Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διάβημα για έρευνες στα κατεχόμενα

Το ρόλο του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ αμφισβητεί με ψήφισμά της η κυπριακή Βουλή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Διάβημα στα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τις πληροφορίες ότι οι κατοχικές τουρκοκυπριακές αρχές ετοιμάζουν έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα, στην Κύπρο διοργανώνεται την επόμενη βδομάδα ρωσοκυπριακό επενδυτικό φόρουμ με παρόντα τον Ρώσο υφυπουργό Ενέργειας, Γιούρι Σεντιούριν. Η παρουσία του συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον της Μόσχας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που αποκάλυψαν οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, πέραν του «οικοπέδου 12».

Οσον αφορά το Κυπριακό, η αντιπολίτευση εξέφρασε χτες εκ νέου διαφωνίες με τους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησαν να διοριστεί διαπραγματευτής από το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αντέκρουσε τις κατηγορίες περί ελλιπούς και μη έγκαιρης ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου από το Δ. Χριστόφια, απορρίπτοντας τις θέσεις ότι στη Νέα Υόρκη επιβλήθηκαν χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Χθες με ομόφωνο ψήφισμα, η Κυπριακή Βουλή ζήτησε την «άμεση αποκατάσταση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας του θεσμού του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ», με αφορμή τις ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάνουνερ, όπως οι δηλώσεις περί ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τους «Ελληνοκύπριους». Οπως τονίζεται στο ψήφισμα, ο Α. Ντάνουνερ στερείται της «έξωθεν καλής μαρτυρίας και εκθέτουν τον ίδιο το γγ των ΗΕ, αλλά, κυρίως, δυσχεραίνουν και παρακωλύουν τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού». Το ψήφισμα αναμένεται να σταλεί στο γγ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ