ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2005
Σελ. /48

25 Μάη 2005. Η άνοιξη έκρυψε τον ήλιο και έδωσε μια βροχή ετούτη τη μέρα. Λες και το 'χε καμωμένο έτσι που να φαίνεται σαν το κλάμα του ουρανού. Λίγες ώρες πριν βγει από το σπίτι του ο καπετάνιος για να πάρει το δρόμο για το αγνάντιο του Αηλιά...

Δεύτερη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ενα λουλούδι. Μια υπόκλιση. Ενα δάκρυ. Μια ανάμνηση. Ενα χαμόγελο. Μια υπόσχεση. Ενας όρκος. Για τη συνέχιση του αγώνα. Για την πίστη στην παρακαταθήκη του συντρόφου.

Εκεί, μπροστά στη φωτογραφία με το καθάριο βλέμμα. Μπρος στην κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Είναι δύσκολο να μη βουρκώσεις. Κι αν το προσπαθείς, το σφύριγμα που 'ρχεται από τις ράγες σε λυγίζει. Από κει ξεχύνεται το Μέγα πλήθος...

Ο εργάτης με τα ρούχα της δουλιάς. Η μάνα με το παιδί στην αγκαλιά. Το αριστερό χέρι, υψωμένη γροθιά. Μια μαυροφορεμένη, πατέρας, αδερφός και πεθερός πέσανε στο αντάρτικο και τον εμφύλιο. Μια παρέα νεολαίων, από κείνους στους οποίους ο σύντροφος ήλπιζε. Σύντροφοί του στις φυλακές και στα ξερονήσια. Μέλη και φίλοι του Κόμματος, από κάθε άκρη της Ελλάδας, που ταξίδεψαν όλη νύχτα για να είναι χτες στην ώρα τους. Και εκατοντάδες άλλοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, όλοι παρόντες στο παλλαϊκό, στερνό «αντίο».

Στις 2 έκλεισαν οι πύλες. Το λαϊκό προσκύνημα τέλειωσε. Η δωρική νότα του κλαρίνου που κλαίει, φορτίζει.

«Δεν χτυπάμε καμπάνες, όχι. Δε χτυπάμε καμπάνες. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε. Αυτός που αγωνίστηκε σαν ένα τεράστιο φως. Κι έπεσε σαν ένας ήλιος με κασκέτο. Αυτός που πέρασε δεν είναι ένα τραγούδι που τελείωσε».

Κρατάμε αυτά τα λόγια του ποιητή, όπως τα ακούσαμε από τη συντρόφισσα.

Υποκλίνονται

«Η απήχηση που είχε ο Χαρίλαος σε όλο το λαό, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, είναι κάτι το πρωτοφανές». Αυτό σημείωναν πολλοί που ήρθαν να τον «αποχαιρετήσουν». Μπορεί να διαφωνούσαν μαζί του, αλλά όλοι, ανεξαιρέτως, υποκλίνονται στο ήθος του, στη σοφία του, στη γνησιότητά του, στην παλικαριά και λεβεντιά του. Κι εμείς, οι σύντροφοί του, δεν έχουμε παρά να καμαρώνουμε. Για τον ίδιο και για το Κόμμα μας, που τέτοιους άξιους και σωστούς ανθρώπους αναδεικνύει.

Ζωντάνεψαν μνήμες

Με ένα λουλούδι στο χέρι, με μάτια υγρά, έφταναν και χτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για να πουν ένα τελευταίο «γεια». Γυναίκες και άντρες με άσπρα μαλλιά. Γυναίκες έγκυες ή με τα μωρά τους στην αγκαλιά. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, πριν ακόμα ανοίξουν οι πόρτες της Κεντρικής Επιτροπής, βρίσκονταν εκεί, πιστοί στο χρέος της καρδιάς τους. Να δώσουν σιωπηλά τον όρκο τους να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα.

«Ηρθα με το λεωφορείο της γραμμής για να προλάβω να πω ένα γεια στον Χαρίλαο», μας είπε η Μαρία από τη Μονεμβασιά. «Μεγάλος ηγέτης, το λέει εξάλλου και το όνομά του. Χαρίλαος, τα χάρισε όλα στο λαό, όλα για τον αγώνα, τον οποίο και συνεχίζουμε πιστά», είπε.

«Με γλίτωσε ο Χαρίλαος»

Η κ. Φιλίτσα, 80 χρόνων σήμερα, έφτασε πρωί πρωί να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που τη γλίτωσε.

«Ο Χαρίλαος με βρήκε βραδυπορούσα. Ημουν στο λόχο Ασφάλειας και περνούσαν με τον καπετάν Λευτεριά με τα άλογα συρνάμενα. Εγώ έκανα μέρος, μπήκα μέσα στο χιόνι για να περάσουν αυτοί. Και μου λέει: Ποια είσαι παιδί μου εσύ; Ιουλία, φωνάζει στην ομαδάρχισσά μου και της λέει: Τον καλύτερο μαχητή να πάρετε. Εμένα εννοούσε. Και να κατεβείς, μου λέει εμένα, κάτω στα μαγειρεία, να βάλει ζεστό νερό να πεις στη μαγείρισσα και να τρίψεις το πόδι σου με σαπούνι. Γιατί είχα στραμπουληγμένο το πόδι μου και δεν μπορούσα να ακολουθήσω και με γλίτωσε. `Η θα με έτρωγαν τα άγρια θηρία ή θα με έπαιρνε ο στρατός και θα πέθαινα από τα βασανιστήρια. Νομίζω στα τρία σύνορα ήμασταν. Δε σταματούσαμε σε ένα μέρος, ήταν με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και το βράδυ βαδίζαμε και τη μέρα λούφα».

«Γνωριστήκαμε στη Γυάρο»

Τη γνωριμία του με τον Χαρίλαο Φλωράκη, στις φυλακές της Γυάρου, μας περιέγραψε ο κ. Χρήστος.

«Με τον Χαρίλαο Φλωράκη γνωρίστηκα στη Γυάρο στη φυλακή επί χούντας. Δεν τον ήξερα. Παρότι είχαμε περίπου την ίδια κομματική ηλικία, δεν είχαμε συναντηθεί. Εγώ ήμουν νεολαίος. Στη φυλακή μάς πήγαιναν να κάνουμε διάφορες αγγαρείες. Να κουβαλάμε σακιά αλεύρια άμα ερχόταν ένα ιστιοφόρο από τη Σύρο, ή να καθαρίζουμε ή να πλένουμε τα καζάνια. Κάποια στιγμή είχαμε πάει στα καζάνια και βλέπω έναν άντρακλα, μέχρι εκεί απάνω, ο οποίος είχε μπει μέσα στο καζάνι και καθάριζε. Και μου λέει ένας άλλος, ξέρεις ποιος είναι αυτός; Οχι, του λέω. Είναι ο καπετάν Γιώτης. Ετσι τον γνώρισα».

Μια άλλη γιαγιά, που δεν προλάβαμε να συγκρατήσουμε το όνομά της, είπε γεμάτη συγκίνηση. «Το 1948 χάσαμε τρία αδέρφια στο Τάγμα που αρχηγός ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο άντρας μου ήταν σύνδεσμος σ' αυτό το Τάγμα. Ο Χαρίλαος ήταν ένας ψηλός, λεβέντης, που πάντα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με εμάς και όχι ξέχωρα».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί κατέφτασε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ πούλμαν με δεκάδες συντρόφους και φίλους του Χ. Φλωράκη και ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, από τη Μεσσηνία. Ο Αιμίλιος Πετρόπουλος μάς είπε: «Είναι σημαντικό το "παρών" της νεολαίας από την Καλαμάτα. Ηρθαμε και εμείς σήμερα για να τιμήσουμε και να πούμε το στερνό αντίο. Ηταν πολιτικός καθοδηγητής και η ιστορική του δράση αποτελεί μάθημα για τη νεολαία. Για το πώς πρέπει να στέκεται στη ζωή και στους αγώνες».

«Ηρθαμε από τα Γιάννενα να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον σύντροφο Χαρίλαο που μέσα από τη δράση του και τη στάση του σαν ηγέτης του ΚΚΕ στάθηκε κοντά στα προβλήματα και στις ανησυχίες της νεολαίας. Αποτελεί ζωντανό, φωτεινό παράδειγμα μαζί με εκείνη τη γενιά των κομμουνιστών που θυσιάσανε και τη ζωή τους στην υπόθεση της πάλης της εργατικής τάξης για την απελευθέρωση από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού», μας είπε ο νεολαίος Σπύρος Μαρίνης.

«Μην τον κλαίτε»

Νεολαίοι, που μπορεί να μην έζησαν από κοντά τον Χαρίλαο, όλες οι προσδοκίες τους, όμως, βρίσκουν τον τέλειο εκφραστή τους στο πρόσωπό του και στο Κόμμα του, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Μην τον κλαίτε τον Καπετάνιο!», λένε οι ασπρομάλληδες, οι παλιοί αντάρτες. «Εδώ είναι. Δεν πεθαίνουν ποτέ όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στη λευτεριά και τη δικαιοσύνη!»

Μεσίστιες οι σημαίες

Μεσίστιες κυμάτιζαν χτες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Π. Παυλόπουλου. Σήμερα Πέμπτη, η Βουλή θα είναι κλειστή.

Ο αγώνας δε σταματά ποτέ

Μέχρι τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες του κτιρίου, ο κόσμος συνέχιζε να καταφτάνει. Ολοι είχαν κάτι να του πουν. «Καλή αντάμωση», οι γηραιότεροι, οι συμπολεμιστές του. «Δώσε αυτά τα άνθη στους πρόωρα χαμένους συντρόφους σου», οι συγγενείς των αδικοχαμένων αγωνιστών. «Ο αγώνας δε σταματά ποτέ. Μείνε ήσυχος, Καπετάνιε!», ήταν τα λόγια της νέας γενιάς κομμουνιστών, της άξιας «σποράς», που μένει πίσω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ