάφορους κύκλους και διαδρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Πάντως η όλη εικόνα από τις ΗΠΑ ήταν "αλλόκοτη", όταν από τη μία οθόνη κανείς μπορούσε να δει τον Κλίντον στις χειρότερες στιγμές της καριέρας και από την άλλη να επευφημείται στην εναρκτήρια Σύνοδο της 53ης Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν, μάλλον ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αποφύγει το μοιραίο, την παραίτηση ή την αποπομπή.

Οι αντιδράσεις

Δεν ήταν μόνο ο αμερικανικός λαός που αντέδρασε αρνητικά σε αυτή τη μετάδοση της μαγνητοσκοπημένης κατάθεσης του Κλίντον στο Ειδικό Σώμα των Ενόρκων στις 17 Αυγούστου. Σύσσωμη η υφήλιος παρακολούθησε το "δράμα" και οι αντιδράσεις ήταν οι αναμενόμενες τουλάχιστον για την Ευρώπη, που δεν κατανοεί πλήρως τη λειτουργία των θεσμών στις ΗΠΑ - που είναι εναρμονισμένη με τα αγγλοσαξωνικά πρότυπα. Ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν στο πλευρό του Κλίντον και εξέφρασαν τη "βδελυγμία" τους για το σκηνικό του παραλόγου που έχει στηθεί στις ΗΠΑ.

Με αυστηρότητα πάντως κρίνει και ο ευρωπαϊκός Τύπος τη "δίκη" του Μπιλ Κλίντον από τα μέσα ενημέρωσης, μετά τη διανομή στα αμερικανικά δίκτυα προχτές της κατάθεσης του Αμερικανού Προέδρου, ενώ πολλές εφημερίδες δε φείδονται χαρακτηρισμών, κάνοντας λόγο στα χτεσινά πρωτοσέλιδά τους για ένα νέο "μακαρθισμό", για μία "παγκόσμια δικτατορία των ΜΜΕ", για ένα "κυνήγι μαγισσών", για τη "σχιζοφρένεια των Αμερικανών". Θετικά πάντως αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συμπαρασύροντας σε αυτό το κλίμα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου.

Το "αντιδεξιό" σύνδρομο

Αν ακόμα και τώρα η θεωρία της "συνωμοσίας" επικρατήσει - θεωρία που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα - η ουσία της θα εντοπιστεί στην "επίθεση" των "ακραίων δεξιών" στοιχείων, που προσπαθούν να αποπέμψουν έναν "Πρόεδρο που κάνει καλά τη δουλιά του". Λες και αυτή η "δίκη" που περνά ο Κλίντον είναι έργο και μόνο ορισμένων φανατικών που αντιμάχονται την "προοδευτική" πορεία της αμερικανικής πολιτικής. Ειπώθηκαν πάρα πολλά και ήδη δόθηκαν μυριάδες ερμηνείες για την υπόθεση, ενώ μύριες ακόμα έπονται. Ουδείς λόγος όμως γίνεται για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο.

Μια αλήθεια που μόνο οι "μονομάχοι" - τα κονσέσους - αυτού του νέου "αμερικανικού εμφυλίου", προσαρμοσμένου στη "νέα τάξη" μπορούν να γνωρίζουν. Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής αυτής της μάχης; Μάλλον κανένας, αλλά είναι σίγουρο ποιος θα είναι ο χαμένος, αυτός που είναι πάντα χαμένος. Ο αμερικανικός λαός, ενώ οι συνέπειες αυτής της "ήττας" θα είναι ορατές και σε όλους τους λαούς που οι Αμερικανοί προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους... δηλαδή σε όλους μας.

ΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες διάταγμα, εγκρίνοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Δεν ανακοινώθηκε, όμως, ολόκληρη η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει δύο Α αντιπροέδρους και τέσσερις αντιπροέδρους. Μεταξύ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης είναι και η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα 49χρονη Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία θα είναι αρμόδια για κοινωνικές υποθέσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο Γιέλτσιν με το διάταγμά του δημιούργησε νέα υπουργεία: Το υπουργείο Αντιμονοπωλιακής Πολιτικής και Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, το υπουργείο Εθνικής Πολιτικής, το υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής, το υπουργείο για Υποθέσεις της ΚΑΚ και το υπουργείο Εμπορίου. Μια σειρά από παλιά υπουργεία καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους μεταβιβάζονται σε νέες Διευθύνσεις. Επίσης, με άλλο Προεδρικό Διάταγμα, ο Γιέλτσιν συμφώνησε με τις προτάσεις του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ και του προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ για την ισότιμη συμμετοχή στη δραστηριότητα της κυβέρνησης των προέδρων των Δημοκρατιών, κυβερνητών περιφερειών και περιοχών κατά τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Γκεράστσενκο και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας Γιούρι Οσίποφ θα συμμετάσχουν στο προεδρείο της κυβέρνησης.

Μια θλιβερή επέτειος

Πριν από 5 χρόνια, στις 20 Σεπτέμβρη 1993, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε το διάταγμα 1400, με το οποίο κατάργησε το Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών και το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και το Σοβιετικό Σύνταγμα, πραγματοποιώντας στην ουσία πραξικόπημα. Την ίδια μέρα για την προάσπιση του συνταγματικού συστήματος κινητοποιήθηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και πατριώτες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό το εν λόγω διάταγμα και το 10ο Εκτακτο Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθαίρεσε τον Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Ο Γιέλτσιν, όμως, αγνόησε τα πάντα και προσέφυγε στη βία. Το Σπίτι των Σοβιέτ, μαζί με τους υπερασπιστές της συνταγματικής νομιμότητας, περικυκλώθηκε και αποκλείστηκε. Η αντιπαράθεση έληξε στις 3 Οκτώβρη με το βομβαρδισμό, με εντολή του Γιέλτσιν, από άρματα μάχης του νόμιμα εκλεγμένου από το λαό Κοινοβουλίου και των άμαχων πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις πραξικοπηματικές ενέργειες του Γιέλτσιν. Πολλοί υπερασπιστές του Συντάγματος και του νόμου σκοτώθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό του Οστάνκινο και στο Σπίτι των Σοβιέτ...

Το βράδυ στις 21 Σεπτέμβρη 1998 η Ενωση Αξιωματικών και το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα πραγματοποίησαν πορεία από τη στάση του μετρό "Μπαρικάντναγια" μέχρι το σταυρό που έχει τοποθετηθεί στον τόπο εκτέλεσης των υπερασπιστών της συνταγματικής νομιμότητας κοντά στο Σπίτι των Σοβιέτ, τώρα έδρα της ρωσικής κυβέρνησης. Εκεί έγινε η συγκέντρωση μνήμης. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Στανισλάβ Τέρεχοφ δήλωσε ότι "οι άνθρωποι, που πραγματοποίησαν πριν από 5 χρόνια το πραξικόπημα, που ευθύνονται για την κατάσταση στη χώρα και για τις συνέπειες αυτού του πραξικοπήματος, πρέπει να φέρουν την ευθύνη - ποινική, ηθική και πολιτική. Πριν απ' όλους ο Γιέλτσιν, ο πρώην υπουργός Αμυνας Γκρατσόφ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γέριν και άλλοι πραξικοπηματίες".

Η μεγαλύτερη πτώση

Η οικονομική και πολιτική κρίση στη Ρωσία πλήττει βαριά την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής της Ρωσίας, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής έφτασε στο 11,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 1997. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής μετά το Νοέμβρη του 1994. Ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε μέσα σε 8 μήνες κατά 2,6% έναντι του επιπέδου της αντίστοιχης περιόδου του 1997, ενώ η παραγωγή αγροτικών προϊόντων έπεσε φέτος τον Αύγουστο σε σύγκριση την ίδια περίοδο πέρσι κατά 22,9%. Τέτοια πτώση στην αγροτική οικονομία δεν έχει σημειωθεί από τις αρχές του 1993. Λόγω της αύξησης των τιμών κατά 12 ρούβλια, το μέσο κατώτερο όριο διαβίωσης ήταν τον Αύγουστο 450 ρούβλια. Επομένως, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, 38.800.000 άτομα ή το 22,3% του πληθυσμού (κατά 2,2 φορές περισσότεροι από πέρσι) έχουν έσοδα κάτω από το κατώτερο όριο διαβίωσης. Από την άλλη μεριά, όμως, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 2% περίπου σε σύγκριση με τον Ιούλη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μια αναγνώριση...

Στο Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 1998

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. -

Στο Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία (HRFT) απένειμε χτες το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 1998 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση και η Σύνοδος Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μιλώντας στην τελετή απονομής, ο πρόεδρός της Γιαβούζ Ενέν αναφέρθηκε στο ιστορικό τού αγώνα της οργάνωσης:

"Η HRFT ιδρύθηκε το 1990 σε συνθήκες κόλασης, που προέκυψαν μετά το πραξικόπημα του 1980. Αρχίσαμε έναν οργανωμένο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, μαζί με τις οικογένειες εκείνων που δολοφονήθηκαν δίχως δίκη, όσων σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι από βασανιστήρια, εξαφανισμένων μετά από συλλήψεις, και ειδικά με τις μητέρες. Γνωρίζαμε πως η καταπίεση, οι δολοφονίες και η βία μάς περίμεναν. Και τα αντιμετωπίσαμε. Δεκατέσσερα μέλη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) έχουν δολοφονηθεί από αγνώστους. Ο Ακίν Μπιρντάλ, πρόεδρος της IHD, έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας στο γραφείο του στην Αγκυρα, τον Μάη. Παραρτήματα της οργάνωσής μας απαγορεύτηκαν και κλείστηκαν από τις αρχές, συρθήκαμε και ακόμα συρόμαστε σε πολλές δίκες. Δεχόμαστε το βραβείο εκ μέρους όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέραμε.

Αντισταθήκαμε στην αδικία και τις πιέσεις με το μυαλό μας, με την αγάπη για τον άνθρωπο, την τιμή και το κουράγιο για πολλά χρόνια. Δε φανταζόμασταν ότι θα σας συναντούσαμε σε μια τέτοια ευρωπαϊκή συγκέντρωση. Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπίπτει με την 50ή Επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και θα αποτελέσει σημαντική υποστήριξη για τον αγώνα αυτοθυσίας, στον οποίο αφιερωθήκαμε ως σήμερα. Θέλω να πω ενώπιόν σας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία και τη βελτίωση των συνθηκών με το προσωπικό και τους εθελοντές μας, αλλά και τη διεθνή αλληλεγγύη".

Μιλώντας προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ενέν σημείωσε ακόμη πως "(... ) οι δολοφονίες, η καταστροφή και ο πόνος από τους δύο μεγάλους πολέμους του αιώνα μας έχουν δυστυχώς ξεχαστεί εδώ και καιρό. Ακόμα και στην Ευρώπη, πόλεμοι συνεχίζουν να αποδεικνύουν τις συνέπειες του μίσους και της εκδικητικής μανίας. Αναρωτιέται κανείς πού θα βρει αίμα και δάκρυα μετά τη Σρεμπρένιτσα, το Βούκοβαρ, το Κόσσοβο και τη Ρουάντα (... )".

Και ο Γιαβούζ Ενέν κατέληξε:

"Τελειώνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευχή μου για ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος, που αποτελεί την πηγή πολλών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλών αντι-δημοκρατικών νομοθετημάτων στην Τουρκία. Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης οφείλεται να τερματιστούν και να μην ξαναρχίσουν.

Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία και πρόνοια για όλους.

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο".

Ενας ηλικιωμένος πουλάει στους δρόμους προβιές για να επιβιώσει


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ