ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
Συζήτηση και αντεγκλήσεις μακριά από την ουσία

Τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνονταν με ή χωρίς υψηλό έλλειμμα

Οπως σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα η στατιστική είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, που διευκολύνει τη νομιμοποίηση αντιλαϊκών μέτρων
Οπως σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα η στατιστική είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, που διευκολύνει τη νομιμοποίηση αντιλαϊκών μέτρων
Διαβιβάστηκε τελικά χτες στη Βουλή, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών», η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης που έκανε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης σχετικά με τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» των οικονομικών στοιχείων του ελλείμματος για το 2009, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο του Γρ. Πεπόνη αναφέρεται ότι αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση ήταν δημοσιεύματα και καταγγελίες του μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Ζ. Γεωργαντά ότι το έλλειμμα του 2009 είχε «τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την ΕΕ», αφού σε αυτό συμπεριελήφθησαν και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανιστεί στο 15,4%.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις καταθέσεις μαρτύρων προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις κατά μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αφ' ενός και για ύπαρξη συναφώς ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα που υπογράφεται από 60 βουλευτές και η Ολομέλεια αποφασίζει με σχετική πλειοψηφία. Να κινηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία, από την παρούσα Βουλή, ζήτησε χτες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, αποποιούμενος κάθε ευθύνη του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Σχολιάζοντας τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία που δίνεται στη Βουλή για να συζητήσει το ύψος του ελλείμματος και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε αυτό και είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία και όλες τις δυνατότητες για να γίνει αυτή η συζήτηση και να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ. Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του έχει δεσμευθεί για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για παράταση της παρούσας Βουλής και ότι η όποια διερεύνηση πρέπει να γίνει από τη νέα. Σε σχετική αναφορά στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής αναρωτήθηκε «μήπως υπάρχει προετοιμασμένη διαδικασία λειτουργίας μιας ακόμα κολυμβήθρας του Σιλωάμ».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
Πρώτο καθήκον η στήριξη της συγκυβέρνησης

Εντείνονται οι διεργασίες για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την ψήφιση του νέου μνημονίου και της συμφωνίας για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το γενικό συμφέρον της πλουτοκρατίας προέχει από τις «δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες».

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «παραμείνει ενωμένο και συντεταγμένο» μπροστά «στις διαδικασίες που έχει μπροστά του, τόσο το ίδιο, όσο και η χώρα». Ουσιαστικά κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συνεχίζουν απαρέγκλιτα να πρωταγωνιστούν στη βάρβαρη επίθεση ενάντια στο λαό, ενώ δε δίστασε για άλλη μια φορά να κινδυνολογήσει με ψευτοδιλήμματα, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχουν δύο επιλογές, είτε τα επώδυνα μέτρα είτε η καταστροφική πορεία της χώρας».

Δείχνοντας την ταξική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των ανατροπών που απαιτεί η πλουτοκρατία, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να είναι η ατμομηχανή των εξελίξεων και πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα». Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε διαχειριστική κριτική στη ΝΔ, αλλά την ίδια ώρα ζήτησε από «όλα τα στελέχη και τους υπουργούς» του ΠΑΣΟΚ «να διαβουλεύονται με τους βουλευτές όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», προκειμένου να υπερψηφίζονται τα αντιδραστικά μέτρα και νομοσχέδια.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε «πως υπηρετεί την ενότητα», υποστήριξε ότι «έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του» και πρόσθεσε πως θα ασκεί τα καθήκοντά του «μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες».

Νωρίτερα χτες, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, παρόντος του Φ. Πετσάλνικου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνουν στις 18 Μάρτη, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος αντιπρότεινε η ανάδειξη νέου αρχηγού να γίνει στα μέσα Φλεβάρη και μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ. Αμεση εκλογή προέδρου πρότεινε και η Β. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος».

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Ανησυχεί για τη σταθερότητα του αστικού συστήματος

Προτάσεις για τον εξωραϊσμό και τη θωράκισή του, με άρθρο του στον Τύπο

Την ανησυχία του για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, εξαιτίας της κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη πολιτική και τα κόμματά της, καταθέτει ο Θ. Πάγκαλος με άρθρο του στην «Καθημερινή», προτείνοντας άμεσες αλλαγές και παρεμβάσεις με στόχο τη θωράκισή του. Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να διασφαλίζεται η ανάδειξη ισχυρών μονοκομματικών ή συνεργατικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου, με επιπλέον εμπόδια στην εκλογή βουλευτών από κόμματα όπως το ΚΚΕ που αντιπαλεύουν τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Ο Θ. Πάγκαλος ζητάει «μεικτό εκλογικό σύστημα», όπου «εκατό βουλευτές θα εκλέγονται με απόλυτα απλή αναλογική σε μία ενιαία πανελλαδική περιφέρεια ή δύο έως τρεις περιφέρειες, αν αυτό είναι συνταγματικώς επιβεβλημένο, από λίστες που θα αποφασίζουν τα κόμματα ή από ανεξάρτητους υποψήφιους (...) Διακόσιοι θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες που θα συγκροτηθούν με ισοδύναμη εκλογική βάση ή στον πρώτο γύρο με απόλυτη πλειοψηφία ή στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πλειοψηφισάντων. Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο κάλπες και επομένως θα μπορούνε να ψηφίσουν πανελλαδική λίστα ενός κόμματος και βουλευτή για την μονοεδρική άλλου κόμματος».

Ορμώμενος από την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος μιλάει γενικά για «δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων», προτείνοντας επί της ουσίας ενιαίους κανόνες στη λειτουργία τους, γεγονός που συνιστά παρέμβαση στα εσωκομματικά τους. Ζητάει, επίσης, έμμεσα αλλαγές στους θεσμούς του αστικού συστήματος, με στόχο τον εξωραϊσμό του, που αφορούν στη «διαύγεια», στη «διαφάνεια», στο «δημόσιο βίο», στη «χρηματοδότηση των κομμάτων», στην «ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών» και άλλα.

Από το άρθρο δε θα μπορούσε να λείπει και η προσπάθεια του Πάγκαλου να συκοφαντήσει και να απαξιώσει το ΚΚΕ, τσουβαλιάζοντάς το με τα άλλα κόμματα που ο ίδιος κατατάσσει στην «αριστερά», αθροίζοντας μήλα με πορτοκάλια. Στο διά ταύτα, επιχειρεί με αθλιότητες να παρουσιάσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα σαν μονόδρομο για το λαό και να βάλει εμπόδια στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά ο Ελληνας πολίτης ακαταλόγιστος και παραζαλισμένος από τα προβλήματα της εποχής και επέλεξε την αυτοκτονία ή υπάρχει πράγματι και βρέθηκε στον τόπο μας η κομμουνιστική λύση στα σύγχρονα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης;».

Ο ίδιος, ανησυχώντας για το κέρδισμα λαϊκών συνειδήσεων από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει την ενίσχυση του «πολιτικό ευνουχισμό» και «ανενεργή ψήφο (...) με τον ίδιο τρόπο που άλλοι ψηφίζουν λευκό ή απέχουν από την ψηφοφορία».

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 15 Φλεβάρη η κλήρωση

Η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ που ήταν να γίνει την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, θα γίνει την Τετάρτη 15 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ