ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αντεπιτεθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα

Το εργοτάξιο του Αντίρριου και το νοσοκομείο του Αγρινίου ήταν οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφθηκε χτες την Αιτωλοακαρνανία

Στο νοσοκομείο Αγρινίου
Στο νοσοκομείο Αγρινίου
Με χειροκροτήματα και επευφημίες έγινε δεκτή από τους εργάτες στη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε χτες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας - συνοδευόμενη από τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή, και από πολυπληθή αντιπροσωπεία της ΝΕ - με πρώτη στάση το εργοτάξιο του Αντίρριου, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της κατασκευάστριας εταιρίας, του σωματείου και ακολούθως μίλησε σε μια μαζική συγκέντρωση εργαζομένων.

Παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή διευθυντή του έργου Α. Δημόγλου να υπερπροβάλλει ως παροχές τα δικαιώματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει, ο λόγος των εκπροσώπων του σωματείου ήταν καταπέλτης, καθώς απαριθμούσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία τους οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Κύριο αίτημα, η υπογραφή διμερούς συλλογικής σύμβασης εργασίας που να κατοχυρώνει ικανοποιητικές αυξήσεις, ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας, χτύπημα των υπερωριών και μια σειρά ακόμη θεσμικά αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Αλλωστε, με τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, σπάζοντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχείρησε να στήσει η διοίκηση, κατάφεραν να βελτιώσουν τα αρχικά «μισθολόγια πείνας», να περιορίσουν το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων υπερωριών και της εντατικοποίησης. Φάνηκε όμως να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη δρόμο. Είναι χαρακτηριστικό - όπως τόνισαν - το γεγονός ότι από 1.500 εργαζόμενους που απαιτεί ένα τέτοιο έργο απασχολούνται τώρα οι μισοί, περίπου 750!

Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων
Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων
Την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα ανήγγειλε στους συγκεντρωμένους στην είσοδο του εργοταξίου ο πρόεδρος του σωματείου Χ. Κατσιγιάννης, υπερτονίζοντας και προκαλώντας τα χειροκροτήματα των εργατών το γεγονός ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ο μόνος πολιτικός που βρέθηκε κοντά τους και άκουσε τα προβλήματά τους. Συμπλήρωσε πως οι εργαζόμενοι στο έργο είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια σε πολυεθνικές που πλουτίζουν σε βάρος τους, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει και να απαιτήσουν να σταματήσουν τα στοιχήματα στις πλάτες τους από υπουργούς και τοπικούς άρχοντες που προβάλλουν το ότι το έργο βρίσκεται έξι μήνες μπροστά, όχι όμως και το ότι αυτό οφείλεται στην προσφορά και την παραγωγή των ίδιων των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να αμείβονται ανάλογα.

Χρειάζεται αγώνας συνδικαλιστικός και πολιτικός

Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως στόχος της περιοδείας είναι αφενός να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους και αφετέρου να δουν την πορεία αυτού του τόσο σημαντικού έργου που η κατασκευή του καθυστέρησε πάρα πολύ.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα, σημειώνοντας πως μειώνεται ο κοινωνικός τους ρόλος, λόγω της εμπλοκής στην κατασκευή και εκμετάλλευσή τους ιδιωτικών συμφερόντων.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Αναφερόμενη στο πρόβλημα της ανεργίας, ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην επαναπαύονται, αντιθέτως να σκεφτούν το τι θα συμβεί όταν το έργο θα ολοκληρωθεί και να σκεφτούν ακόμη πως αν υπήρχε μια άλλη ανάπτυξη, με αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων, τότε θα υπήρχε όχι πληθώρα αλλά έλλειψη εργατικών χεριών!

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της αφιερώθηκε στο μείζον θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το οποίο απευθυνόμενη στους εργαζόμενους τόνισε πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά να επαγρυπνούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα εν μια νυκτί, να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης του συνταξιοδοτικού και της υγείας. Μίλησε για το πού στοχεύουν τα μέτρα αυτά, για τις συνέπειες που θα επέλθουν για τα λαϊκά στρώματα αν περάσουν κλπ.

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους εργαζόμενους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, στην παιδεία, τα Βαλκάνια κλπ., σημειώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή, πράγμα που θα σημάνει και οικονομική κατάπτωση και μηχανισμούς καταστολής στο εσωτερικό. Και έκλεισε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι: «Χρειάζεται συνδικαλιστικός και πολιτικός αγώνας. Είμαστε αισιόδοξοι, ο κόσμος αφυπνίζεται, χτυπάμε όμως και το καμπανάκι ότι πρέπει να αντεπιτεθούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Ερχονται δραματικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας

Επόμενος σταθμός της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο και τους γιατρούς, καθώς και με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, του οποίου η κακή κατάσταση ήταν πανθομολογούμενη λόγω έλλειψης υποδομής και κλινών, αλλά και του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Οπως τονίστηκε αρκετές φορές, το προσωπικό του νοσοκομείου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε έναν πληθυσμό 170.000 ανθρώπων, με πενιχρά μέσα. Αρκετοί από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους εμφανίστηκαν οργισμένοι από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, ενώ έδειξαν να κατανοούν την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για την αποτροπή τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως επέρχονται δραματικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας, η οποία συρρικνώνεται και υποτάσσεται στο μεγάλο κεφάλαιο που «μυρίστηκε» κέρδη και εισέρχεται δυναμικά, με τεράστιες επενδύσεις, στον τομέα αυτό. Τόνισε πως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, το Κόμμα είναι απόλυτο και δε δέχεται την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης παραμονής της στο νοσοκομείο η Αλ. Παπαρήγα ανέπτυξε πολλά ζητήματα που άπτονται του θέματος και είχε ένα γόνιμο διάλογο με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους.

Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για ενοποίηση των ταμείων δεν αποσκοπεί στην ισότιμη παροχή δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, αλλά στο να μοιραστούν τα ελλείμματα. Σε ό,τι αφορά στον ΟΔΙΠΥ τόνισε πως θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από ιδιώτες, αλλά και από το Δημόσιο, συμπληρώνοντας πως θα επέλθει οικονομική ασφυξία των ταμείων, αφού και οι εργοδοτικές εισφορές και η κρατική επιχορήγηση μειώνονται. Ανέπτυξε ακόμη τη θέση του Κόμματος για ενιαίο, σύγχρονο, δωρεάν σύστημα υγείας και καταλήγοντας υπογράμμισε πως ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τις Θέσεις του ΚΚΕ, το ζήτημα σήμερα είναι αν από κοινού θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των κεκτημένων και σ' αυτόν τον τομέα, αλλά και την παραπέρα διεύρυνσή τους.

  • Αργά το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε επιβλητική συγκέντρωση του Κόμματος στη Δυτική πλατεία του Αγρινίου.

Ούτε μια μέρα χωρίς αγώνα

Η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αγρίνιο

Στο εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου
Στο εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου
Με τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να μην αφήσει ούτε μέρα να περάσει χωρίς να αγωνίζεται εντός και εκτός της Βουλής, χωρίς να παλεύει τις αιτίες και τους παράγοντες των προβλημάτων, μια και κανένα πρόβλημα, ούτε της περιφέρειας, πρόκειται να λυθεί αν δε δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας άλλης εντελώς διαφορετικής πολιτικής σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες στο Αγρίνιο όπου περιόδευσε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ξεκινώντας την εισήγησή της αναφέρθηκε κατ' αρχάς στους δυο χώρους που επισκέφθηκε και στα όσα εκεί διαπίστωσε. Για την επίσκεψή της στο εργοτάξιο της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου στο Αντίρριο τόνισε: «Συνέπεσε η επίσκεψη με τρίωρη στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι σ' αυτό το μεγάλο έργο πανελλαδικής και τοπικής σημασίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εντατικοποίηση της δουλιάς, την υπερεργασία και σε σχέση με τον κόπο που καταβάλλουν σε ένα έργο που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα οι μισθοί τους είναι κάτω από τις αυξημένες ανάγκες που έχει σήμερα η εργατική λαϊκή οικογένεια. Είμαστε στο πλευρό τους αλλά πρέπει ο λαός να ξέρει ότι πίσω από τη βιτρίνα των μεγάλων έργων, τις μακέτες, τα εγκαίνια και τις κορδέλες υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι κυριολεκτικά ξεζουμίζονται. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα έργα.

Αυτό που αναλογιστήκαμε σήμερα είναι και τα προβλήματα υπερεργασίας που έχουν αλλά και τι θα γίνει μετά το 2004. Κάποια μεγάλα έργα απορρόφησαν ένα τμήμα του εργατικού δυναμικού, όχι αυτό που χρειάζεται, γιατί προσπαθούν να βγάλουν διπλάσια δουλιά με λιγότερο προσωπικό. Αλλά από την άλλη, μετά το 2004 τι; Θα σταματήσουν τα μεγάλα έργα και θα βρεθούν πεταγμένοι στο δρόμο εργάτες και υπάλληλοι που μόχθησαν για να γίνουν αυτά τα έργα και το μέλλον τους θα είναι ακόμα περισσότερο αβέβαιο. Εμείς και τους συμπαρασταθήκαμε και θα τους συμπαρασταθούμε».

Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση η Αλ. Παπαρήγα προχώρησε στο μείζον θέμα της ανεργίας σημειώνοντας: «Η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, όπου έργα γίνονται με κερδισμένη την πλουτοκρατία και μετά θα μεγαλώσει το κύμα ανεργίας».

Εγιναν μερικά... βαψίματα

Για την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Αγρινίου ανέφερε: «Να παραδεχτώ ότι από την προηγούμενη επίσκεψη έχουν γίνει μερικά... βαψίματα. Ομως, ανεξάρτητα από τι πολιτική υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, όλοι είπαν ότι το νοσοκομείο δεν επαρκεί, έχει σοβαρές ελλείψεις και περιμένουν τι θα γίνει με το νέο. Εμείς τους είπαμε, βέβαια, ότι όπου έγιναν νέα νοσοκομεία στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιήθηκε μέρος του προσωπικού του παλιού νοσοκομείου και έτσι τα προβλήματα δε λύθηκαν. Γιατί το θέμα δεν είναι το καινούριο αλλά να ενισχυθεί και το παλιό, να αυξηθεί το προσωπικό. Στον τομέα Υγείας δε βγαίνει αποτέλεσμα με εντατικοποίηση της δουλιάς, είναι σκληρό το επάγγελμα. Και δυστυχώς η γενικότερη πορεία του βιοτικού επιπέδου του λαού δείχνει ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και οι ασθένειες. Οταν έχει επίσημα φτώχεια 25%, στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη, όταν χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, το πιο φυσικό είναι να πολλαπλασιαστούν και οι ασθένειες. Και είναι αντίφαση από τη μια η επιστήμη να κάνει άλματα μπροστά και από την άλλη οι ασθένειες, ακόμα και οι ξεχασμένες, να πολλαπλασιάζονται. Εμείς δε θέλουμε να γεμίσει η Ελλάδα νοσοκομεία για τους αρρώστους από την υπερεκμετάλλευση και τη φτώχεια, εμείς θέλουμε δημόσιο τομέα Υγείας, σύγχρονο, να βοηθά και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και στην ποιότητα της ζωής».

Πού βρίσκεται η διέξοδος

Ακολούθως η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στους στόχους της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα. Αναφορικά με αυτό υπογράμμισε: «Εχει και ένα πρόσθετο στόχο, πέρα από την καλύτερη γνώση των προβλημάτων και την απόκτηση μεγαλύτερης μαχητικότητας. Μας ενδιαφέρει να συμβάλουμε ώστε η πλάστιγγα της συζήτησης να πέσει στο πού βρίσκεται η διέξοδος. Εχει πια υπερωριμάσει στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός να προβληματιστεί στο τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, μπαλώματα και μικρολύσεις δεν υπάρχουν. Σήμερα ζούμε τα πιο άγρια ταξικά νεοφιλελεύθερα μέτρα και χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε την πίεση και κυρίως ριζική ανατροπή του σημερινού πολιτικού συστήματος».

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σημείωσε: «Γίνεται μια συζήτηση σε επίπεδο κορυφών για το ποιο κόμμα έχει το προβάδισμα, τι θα βγάλει η κάλπη. Εμείς θα περιμένουμε μια εκλογική μάχη να λύσει προβλήματα. Θέλουμε όμως να δώσουμε το εξής μήνυμα: Εχει σημασία ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν έχει να περιμένει τίποτα παρά όλο και χειρότερα. Αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν. Εχουν διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά τους. Είναι κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν την καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική για να αρπάξουν την ψήφο του λαού ή τα καλύτερα διλήμματα και να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό του λαού για να κερδίζουν την ανοχή ή η δυσαρέσκειά του να μην τα απειλεί. Αρκεί ο λαός να μην πάρει στα χέρια του τα εργαλεία εκείνα που η δυσαρέσκειά του θα γίνει πραγματική απειλή».

«Το μήνυμά μας - συνέχισε - είναι κανένα από τα δύο κόμματα. Καθόλου να μην ενδιαφερθεί ο λαός για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ιδια γεύση θα είναι. Θα εγκλωβιστούν όλοι στο κυνήγι της κυβερνητικής καρέκλας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκεται σε συνεχή πορεία αναγέννησης ο λαϊκός αγώνας, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, ο αγώνας των μικρομεσαίων, των γυναικών, της νεολαίας, ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να αναγεννηθεί σε μόνιμη βάση το λαϊκό κίνημα. Να υπάρχουν εντατικοί, μαχητικοί, ανυποχώρητοι αγώνες με πολυμορφία. Ακόμα ο λαός να καταλάβει ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή. Εχει τη δύναμη να την επιβάλει τα επόμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με κινήματα, ένα μέτωπο που θα είναι δεμένο με το λαό και τους αγώνες του μπορεί να γίνει το εργαλείο για τη διαμόρφωση μιας αγωνιστικής λαϊκής πλειοψηφίας, που θα θέσει και ζήτημα εξουσίας. Αυτό μπορεί να φαίνεται μακρινό σε ένα τμήμα του λαού. Ομως με το μεροδούλι- μεροφάι στον πολιτικό αγώνα δε γίνεται τίποτα. Θα μετράμε ήττες. Αν θέσεις στο επίκεντρο το θέμα της εξουσίας, να περάσει αυτή στα χέρια του λαού, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό. Χρειάζεται αντεπίθεση. Η καλύτερη άμυνα σήμερα είναι η επίθεση.

Τέλος, προσπαθούμε να διαδώσουμε πλατιά στο λαό ότι δεν είμαστε στην προηγούμενη δεκαετία, όπου όλα ήταν μαύρα. Σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν θύλακες αντίστασης, ένας κόσμος που αρχίζει και καταλαβαίνει ότι πρέπει να φύγει από την απραξία και τη μοιρολατρία. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι θύλακες αυτοί να γίνουν πιο μαζικοί, πιο διεθνιστική η πάλη. Χωρίς να υποτιμούμε τον επικίνδυνο αντίπαλο, θεωρούμε ότι οι λαοί μπορούν να τον ανατρέψουν».


Ενίσχυση των συσπειρώσεων κόντρα στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων

Ο διάλογος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους

Καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δέχτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά το τέλος της εισήγησής της στη συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη αφορούσε τις συμμαχίες του ΚΚΕ και η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε επ' αυτού: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε την εμφάνιση μετώπων συσπείρωσης, με δυνάμεις και άλλων κομμάτων, παρά την κατεύθυνση και τη θέληση των ηγεσιών. Αυτό φυσικά δεν είναι το μέτωπο, δείχνει όμως μια τάση που πρέπει να ενισχυθεί. Εχουμε και στον εργατικό χώρο με το ΠΑΜΕ, και στον αγροτικό, στο κίνημα κατά του πολέμου, στα κινήματα της Παιδείας κάποια καινούρια στοιχεία, με ευρύτερες συσπειρώσεις. Δεν είναι επαρκή τα βήματα για να αλλάξουν την κατάσταση, αλλά αυτές τις τάσεις εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε γιατί την ίδια ώρα διαμορφώνονται και άλλες τάσεις συμμαχιών με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ακριβώς πρέπει να ενισχυθεί η τάση απομάκρυνσης αυτών των κομμάτων και συμμαχιών σε αντίθεση με τα δύο αυτά κόμματα».

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την τακτική του Κόμματός, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Την Κυριακή δημοσιεύουμε τα πιο ουσιαστικά σημεία από την απόφαση της ΚΕ για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μετά και από συζήτηση μέσα στο Κόμμα και την έγκαιρη συζήτηση στην ΚΕ. Μέσα από αυτές τις εκλογές πρέπει να δοθεί διπλό μήνυμα, χειραφέτησης από τα δύο κόμματα, έχει πολιτικό χαρακτήρα η μάχη αυτή, με όποια μορφή και σχήμα κι αν εμφανιστούν. Και πρέπει να υπάρχουν ψηφοδέλτια συνεργασίας που να διεκδικήσουν να αναδειχτούν τοπικές αρχές, όχι με κριτήριο αν ο δήμαρχος είναι καλός και τίμιος αλλά που δε θα δεχτούν να γίνουν εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικής. Γιατί σήμερα υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Αν αναδειχτεί ένας μεγάλος αριθμός δήμων σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, θα υπάρχει ένας θύλακας ουσιαστικής αντίθεσης. Μ' αυτή την έννοια, θέλουμε να δοθεί αυτή η πολιτική απάντηση και μέσω των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κανένας δεν μπορεί να παίζει, ούτε με τους Θεσσαλούς ούτε με τους Αιτωλοακαρνάνες

Σε ερώτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για το φαινόμενο της λειψυδρίας ανέφερε: «Εμείς απορρίπτουμε αυτή την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Οπου η Καρδίτσα με τη Λάρισα σκοτώνονται. Και εσείς με τη Θεσσαλία. Νερά στον τόπο μας έχουμε πάρα πολλά. Και μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι η δυτική Ελλάδα έχει αυξημένες βροχοπτώσεις. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει μακροχρόνια πολιτική συλλογής και διαχείρισής τους. Και το νερό χάνεται. Ακόμα και με την ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές και με τη μείωση των βροχοπτώσεων νερά θα μπορούσαμε να έχουμε. Από εκεί ξεκινάμε. Γιατί, αν ξεκινήσουμε από την εγκατάλειψη και την ιδιωτικοποίηση του υδάτινου πλούτου, τότε με συγχωρείτε θα έχουμε πρόβλημα. Εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μας. Δεν μπορεί κανείς να το δει κατά περιοχή. Δεν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. Πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ενιαία με μια πολιτική αναπτυξιακή».

Συμπληρώνοντας ο Σπύρος Στριφτάρης για το θέμα της λειψυδρίας έκανε εκτενή αναφορά και στην εκτροπή του Αχελώου, απαντώντας και σε όσους αρνούνται την εκτροπή αλλά και σε αυτούς που προπαγανδίζουν πως αν γίνει τότε η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να ζητήσει ανταλλάγματα. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της Ελλάδας και για να γίνει ένα έργο που δε θα της στερήσει τίποτα να πάρει και ανταλλάγματα. Τι αντάλλαγμα; Να πάρει αυτά που δικαιούται. Γιατί να πουλήσει για να πάρει; Να πάρει τι; Κάτι που δικαιούται; Δεν μπαίνουμε σ' αυτή τη λογική, όπως δεν μπαίνουμε και στη λογική άλλα να λέμε εδώ και άλλα στη Θεσσαλία. Από τη στιγμή που επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο ότι ούτε το οικοσύστημα κινδυνεύει. Και κανένας δεν μπορεί να παίζει ούτε με τους Θεσσαλούς ούτε με τους Αιτωλοακαρνάνες, όσοι τουλάχιστον καλλιεργούν κλίμα έχθρας ανάμεσά τους.

Εμείς τουλάχιστον με όσους επιστήμονες έχουμε συζητήσει, είτε είναι της δικής μας αντίληψης είτε όχι, είτε θέλουν αγροτική ανάπτυξη είτε όχι, είτε είναι σοβαροί οικολόγοι, λένε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Αιτωλοακαρνανία. Γι' αυτό είμαστε υπέρ αυτού του έργου, της εκτροπής ενός μέρους του άλλου ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ