ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Αμπαλάρουν» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Από συνεδρίαση Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από συνεδρίαση Γιούρογκρουπ
Το χρονοδιάγραμμα, που αφορά στην κλιμάκωση των επόμενων «πακέτων» με τα αντιλαϊκά μέτρα, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής των 28 κρατών - μελών (EFC), η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ). Παράλληλα, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών, κυρίαρχο θέμα είναι αυτό της εξέτασης των προϋπολογισμών που έχουν υποβάλει τα κράτη - μέλη.

Στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, η αύξηση του φόρου εισοδήματος στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, η καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με παραπέρα συμπίεση των σχετικών κονδυλίων. Την ίδια ώρα, ανοίγει για τα καλά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Στη λίστα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνεται, επίσης, σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως: Η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, (που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το ζήτημα της «Κυριακάτικης αργίας»), η συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη «αρκετά ικανοποιητική» συνεργασία Ελλάδας - θεσμών, σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

Παράλληλα, τα θέματα της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως αυτά περιγράφονται στην «Ελληνογαλλική Διακήρυξη - Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον» συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, C. Chantepy.

Με τις πλάτες του ΣΕΒ

«Είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά είναι και καθήκον όλων μας να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα ανταμείβει την προσπάθεια των επιχειρήσεων, που επενδύουν με σκοπό τη δημιουργία πλούτου, ο οποίος θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία». Αυτό τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με αφορμή το προβοκατόρικο χτύπημα στα γραφεία του συνδέσμου των Ελλήνων βιομηχάνων.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία, εστιάζει και πάλι στην ανάγκη εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, με γνώμονα βέβαια τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι 4 στους 5 Ελληνες απασχολούνται σε παραδοσιακούς κλάδους με χαμηλότερη του μέσου όρου Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά απασχολούμενο. Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με επενδύσεις στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, θα είχε σημαντική θετική επίπτωση στις αμοιβές και τις συνθήκες απασχόλησης που προσφέρουν οι κλάδοι αυτοί». Και βέβαια, χειροκροτώντας τα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εστιάζουν στη «χαμηλή παραγωγικότητα» που επικρατεί στο δημόσιο τομέα, για να τονίσουν ότι «υπάρχουν ακόμα περιθώρια εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών ώστε να στηριχθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να εξευρεθούν πόροι για το ασφαλιστικό σύστημα, την εκπαίδευση και την υγεία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το «ετήσιο κόστος εργασίας» ανά μισθωτό κατά μέσο όρο στο σύνολο της οικονομίας ανέρχεται σε 22,1 χιλιάδες ευρώ, ενώ στο «στενό δημόσιο τομέα» (Δημόσια Διοίκηση, Αμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση) καταγράφεται μέσος μισθός 30,3 χιλιάδες. Η «σύγκριση», βεβαίως, ανάμεσα στο «κόστος εργασίας» (όπου τσουβαλιάζουν διάφορα μεγέθη) με τον «μέσο μισθό» είναι λαθροχειρία, όμως το «ζουμί» βρίσκεται στην αξίωση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο, «καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε μεταφορά εργατικού δυναμικού προς την ιδιωτική οικονομία, ιδίως όταν στην παραγωγικότητα και τις επενδύσεις της τελευταίας στηρίζεται το βιοτικό επίπεδο όλων μας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Εντοπίζει αποκλίσεις και συστήνει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αποκλίσεις σε μια σειρά από δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και γενικότερα ανάμεσα στις οικονομίες των κρατών της ΕΕ, εντοπίζει η «Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης» που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» για το 2016, που αφορά στα ενισχυμένα μέτρα ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη.

Στο επίκεντρο των «συστάσεων» βρίσκονται οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η προώθηση «σύγχρονων συστημάτων» για την κοινωνική προστασία, οι μειώσεις φόρων που επιβαρύνουν την εργασία (δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου και εντοπίζονται οι αποκλίσεις των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε 16 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία) διαπιστώθηκε ανισορροπία στο πλαίσιο του προηγούμενου κύκλου και απαιτείται σήμερα νέα εμπεριστατωμένη επισκόπηση, για να εκτιμηθεί εάν οι ανισορροπίες παραμένουν. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Αυστρία και την Εσθονία, ενώ τα συμπεράσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης ανά χώρα προβλέπεται να δημοσιοποιηθούν το Φλεβάρη του 2016.

Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν

-- Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που να συνδυάζουν την ευελιξία με τις «αξιόπιστες» συμβάσεις εργασίας. Λόγος γίνεται για τα «σύγχρονα συστήματα κοινωνικής προστασίας», τα οποία θα «στηρίζουν αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

-- Τα κράτη με μεγάλα ιδιωτικά και κρατικά χρέη καλούνται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό περιβάλλον τους.

-- Τα κράτη με μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές που βοηθούν στην τόνωση της εγχώριας αποταμίευσης, προκειμένου να δοθεί ώθηση σε επενδύσεις.

-- Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη «δια βίου μάθηση» και στηρίζουν την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και διοχέτευσης ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες. Η μείωση των φόρων και η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

-- Σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, μέσω της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης αφορά ουσιαστικά την ιεράρχηση των κατάλληλων πολιτικών για την ενίσχυση της ανάκαμψης. Η λύση απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις επενδύσεις και να εφαρμοστούν αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές».

Η Γιούροστατ

Εντονες ανισομετρίες καταγράφονται και στα στοιχεία της Γιούροστατ, που αφορούν στις «μακροοικονομικές ανισορροπίες» των κρατών της ΕΕ.

Ενδεικτικά:

Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο συναλλαγών της Γερμανίας φτάνουν στο 6,9% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στην τελευταία τριετία, έναντι ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που εμφανίζεται στη Γαλλία. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της κατάλληλης διαμόρφωσης των ισοζυγίων είναι αντικείμενο της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης ανάμεσα σε κράτη και κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ο «δείκτης κόστους εργασίας», με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος, ενισχύθηκε κατά 1,5% στη Γερμανία, στην τελευταία τριετία, έναντι ενίσχυσης 4,8% στη Γαλλία. Στην Ελλάδα καταγράφεται πτώση 11,6% και στην Ισπανία 4,1%.

ΔΕΗ
Πρώτος στόχος η είσπραξη οφειλών

Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου εντείνουν την εκστρατεία είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών

Ενταση των ενεργειών είσπραξης οφειλών ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, με αφορμή τη χτεσινή δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου της επιχείρησης, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει μεγάλη πτώση στα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 5,9 εκατ. ευρώ από 121,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Παράλληλα, το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα 4,978 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 10,9 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ και οι συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες (νέο χρέος δηλαδή προς τη ΔΕΗ από τους καταναλωτές) υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 691 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στους κεφαλαιακούς ελέγχους οι οποίοι κατέστησαν δυσκολότερη την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 4,45 δισ. ευρώ, επίσης αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι προβλέψεις της ΔΕΗ για συνολικά έσοδα 5,8 δισ. ευρώ (με τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται στα 5,6 δισ.) για το σύνολο του έτους, ωστόσο αναθεωρήθηκε η εκτίμησή της για το περιθώριο EBITDA (τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ως ποσοστό των πωλήσεων) στο 17,5% έως 18,5%.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έθεσε ως πρώτο στόχο της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς την ΔEΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την Εταιρεία, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι όλων των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης».

Ο Μ. Παναγιωτάκης είπε, για μια ακόμη φορά, πως από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών Χαμηλής Τάσης που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι 250.000, σχεδόν το 12%, οφείλουν περίπου το 45% της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η εκστρατεία είσπραξης χρεών που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ στρέφεται κατά των «εχόντων - μπαταχτσήδων».

Πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι η εντολή που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τη ΔΕΗ είναι να κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, χρηματικό όριο δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά από τις διακοπές ηλεκτροδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ