Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κτηνωδία των παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η κτηνωδία των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, αυτών που ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες επιθυμεί να «συγχωρεθούν και επανενταχθούν στην κοινωνία», στο απόγειό της: Οι παραστρατιωτικοί που συνομιλούν με την κυβέρνηση και διαπραγματεύονται, βρήκαν το χρόνο να διαμελίσουν με αλυσοπρίονο ένα χωρικό.

Ολόκληρη η Κολομβία είναι σε κατάσταση σοκ από την αποτρόπαια δολοφονία του Κάρλος Οβίδιο Αγουδέλο. Δολοφονία που διαπράχθηκε την περασμένη Τετάρτη στην επαρχία Βάλιε ντε Κάουκα. Ο Οβίδιο δολοφονήθηκε στην Τουλούα και, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δολοφόνοι του ισχυρίστηκαν πως ανήκουν στο Κλιμάκιο Καλίμα των ακροδεξιών Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC). Οσο για τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα μέλη των AUC περικύκλωσαν τους χωρικούς της κοινότητας και άρχισαν να τους ρωτούν εάν γνωρίζουν τίποτε για αντάρτες που δρουν στην περιοχή. «Καταληφθέντες υπό το κράτος του φόβου οι χωρικοί δε μίλησαν κι ήταν τότε που οι παραστρατιωτικοί προέβησαν στη φρικαλέα πράξη τους. Η νεκροψία αποκάλυψε πως έκοψαν κομμάτια ζωντανό το θύμα τους και κατόπιν το πυροβόλησαν στο πρόσωπο», τόνισε ο ειρηνευτικός αντιπρόσωπος Φάβιο Καρδόσο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έναρξη - εδώ και δύο μήνες - των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Ουρίμπε, οι AUC, αλλά και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν εντείνει τη φονική τους δράση, δολοφονώντας, συνήθως με τον πιο ειδεχθή τρόπο, περισσότερους από 400 αθώους, αλλά και συνδικαλιστές. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Ουρίμπε εμμένει στις «διαβουλεύσεις» με την ηγεσία AUC για τη «διάλυση των 20.000 παράνομων μαχητών τους έως τα τέλη του 2005».

Οι διαπραγματεύσεις με τις AUC έχουν προκαλέσει κάποιες δυσφορίες στο αμερικανικό κατεστημένο, κυρίως κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Η δυσφορία που εκφράστηκε και για προεκλογικούς λόγους στηρίχτηκε σε δύο στοιχεία: οι AUC βρίσκονται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ζητείται η έκδοση έξι ηγετικών στελεχών τους σε σχέση με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και δολοφονική τους δράση.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον στηρίζει απόλυτα τον άνθρωπό της στη Νότια Αμερική. Το έπραξε προσφάτως και με το κύμα αποκαλύψεων σχετικά με το «σκοτεινό» παρελθόν του Προέδρου Ουρίμπε και την άμεση σχέση του όχι μόνο με τους παραστρατιωτικούς, αλλά και το καρτέλ του Μεντεγίν. Το έπραξαν εμμέσως και χτες, με την «παρέμβαση» του Αμερικανού πρέσβη Ουίλιαμ Γουντ όσον αφορά στην απόρριψη της πρότασης Ουρίμπε -Γαλλίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων εκ μέρους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC. «Θέλουν στους συντρόφους τους εγκληματίες, που βρίσκονται στη φυλακή, να τους επιτραπεί να γυρίσουν στις τάξεις των οργανώσεών τους, ώστε να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές ενέργειές τους», δήλωσε κυνικά ο Γουντ, ουσιαστικά δίνοντας γραμμή στην κυβέρνηση Ουρίμπε, η οποία επέδειξε «αδυναμία», δηλώνοντας ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με τους FARC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ