Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Σήμερα η απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επιδικάζει αίτημα της Γερμανίας να ακυρωθούν αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, που δικαίωσαν απογόνους των εκτελεσμένων στο Δίστομο

Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., αναμένεται ν' ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για την υπόθεση της αποζημίωσης από το γερμανικό κράτος των θυμάτων στο Δίστομο. Η δίκη έχει ως αντικείμενο τις αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, όπου δικαιώθηκαν οι απόγονοι των θυμάτων, ύστερα από προσφυγή τους και των οποίων οι Γερμανοί ζητούν την ακύρωση, επικαλούμενη το καθεστώς της ετεροδικίας.

Τα ιταλικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που έγιναν την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μία από αυτές, αφορούσε στην εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί επί ελληνικού εδάφους. Δηλαδή, οι Ελληνες πολίτες χρειάστηκε να προσφύγουν στα ιταλικά δικαστήρια για να δικαιωθούν, γιατί οι ελληνικές αρχές τους στέρησαν αυτό το δικαίωμα, της κατάσχεσης δηλαδή περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης από το ΔΔ της Χάγης υπήρξε ελληνική παρέμβαση στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας - Ιταλίας, που η έκβασή της αφορά στις ελληνικές διεκδικήσεις. Η σχετική δικαστική διαδικασία ξεκίνησε στις 12/09/2011. Η υπόθεση έφερε και πάλι στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της Ελλάδας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ