ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κτηνωδία των παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η κτηνωδία των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, αυτών που ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες επιθυμεί να «συγχωρεθούν και επανενταχθούν στην κοινωνία», στο απόγειό της: Οι παραστρατιωτικοί που συνομιλούν με την κυβέρνηση και διαπραγματεύονται, βρήκαν το χρόνο να διαμελίσουν με αλυσοπρίονο ένα χωρικό.

Ολόκληρη η Κολομβία είναι σε κατάσταση σοκ από την αποτρόπαια δολοφονία του Κάρλος Οβίδιο Αγουδέλο. Δολοφονία που διαπράχθηκε την περασμένη Τετάρτη στην επαρχία Βάλιε ντε Κάουκα. Ο Οβίδιο δολοφονήθηκε στην Τουλούα και, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δολοφόνοι του ισχυρίστηκαν πως ανήκουν στο Κλιμάκιο Καλίμα των ακροδεξιών Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC). Οσο για τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα μέλη των AUC περικύκλωσαν τους χωρικούς της κοινότητας και άρχισαν να τους ρωτούν εάν γνωρίζουν τίποτε για αντάρτες που δρουν στην περιοχή. «Καταληφθέντες υπό το κράτος του φόβου οι χωρικοί δε μίλησαν κι ήταν τότε που οι παραστρατιωτικοί προέβησαν στη φρικαλέα πράξη τους. Η νεκροψία αποκάλυψε πως έκοψαν κομμάτια ζωντανό το θύμα τους και κατόπιν το πυροβόλησαν στο πρόσωπο», τόνισε ο ειρηνευτικός αντιπρόσωπος Φάβιο Καρδόσο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έναρξη - εδώ και δύο μήνες - των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Ουρίμπε, οι AUC, αλλά και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν εντείνει τη φονική τους δράση, δολοφονώντας, συνήθως με τον πιο ειδεχθή τρόπο, περισσότερους από 400 αθώους, αλλά και συνδικαλιστές. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ουρίμπε εμμένει στις «διαβουλεύσεις» με την ηγεσία AUC για τη «διάλυση των 20.000 παράνομων μαχητών τους έως τα τέλη του 2005».

Οι διαπραγματεύσεις με τις AUC έχουν προκαλέσει κάποιες δυσφορίες στο αμερικανικό κατεστημένο, κυρίως κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Η δυσφορία που εκφράστηκε και για προεκλογικούς λόγους στηρίχτηκε σε δύο στοιχεία: οι AUC βρίσκονται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ζητείται η έκδοση έξι ηγετικών στελεχών τους σε σχέση με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και δολοφονική τους δράση.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον στηρίζει απόλυτα τον άνθρωπό της στη Νότια Αμερική. Το έπραξε προσφάτως και με το κύμα αποκαλύψεων σχετικά με το «σκοτεινό» παρελθόν του Προέδρου Ουρίμπε και την άμεση σχέση του όχι μόνο με τους παραστρατιωτικούς, αλλά και το καρτέλ του Μεντεγίν. Το έπραξαν εμμέσως και χτες, με την «παρέμβαση» του Αμερικανού πρέσβη Ουίλιαμ Γουντ όσον αφορά στην απόρριψη της πρότασης Ουρίμπε -Γαλλίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκ μέρους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC. «Θέλουν στους συντρόφους τους εγκληματίες, που βρίσκονται στη φυλακή, να τους επιτραπεί να γυρίσουν στις τάξεις των οργανώσεών τους, ώστε να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές ενέργειές τους», δήλωσε κυνικά ο Γουντ, ουσιαστικά δίνοντας γραμμή στην κυβέρνηση Ουρίμπε, η οποία επέδειξε «αδυναμία», δηλώνοντας ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με τους FARC.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μαρκ Θάτσερ στα νοτιοαφρικανικά δικαστήρια...

Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το σπίτι του Μ. Θάτσερ, μετά τη σύλληψή του

Associated Press

Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από το σπίτι του Μ. Θάτσερ, μετά τη σύλληψή του
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Από μικρός ο Μαρκ έδειχνε πως ήταν ένα «κομμάτι... μάλαμα»! Και ας ανακάτευε - ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δεκαετία της ζωής του - τη λογιστική (την οποία σπούδασε) με το πάθος για αγώνες οδήγησης, που «εξατμίστηκε» το Γενάρη του 1982. Τότε που χάθηκε στην έρημο Σαχάρα, κάνοντας τη μητέρα του, Μάργκαρετ Θάτσερ (γνωστή σαν... σιδηρά κυρία της Βρετανίας) να δακρύζει δημοσίως για την εξαήμερη εξαφάνιση του γιου της.

Ο (52 ετών σήμερα) Μαρκ Θάτσερ, που τέθηκε χτες σε κατ' οίκον κράτηση απ' τις νοτιοαφρικανικές αρχές μετά την επίσημη καταγγελία κατηγοριών για παραβίαση της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας περί ξένης στρατιωτικής βοήθειας και την εμπλοκή του σε απόπειρα πραξικοπήματος στην αφρικανική Γουινέα του Ισημερινού, είναι σωστός βίος και πολιτεία! Το βιογραφικό του βρίθει από την εμπλοκή του σε σκάνδαλα λαθρεμπορίας και εμπορίας όπλων στη Μέση Ανατολή και την ύποπτη αποκόμιση μυθικών κερδών, κυρίως επειδή εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την πρωθυπουργική ιδιότητα της σιδηράς μητρός... Αλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ (κατά την περίοδο πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ) «διαισθάνονταν» πως συχνά οι κρατικές μπίζνες της Γηραιός Αλβιόνας αναμειγνύονταν με τις οικογενειακές επιχειρήσεις του υιού (αλλά και του πατρός, Ντένις)...

Οι «περιπέτειες» στη Μέση Ανατολή...

Το 1981 ενώ η μητέρα του, Μάργκαρετ, επιχειρούσε (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή) τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με το Ομάν, ο Μαρκ (εκπροσωπώντας τα συμφέροντα βρετανικής κατασκευαστικής εταιρίας) κλείνει «συμπτωματικώς» γενναιόδωρο συμβόλαιο με την κυβέρνηση του αραβικού κρατιδίου, αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Τρία χρόνια μετά (1984), εμφανίζεται στο Τέξας όπου ιδρύει δική του «εταιρία». Εκεί οι αμερικανικές αρχές πρωτοανοίγουν το φάκελό του. Ο Μαρκ μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια, αντιμετωπίζοντας αγωγή για συνωμοσία απ' τον Τζον Λάφλινγκ, ιδρυτή της εταιρίας πετρελαιοειδών, «Ameristar Fuels Corp». Ο Λάφλινγκ κατηγορεί τον Μαρκ Θάτσερ για συνωμοσία, με σκοπό τον εκτοπισμό του απ' το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, αλλά η υπόθεση καλύπτεται υπό το πέπλο σιωπής, όταν γίνεται εξωδικαστικώς συμβιβασμός μεταξύ ενάγοντος - εναγομένου... Στο μεταξύ, διώκεται απ' την αμερικανική οικονομική Υπηρεσία Εσωτερικών Κεφαλαίων για το ρόλο του στη χρεοκοπία μεγαλοεταιρίας στο Ντάλας.

Καθ' όλη τη δεκαετία του '80, εμπλέκεται σε σκάνδαλα διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και εμπορίας όπλων σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ (με μίζες που ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. δολάρια όπως έγραφαν οι «Σάντεϊ Τάιμς» της εποχής...). Ωσπου, το 1994 τίθεται υπό το φακό έρευνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων, την περίοδο που η μητέρα του διατελούσε πρωθυπουργός.

και... στην Αφρική!

Το όνομά του χάνεται έκτοτε απ' τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού και διεθνούς Τύπου. Ωσπου το 2002 εμφανίζεται σαν μεγαλοεπιχειρηματίας στη Ν. Αφρική. Το νέο (ίσως όχι τελευταίο...) σκάνδαλο αποκαλύπτεται ενάμιση χρόνο μετά, όταν τον περασμένο Μάρτη οι αρχές της Ζιμπάμπουε προχωρούν στην κατάσχεση αεροσκάφους γεμάτο δεκάδες ξένους (Νοτιοαφρικανούς ως επί το πλείστον) μισθοφόρους. Σύντομα, έρχεται στην επιφάνεια το όνομα του Σάιμον Μαν (πρώην στελέχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών SAS) σαν ενός εκ των πρωτεργατών συνωμοσίας με σκοπό την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Προέδρου της Γουινέας του Ισημερινού, Ομπιάνγκ. Οταν αρχίζει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, ορισμένοι εκ των Νοτιοαφρικανών κατηγορουμένων εμπλέκουν στην υπόθεση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουϊνέα και το όνομα του (πανταχού παρόντος σε σκάνδαλα ολκής...) Μαρκ Θάτσερ.

Χτες, οι νοτιοαφρικανικές αρχές απήγγειλαν εναντίον του κατηγορίες για παραβίαση της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας περί ξένης στρατιωτικής βοήθειας. Ο ίδιος δήλωσε «αθώος» και τέθηκε σε κατ' οίκον κράτηση τουλάχιστον ως τις 8 Σεπτέμβρη... Το νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υιό της Βρετανίδας, πρώην πρωθυπουργού, είναι γεγονός. Ομως, θα σπάσει, αυτή τη φορά, το απόστημα «Μαρκ Θάτσερ»;

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα βομβιστική επίθεση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ.-

Μία ακόμη βομβιστική επίθεση, αυτή τη φορά έξω από μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της τράπεζας Ις στην πόλη Ντορτιγιόλ, στη νότια Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά επτά άτομα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», από την έκρηξη τραυματίστηκαν πέντε περαστικοί και δύο θαμώνες γειτονικού ζαχαροπλαστείου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση της «τρομοκρατικής ενέργειας».

Σημειώνεται ότι η πόλη Ντορτιγιόλ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου στο παρελθόν είχαν σημειωθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους αντάρτες του KONGRA-GEL με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Λίγο αργότερα, ο Ροστάμ Τζουστίν, μέλος της ηγεσίας του Λαϊκού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KONGRA-GEL), σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι οι αντάρτες είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τις επιθέσεις, εάν η τουρκική κυβέρνηση συμφωνήσει σε διμερή εκεχειρία. Πάντως, ο Τζουστίν αρνήθηκε την κατηγορία της τουρκικής αστυνομίας ότι η οργάνωσή του βρίσκεται πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 11. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το PKK διέκοψε την εξαετή μονομερή εκεχειρία, κατηγορώντας την Αγκυρα για συνέχιση των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ