Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
Συζήτηση και αντεγκλήσεις μακριά από την ουσία

Τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα θα παίρνονταν με ή χωρίς υψηλό έλλειμμα

Οπως σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα η στατιστική είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, που διευκολύνει τη νομιμοποίηση αντιλαϊκών μέτρων
Οπως σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα η στατιστική είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους, που διευκολύνει τη νομιμοποίηση αντιλαϊκών μέτρων
Διαβιβάστηκε τελικά χτες στη Βουλή, με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών», η δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης που έκανε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης σχετικά με τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» των οικονομικών στοιχείων του ελλείμματος για το 2009, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με ευθύνη της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο του Γρ. Πεπόνη αναφέρεται ότι αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση ήταν δημοσιεύματα και καταγγελίες του μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Ζ. Γεωργαντά ότι το έλλειμμα του 2009 είχε «τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την ΕΕ», αφού σε αυτό συμπεριελήφθησαν και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εμφανιστεί στο 15,4%.

Ο εισαγγελέας τονίζει ότι από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις καταθέσεις μαρτύρων προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις κατά μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, αφ' ενός και για ύπαρξη συναφώς ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».

Για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα που υπογράφεται από 60 βουλευτές και η Ολομέλεια αποφασίζει με σχετική πλειοψηφία. Να κινηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία, από την παρούσα Βουλή, ζήτησε χτες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, αποποιούμενος κάθε ευθύνη του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Σχολιάζοντας τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία που δίνεται στη Βουλή για να συζητήσει το ύψος του ελλείμματος και τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε αυτό και είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα παράσχει όλα τα στοιχεία και όλες τις δυνατότητες για να γίνει αυτή η συζήτηση και να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κ. Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του έχει δεσμευθεί για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για παράταση της παρούσας Βουλής και ότι η όποια διερεύνηση πρέπει να γίνει από τη νέα. Σε σχετική αναφορά στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής αναρωτήθηκε «μήπως υπάρχει προετοιμασμένη διαδικασία λειτουργίας μιας ακόμα κολυμβήθρας του Σιλωάμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ