ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τα μονοπώλια του Φαρμάκου πλουτίζουν με δημόσιο χρήμα

Τα εμβόλια κατευθύνονται στις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες

Επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησαν οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V»

Associated Press

Επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησαν οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V»
Ξεπέρασαν τα 104 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 χτες, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 2,250 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα συνεχίζεται η «κούρσα» των εμβολιασμών, με το ρυθμό που επιβάλλουν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός.

Το στόχο για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε χτεσινή της συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ενώ αυτός κινείται με αργό ρυθμό, κάτι που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ουσιαστικά διευκολύνει τον κορονοϊό να μεταλλάσσεται.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι ενδιαφέρθηκαν για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 αφότου τα κράτη έδωσαν δημόσιο χρήμα και εγγυήθηκαν τα επιχειρηματικά κέρδη. Ως ΕΕ «επενδύσαμε 2,7 δισ. ευρώ για να αυξήσουμε τις ικανότητες ανάπτυξης εμβολίων των εταιρειών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό ρίσκο. Χάρη σε αυτά τα χρήματα, η παρασκευή (εμβολίων) ήταν ήδη διαθέσιμη τον Δεκέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τεράστια κέρδη από την πώληση εμβολίων επιβεβαίωσε χτες η «Pfizer», η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος από το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με τη γερμανική «BioNTech».

Επαφές για το ρωσικό εμβόλιο

O Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χτες ότι θα υπάρξουν «δύσκολες βδομάδες έλλειψης εμβολίων» κατά το πρώτο τρίμηνο έως τον Απρίλη. Η παραγωγή εμβολίων «δεν θα επιταχυνθεί άλλο, οι κατασκευαστές το έχουν καταστήσει σαφές», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός στη χρήση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα στη Γερμανία, σε περίπτωση έγκρισής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Εάν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε, τότε φυσικά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας», είπε.

Χτες η Ουγγαρία, η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο, αναμενόταν να λάβει την πρώτη παρτίδα, 40.000 δόσεων - που επαρκούν για 20.000 εμβολιασμούς - του «Sputnik V», σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Πέτερ Σιτζάρτο.

Επίσης χτες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών για το «Sputnik V», με ανάλυση δεδομένων από περίπου 20.000 εθελοντές. Το εμβόλιο έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικού κορονοϊού, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, και μικρές παρενέργειες. Οι δοκιμές τελικού σταδίου συνεχίζονται, με στόχο να συμμετάσχουν περίπου 40.000 εθελοντές.

Οι παρασκευαστές του «Sputnik V» ξεκίνησαν επαφές με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «IDT Biologika» στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραγωγής του, μετέδωσε το δίκτυο MDR, επικαλούμενο πηγές από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 77 χώρες ή περιοχές του κόσμου πάνω από 101 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα σε περίπου δύο μήνες από τότε που ξεκίνησαν, αρχές Δεκέμβρη, οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού. Ωστόσο, το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός.

Τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), με μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Εκτός του Ισραήλ, πρόκειται ουσιαστικά για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Περσικού Κόλπου. Στην πρώτη γραμμή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις), ακόμα και η Σερβία (6,2%).

Στην ΕΕ, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Η Κίνα και η Ινδία έχουν χορηγήσει 24 εκατ. και 4 εκατ. δόσεις αντίστοιχα, αλλά υστερούν ως προς το ποσοστό του πληθυσμού τους. Σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΕΠ)
Σοβαρές συνέπειες από τη μεγάλη αποδυνάμωσή τους

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην υποστελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που έχουν αποδυναμωθεί σε «βαθμό κακουργήματος», ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Στις 25 Γενάρη, σημείωσε, μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που αίρει μία αδικία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία είχε καθηλώσει επί δύο χρόνια, χωρίς καμία εξέλιξη, τους γιατρούς που εργάζονται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Ωστόσο, τόνισε, παραμένει το πρόβλημα με τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνολικά γιατροί και νοσηλευτές στα ΤΕΠ.

Προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό, όπως στα ΤΕΠ σε Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και «Ευαγγελισμό», όπου υπάρχουν από 4 κενές οργανικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Πόσο μάλλον που και αυτές οι προσλήψεις να γίνονταν, δεν αρκούν 4 ή 5 γιατροί για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. «Μιλάμε για την εξόντωση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φορτωθεί μαζί με τα επείγοντα και όλες τις υπόλοιπες ασθένειες», σημείωσε η Λ. Κανέλλη. Πρόσθεσε δε ότι οι όποιες προσλήψεις στα ΤΕΠ είναι στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μετακίνηση γιατρών από τα ΤΕΠ σε κλινικές Covid, με αποτέλεσμα να «αποδυναμώνονται τα ΤΕΠ σε βαθμό κακουργήματος». Ως παράδειγμα έφερε το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μετακινήθηκαν τρεις γιατροί στην κλινική Covid του νοσοκομείου και άλλοι δύο στην κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», που σημαίνει ότι ...«πάει το ΤΕΠ».

«Χρειαζόμαστε γιατρούς, προσλήψεις, μονιμοποίηση του προσωπικού», ανέφερε και ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει και με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης, κατά τα ...γνωστά, προσπέρασε όλα τα παραπάνω και αναφέρθηκε και πάλι σε προκηρύξεις και προσλήψεις που ...«θα» «ολοκληρωθούν το άμεσο χρονικό διάστημα». Είπε ότι «τις επόμενες ημέρες είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας προκήρυξης η οποία είχα πει ότι θα αφορά 500 και πλέον γιατρούς», τελικά δε «ο αριθμός αυτός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και θα δώσουμε προτεραιότητα στα ΤΕΠ σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους της «Βιοκλινικής» Πειραιά

Καθοριστική παρέμβαση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη «Βιοκλινική» Πειραιά πραγματοποίησε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.

Υπενθυμίζεται πως η διεύθυνση προσωπικού του ομίλου «Βιοϊατρική» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της «Βιοκλινικής» Πειραιά ότι η εταιρεία αναστέλλει τη λειτουργία της κλινικής για λόγους ανακαίνισης και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες.

«Στην ενημέρωση που έγινε» - σημειώνει το κλαδικό Σωματείο - «ζητήθηκε από τους συναδέλφους να δηλώσουν αν επιθυμούν μετακίνηση σε άλλη εταιρεία του ομίλου ή όχι. Παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει μετά την ανακαίνιση, με σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή χρήσης. Η εταιρεία, χωρίς να ενημερώσει το Σωματείο, επιχείρησε με ατομική "συζήτηση" να αποσπάσει δήλωση προθέσεων κάθε εργαζόμενου».

Το Σωματείο κινητοποιήθηκε άμεσα, πραγματοποιώντας δύο διαδοχικές παρεμβάσεις στη διοίκηση του ομίλου και οργανώνοντας συνέλευση των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν: Η δέσμευση της εταιρείας για απορρόφηση των εργαζομένων του παραρτήματος στον Πειραιά, σε μονάδες του ομίλου με τους ίδιους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που εργάζονται στη «Βιοκλινική» Πειραιά και με κριτήριο τον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Να διατηρηθεί η «Βιοκλινική» Πειραιά ως εργοδότης των εργαζομένων που μετακινούνται, με σκοπό να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επιστροφής στην κλινική.

«Τα αντανακλαστικά των εργαζομένων να ενημερώσουν έγκαιρα το Σωματείο, η συνεχής παρουσία του Σωματείου στο χώρο δουλειάς και η ενότητα των εργαζομένων μάς επέτρεψαν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για διατήρηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που το αξιοποιούμε σήμερα προκειμένου να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για διασφάλιση και διεύρυνση δικαιωμάτων, για μόνιμη σταθερή δουλειά», είναι το μήνυμα του κλαδικού Σωματείου.

«Αναβάθμιση... »

«Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν, και το γνωρίζετε, ότι μόνιμα θα αναβαθμίζουμε το ΕΣΥ (...) Ευχαριστώ και τους ιδιώτες δωρητές μας (...) Το Νοσοκομείο "Σωτηρία" είναι ένα από αυτά που αναβαθμίζουμε εν μέσω COVID - θυμίζω τις 50 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων». Τα παραπάνω ισχυρίστηκε προκλητικά χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κόβοντας άλλη μια κορδέλα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», αυτήν τη φορά εγκαινιάζοντας εξοπλισμό, από δωρεά «ο οποίος εγκαταστάθηκε μόνο για την κάλυψη ασθενών με COVID-19»...

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος εκ μέρους της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»:

«Kαλούμε την κυβέρνηση, που τάχα μάχεται για τη δημόσια υγεία, να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

-- Γιατί δεν μονιμοποιεί τους - πάνω από το 50% του συνόλου - συμβασιούχους εργαζόμενους του νοσοκομείου, σε πολλούς από τους οποίους η σύμβασή τους λήγει τον Μάρτη;

-- Τι γίνεται σήμερα με τους χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα που δεν μπορούν να βρουν την υγεία τους, όταν και οι 8 πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι κλειστές από τον περασμένο Οκτώβρη, καθώς έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid-19;

Ακόμη και τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ, η δωρεά της Βουλής, που επικαλείται κάθε τρεις και λίγο ο υπουργός, δεν μπορούν να κρύψουν τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ που υπολείπονται σήμερα απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στο "Σωτηρία" σήμερα είναι 8 και μειώνονται μέρα με τη μέρα. Με το ελάχιστο προσωπικό να μένει 7 ώρες στο 8ωρο "ντυμένο" με τη στολή, με ζέστη που σε πνίγει και σε εξουθενώνει. Με μεγάλο τμήμα του προσωπικού χωρίς εξειδίκευση εντατικολογίας, να μαθαίνει πάνω στη δουλειά, με φόβο και αγωνία. Αυτά είναι μόνο ένα τμήμα της "αναβάθμισης του ΕΣΥ". Κι όλα αυτά εν αναμονή του τρίτου κύματος, με τον αριθμό των κρουσμάτων να κάνουν "πάρτι" στην Αττική.

Ως εδώ με τα παραμύθια. Δεν κάνουμε πόντο πίσω από τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας του λαού και των υγειονομικών, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ