ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ
Απέξω έλεγχοι ... από μέσα εκμετάλλευση

Το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) συζήτησε χτες το υπουργικό συμβούλιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και τους στόχους του υπό εξέταση νόμου υποστήριξε ότι κεντρικός στόχος είναι η μετατροπή του ΣΕΠΕ «σε μια υπηρεσία σύγχρονη και αποτελεσματική... που να αποτελεί για τον εργαζόμενο παράγοντα ασφάλειας και σημείο αναφοράς για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του...». Δε δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί πως «η μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους ελλιπείς ελέγχους και τις αδυναμίες του ΣΕΠΕ...».

Πολύ βολική ερμηνεία για τα κακώς κείμενα στην αγορά εργασίας. Βρήκαν στο ΣΕΠΕ τον «αποδιοπομπαίο τράγο» για να φορτώσουν τις ευθύνες και να αποκρύψουν τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής τους. Πράγματι, το ΣΕΠΕ είναι και «γραφειοκρατικό» και «δυσκίνητο» και «υποστελεχωμένο», και για όλα αυτά οι πρώτες ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση, όπως και στις προηγούμενες. Είναι δικό τους «παιδί», δικό τους δημιούργημα.

Το κύριο όμως πρόβλημα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας δεν είναι η λειτουργία του ΣΕΠΕ, αλλά η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που με τις νομοθετικές παρεμβάσεις την έχει μετατρέψει σε ζούγκλα. Είναι η πολιτική που έχει αναδείξει ως Ευαγγέλιο το κέρδος και τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ετσι και ο καλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός ελάχιστα πράγματα θα μπορούσε να κάνει - που δεν είναι προσανατολισμένος να κάνει - όταν κάθε μέρα το νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό. Οταν η καπιταλιστική κρίση και ο οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ξεσπούν σαν θύελλα πάνω στα εργατικά δικαιώματα. Οταν στο κυνήγι για το κέρδος και την άλωση της αγοράς ο εργάτης είναι η αναλώσιμη ύλη. Και είναι τουλάχιστον πρόκληση το νομοσχέδιο αυτό να παρουσιάζεται και ως πρόοδος λίγες μόλις μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του Αιγύπτιου εργάτη Ασίζ Εμάντ, ο οποίος εργαζόταν σε κτίριο όπου στεγάζονταν υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας!

Κούφια λόγια οι έλεγχοι

Γιατί και αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα δεν επιβεβαιώνει μόνο την απύθμενη υποκρισία κυβέρνησης και αρμόδιων παραγόντων. Τα κούφια λόγια περί «ελέγχων», «τήρησης της νομιμότητας», «ευθυνών» που δήθεν θα αποδοθούν κλπ. Δεν αποδεικνύεται μόνο ότι αυτοί που από το «νόμο» έχουν ταχθεί να προστατεύουν και να φροντίζουν για την ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορούν να «ελέγξουν» το τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους. Εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο που όζει. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη «νομιμότητα». Και ποια είναι αυτή η νομιμότητα; Οτι τον Ασίζ Εμάντ ο νόμος επιτρέπει στον εργοδότη να τον ενοικιάζει και να τον απασχολεί μέσα σε δημόσια υπηρεσία. Οτι το ίδιο το κράτος για δικές του λειτουργίες αντί για κανονικούς εργαζόμενους, για εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, προτιμά να έχει εργολάβους οι οποίοι με το νόμο δικαιούνται να ενοικιάζουν εργάτες. Και πώς δικαιολογούν αυτό το όνειδος; Με το δήθεν μικρότερο κόστος για το δημόσιο, με την «ανάγκη» για δημοσιονομική πειθαρχία, για «εξορθολογισμό των δαπανών» και όλα αυτά που ακούμε. Μετά το θάνατο του εργάτη, όλοι εκφράζουν τη θλίψη τους. Παριστάνουν τις μωρές παρθένες. Δεν ξέρουν όμως τι σημαίνει εργολάβος; Εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη μέτρων ασφάλειας, χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία. Μήπως από εκεί δε βγάζουν κυρίως το κέρδος τους οι εργολάβοι, που η κρατική υπηρεσία παρουσιάζει ως «εξοικονόμηση» και «καταπολέμηση της σπατάλης»; Το γνωρίζουν.

Αλλωστε, μόλις προχτές, η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για τα εργασιακά με τον οποίο μεταξύ άλλων αύξησε το χρονικό όριο ενοικίασης εργαζομένων από τους 12 συν 6 μήνες στους 36 μήνες. Γι' αυτό, όσα ΣΕΠΕ και να φτιάξει η κυβέρνηση, όσο και να επικαλείται την τήρηση της νομιμότητας και τους ελέγχους, η θέση των εργαζομένων θα χειροτερεύει. Γιατί η βασική αιτία βρίσκεται σε αυτή την ίδια τη «νομιμότητα» της σκληρής εκμετάλλευσης, της εξασφάλισης κέρδους με κάθε τίμημα. Και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε αυτό το νέο ρόλο που επιφυλάσσει για το ΣΕΠΕ η κυβέρνηση - όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός - είναι «να συμβάλει στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης» και στην «εδραίωση της πεποίθησης για την εφαρμογή κανόνων δικαίου για όλους»! Περίεργη, πράγματι, αντίληψη περί «δικαίου». Πώς δηλαδή ένα δίκαιο μπορεί να υπηρετεί τα συμφέροντα του εργολάβου και ταυτόχρονα να υπηρετεί και τα συμφέροντα του εργάτη Ασίζ Εμάντ..;

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σκληρή μάχη που εξόπλισε τους εργάτες με νέα πείρα

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» για την πρόσφατη μάχη των αρχαιρεσιών

«Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η ανάδειξη σε ισχυρή πλειοψηφία των ταξικών δυνάμεων του συνδυασμού της "Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών" (ΑΕΜ) είναι μια σημαντική νίκη των ίδιων των μεταλλεργατών. Αυτή η νίκη είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη όχι μόνο για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, όχι μόνο για να συνεχίσουμε το ίδιο αποφασιστικά του αγώνες μας, αλλά για να οργανωθούμε σε καλύτερη βάση, ρίχνοντας όλες μας τις δυνάμεις στην ανασύνταξη του κινήματος στο δρόμο της αντεπίθεσης μέχρι την τελική νίκη». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τον κλάδο η ΑΕΜ, με αφορμή την ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

«Οι εκλογές - συνεχίζει η ΑΕΜ - έγιναν σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Οι μεταλλεργάτες ταυτόχρονα με την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος κάθε κατάκτησης της εργατικής τάξης, είχαν να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το μεροκάματο βρίσκεται με τρομακτική δυσκολία. Μεγάλο μέρος των συναδέλφων έχει κομμένο ρεύμα - νερό - τηλέφωνο. Πατώντας πάνω σε αυτό το έδαφος οι δυνάμεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, από κοινού με μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αλλάξουν την ταξική πορεία του Συνδικάτου, τη συσπείρωσή του στο ΠΑΜΕ, να το "μαντρώσουν" στη γραμμή της υποταγής στο κεφάλαιο, που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να το μετατρέψουν σε εργοδοτικό, να πάρουν πίσω κατακτήσεις. Με όπλα τους τη λάσπη εναντίον της ΑΕΜ, της πλειοψηφίας δηλαδή της διοίκησης του Συνδικάτου, τη συκοφαντία των αγώνων που οργάνωσε, ότι αυτοί τάχα φταίνε που δεν έρχονται δουλειές στη Ζώνη, τα ψέματα ότι η κρίση είναι εικονική και ότι χρειάζεται εργασιακή ειρήνη για να φέρουν καράβια οι εφοπλιστές, επιχείρησαν στην αρχή να δημιουργήσουν αντισύνδεσμο. Αφού δεν το κατάφεραν, στις εκλογές κατέβηκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αυτό της "Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών" (ΕΕΜ), που είχε την προσωπίδα του τάχα "ανεξάρτητου" και για να προκαλέσουν σύγχυση στους μεταλλεργάτες, η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε και δεύτερο "καθαρό" ψηφοδέλτιο».

Οπως αναφέρει η ΑΕΜ στο ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Ενότητας Μεταλλεργατών» ήταν «υποψήφιοι και μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας»!

Καταγγέλλει ακόμα πως εκπρόσωποι της εργοδοσίας «δημόσια, μπροστά σε κόσμο, προσπαθούσαν να δώσουν χρήματα σε ανέργους προκειμένου να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΕΜ. Απειλούσαν και εκβίαζαν τους μεταλλεργάτες ότι αν δεν πάρει την πλειοψηφία το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, δεν θα ξαναβρούν δουλειά»!

Η ΑΕΜ χαιρετίζει τους μεταλλεργάτες «γιατί δεν υπέκυψαν σε όλες αυτές τις πιέσεις, έδωσαν μάχη παλικαρίσια και με την ψήφο τους απάντησαν ότι θέλουν Συνδικάτο ταξικό, δυνατό όπλο στα χέρια τους για τους νέους ακόμα πιο σκληρούς ταξικούς αγώνες που έρχονται».

Σε εφαρμογή η μείωση των εισφορών

Ως μεγάλη αλλαγή στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ διαφημίζει το υπουργείο Εργασίας τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία σε ηλεκτρονική μορφή θα απεικονίζεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου και το ωράριό του και τα στοιχεία αυτά θα καταχωρούνται στο κεντρικό σύστημα του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ. Συνδέει, μάλιστα, την εισαγωγή της τεχνικής αυτής βελτίωσης που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Διότι η εισφοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται κυρίως γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος της εισφοροδιαφυγής αφορά σε επιχειρήσεις που είναι τελείως αδήλωτες, είτε απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να τους δηλώνουν. Ακόμα χειρότερα, και στην περίπτωση που βεβαιώνονται εισφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι κυβερνήσεις αντί να εισπράττουν τα χρωστούμενα, για χρόνια προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος των επιχειρήσεων. Αλλά από ό,τι φαίνεται ο πραγματικός και βασικός στόχος και της κάρτας εργασίας είναι τελικά οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώσουν τις εισφορές και να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών από τον Ιούλη του 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ