Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να αλλάξουν το χαρακτήρα των συλλόγων γονέων

Εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Κάλεσμα στους γονείς να δείξουν έμπρακτη ανυπακοή απευθύνει η ΑΣΓΜΕ

Τον αγωνιστικό χαρακτήρα των οργάνων των γονιών θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση
Τον αγωνιστικό χαρακτήρα των οργάνων των γονιών θέλει να ανατρέψει η κυβέρνηση
Πρωτοστατεί στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενεργοποιώντας τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η εποπτεία και ο έλεγχος των Συλλόγων Γονέων περνά στους δήμους. Η δικαιολογία του Δήμου είναι ότι κάποιοι σύλλογοι ζήτησαν να θεωρήσουν τα μπλοκ αποδείξεών τους. Πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας των συλλόγων γονέων, μετατρέποντάς τους σε επιχειρήσεις, αναπροσανατολίζοντας τη λειτουργία τους σε όργανα συνδιαχείρισης του σχολείου.

Με την απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης (9/12/2011) ανατίθεται στο Τμήμα Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας - Σχολικών Επιτροπών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η «άσκηση της αρμοδιότητας της εποπτείας και ελέγχου των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων» και εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε προϊστάμενος του Τμήματος «να προβαίνει στη θεώρηση των βιβλίων και των μπλοκ αποδείξεων είσπραξης και πληρωμής των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που φοιτούν στις σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Ακολουθεί έγγραφο του παραπάνω τμήματος του Δήμου προς τους Συλλόγους Γονέων με ημερομηνία 13/1/2012 που εξειδικεύει και βάζει σε εφαρμογή την απόφαση και επαναφέρει το ζήτημα απόκτησης ΑΦΜ από τους συλλόγους γονέων. Οι σύλλογοι γονέων καλούνται να προσκομίζουν μία σειρά δικαιολογητικά, ανάμεσα στα οποία, φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης έναρξης εργασιών από την Εφορία, επικυρωμένο από την Εφορία, βιβλία ταμείου (εσόδων - εξόδων), μπλοκ εισπράξεων και πληρωμών, τα οποία μαρτυρούν και τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που αποδίδεται στους συλλόγους καθώς και μητρώου μελών έως και πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων. Ουσιαστικά μέσω της δυνατότητας ελέγχου των οικονομικών τους, ο Δήμος θα ελέγχει το σύνολο της δράσης τους!

Η προώθηση των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» έρχεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Συλλόγων, να τους προσανατολίσει αποφασιστικά σε μια επιχειρηματική λειτουργία, που θα συμπληρώνει και θα καλύπτει ανάγκες των σχολείων.

Αυτό το ρόλο επιφυλάσσει στους γονείς το «σχολείο της αγοράς», το «ανοιχτό», «αυτοδιαχειριζόμενο» σχολείο.

«Το γονεϊκό κίνημα δεν ποδηγετείται»

«Το γονεϊκό κίνημα έχει οργανωτική δομή και συλλογικά όργανα, δεν μπορεί να είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φορέας της ενσωμάτωσης, της υποταγής, της κοινωνικής συναίνεσης, της συμμετοχής, της αναδιαμόρφωσης, της συναλλαγής και της συνενοχής», τονίζει η ΑΣΓΜΕ με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Προειδοποιεί ότι «θα μας βρουν απέναντι όλοι εκείνοι (κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, ιδιωτικές εταιρείες, "μορφωτικά ιδρύματα", προβληματισμένοι γονείς κ.ά.) που ετοιμάζονται σήμερα μέσα από το σχολείο της αγοράς να κάψουν τα μυαλά των παιδιών μας, να διαμορφώσουν "ελαστικές" συνειδήσεις και συμπεριφορές». Και καλεί τους γονείς και κυρίως στη Θεσσαλονίκη να δείξουν έμπρακτη ανυπακοή: «Κανένας σύλλογος να μην στείλει νομιμοποιητικά έγγραφα, κανένας σύλλογος με ΑΦΜ, κανένας σύλλογος να μην ασκεί επιχειρηματικές συναλλαγές, κανένας σύλλογος να μη δεχτεί να παίξει το ρόλο του εργοδότη».

Η ΑΣΓΜΕ, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι «οι σύλλογοι, ενώσεις, ομοσπονδίες γονέων θα εκβιαστούν να βάλουν πλάτη στην εφαρμογή του αποκεντρωμένου νέου σχολείου της αγοράς». Θα κρίνονται για τη στάση και τη συμβολή τους κι αυτή την έννοια έχει η αρμοδιότητα που δίνεται στους Δήμους για την εποπτεία και τον έλεγχο των συλλόγων γονέων, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Ωμή παρέμβαση και στο Δήμο της Αθήνας

Να παρέμβει στις δομές και στη λειτουργία του γονεϊκού κινήματος επιχειρεί και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εμφάνισε τη συγκρότηση, μεταξύ άλλων, «επιτροπής συνδέσμου γονέων».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ενωσης Γονέων του 7ου Διαμερίσματος που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ζητώντας διευκρινίσεις - που όμως δεν δόθηκαν - κάνοντας λόγο για προσπάθεια ανοιχτής παρέμβασης στη λειτουργία του γονεϊκού κινήματος. Η Ενωση έθεσε εκ νέου το θέμα στην σχολική επιτροπή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου εκεί ειπώθηκε από τον πρόεδρο και εκπρόσωπο της παράταξης του Δημάρχου Γ. Καμίνη ότι η επιτροπή αυτή έχει στόχο να ενημερώνει τους Συλλόγους Γονέων γιατί η Ενωση δίνει λανθασμένη ενημέρωση και γιατί σύλλογοι γονέων δεν εκπροσωπούνται! Μάλιστα ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής είχε το θράσος να ζητήσει και πρακτικά σύσκεψης της Ενωσης Γονέων.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος ξεκαθαρίζει ότι: «οι γονείς που καθημερινά δίνουμε τον αγώνα για τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται στις πιο δύσκολες συνθήκες να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους. Δεν φιμωνόμαστε». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «πιστοποιητικά νομιμότητας δεν παίρνουν οι σύλλογοι και η Ενωση Γονέων από κανένα Δήμο, από κανένα υπουργείο Παιδείας και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει, να κατακερματίσει το γονεϊκό κίνημα. Θα μας βρουν όλους απέναντι. Ο μαζικός, συντεταγμένος και περιφρουρημένος αγώνας με αλληλεγγύη, με καθαρά αιτήματα και προοπτική είναι ο δικός μας δρόμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ