ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
Να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο κυρίαρχο επιχείρημα όλων των απολογητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι αυτή χαρίζει εισόδημα στους αγρότες, απάντησε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας: «Αυτό το αγροτικό εισόδημα, που όντως εγώ να πω ότι δίνει και άλλο τόσο, δεν το παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς. Αυτό που καρπώνεται είναι μία προσωρινή αποζημίωση πολύ κατώτερη της ζημιάς που δέχεται, για ένα διάστημα - όσο θα δέχεται τα θαψίματα, το σταμάτημα της παραγωγής, να έχει ένα μικρό εισόδημα - για να δεχτεί την κυρίαρχη πολιτική».

Σχολιάζοντας όσους επικρίνουν το ΚΚΕ - ανάμεσά τους και ο ΣΥΝ - ότι διέπεται από τη «λογική της αυτάρκειας», υπογράμμισε:

«Δεν έχουμε τη λογική της αυτάρκειας. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να επιλύσει, για παράδειγμα, το ζήτημα της διατροφής του πληθυσμού; Δε λέμε η Ελλάδα να είναι αυτάρκης παντού. Δεν υπάρχει χώρα - ούτε σοσιαλιστική - που να μην έκανε ανταλλαγές, συναλλαγές κλπ. Κι όχι μόνο με τις ομοϊδεάτισσές της χώρες, αλλά και με τις καπιταλιστικές. Δε θα πρωτοτυπήσουμε εμείς σε αυτό. Εμείς βάζουμε το εξής ζήτημα: Σχέσεις με τους πάντες. Οι παραγωγικές, όμως, δυνατότητες της χώρας θα αναπτυχθούν;».

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την Κούβα και τόνισε:

«Η Κούβα μέχρι το 1989-1990, χώρα η οποία είχε την αμέριστη διεθνιστική βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης, ακριβώς λόγω αυτής της βοήθειας, που ήταν και αμοιβαία, δεν είχε αναπτύξει όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες. Υπολόγιζε ότι μέσα σε ένα διεθνή σοσιαλιστικό καταμερισμό μπορούσε να σταθεί. Δεν υπολόγιζε - εδώ δεν το υπολόγισαν οι πιο δυνατές χώρες - αυτό που έγινε. Το 1989, όταν "έμεινε στον άσο", είπε ότι κακώς έκανα. Ανακάλυψε και μάλιστα έδωσε βάρος στα προϊόντα διατροφής. Αλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες του λαού. Υπήρχαν προϊόντα που μπορούσε να παράγει η Κούβα και δεν τα παρήγαγε, όχι γιατί έφταιγε η Σοβιετική Ενωση, αλλά γιατί δεν ήταν ορισμένα είδη μέσα στη διατροφή των Λατινοαμερικανών και άρχισε να τα καλλιεργεί. Εδώ βγαίνει ένα συμπέρασμα και για εμάς, τους κομμουνιστές. Βεβαίως διεθνισμός, βεβαίως ανταλλαγές, δεν μπορεί να υπάρχει αυτάρκεια, είναι λάθος, αλλά και από την άλλη μεριά, όταν ζεις σε έναν κόσμο τέτοιο, όπου υπάρχει και οικονομική κρίση, υπάρχουν και οι πόλεμοι, υπάρχουν οι εκβιασμοί, πρέπει στο έπακρο να αναπτύσσεις τις αναπτυξιακές σου δυνατότητες. Τι να τα κάνουμε εμείς τα κοινοτικά ποσά, όταν είναι σε βάρος παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και σε βάρος των μικρομεσαίων; Διότι από τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς δε χάνει ούτε ο κ. Φιλίππου ούτε η ΔΕΛΤΑ ούτε όλοι οι άλλοι. Αλλωστε, αυτοί όταν έχουν περίσσευμα χρημάτων, τα βγάζουν στο εξωτερικό και κάνουν επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Ο μικρομεσαίος αγρότης πού θα επενδύσει;».

Για τις αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα

Η Αλ. Παπαρήγα έκανε αναφορά στις περίφημες αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα που διαφημίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και άλλες δυνάμεις και τόνισε: «Εχει πέσει και το οικοδόμημα αυτό, που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και μια σειρά άλλες ανανεωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χρόνια μας λένε, οι αναδιαρθρώσεις. Σ' αυτή τη λογική περιδιαβαίνατε όλοι τις περιοχές. Το μπαμπάκι βγάζει; Βάλτε και εσείς μπαμπάκι. Ο καπνός βγάζει; Βάλτε και εσείς καπνό. Βγάλτε τα μπαμπάκια, βάλτε καρπούζια. Αυτές δεν ήταν οι αναδιαρθρώσεις; Αυταπάτες δεν καλλιεργήσατε και τα δύο κόμματα στο παρελθόν με τα αρωματικά φυτά, τα βατόμουρα και τώρα με τον αγροτουρισμό; Ο τουρισμός, ναι, θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτοί που θα έρθουν, οι μεγαλοτουρίστες για να τους πω έτσι, δεν πρόκειται να πάνε στο χωριουδάκι να πάρουν καφέ, ούτε να φάνε τσίρο και τσιροσαλάτα. Για δείτε τη Σαντορίνη και το πλοίο. Χτυπιέται ο τουρισμός. Ολα αυτά τα πλοία, με αυτούς τους ταξιδιώτες, κάθονται μισή ώρα στο ένα νησί, μισή ώρα στο άλλο και όλα είναι φαγωμένα μέσα στα πλοία. Για να δούμε, όλα αυτά τα οποία λέγονται τι κέρδος έχουν για εμάς - έτσι τα μετράμε. Εχουν κέρδος για τους πολλούς; Εάν έχουν για τους λίγους, τουλάχιστον δεν είναι εναλλακτική λύση».

Προς ναυτιλομένους

Με μία αναφορά προς «ναυτιλομένους» έκλεισε τη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Και ένα τελευταίο προς ναυτιλομένους. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να μην πω από τη δεκαετία του '60, ας πω από τη δεκαετία του '90 και μετά, δοκιμάστηκαν και οι μη δογματικές πολιτικές, ιδιαίτερα στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία). Ολες αυτές, τα μείγματα της πολιτικής, να παλεύουν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέσα στους κανόνες και έξω, ανάλογα πού φυσά ο αέρας, δεν ευοδώθηκαν. Δεν το λέω με την έννοια της εκλογικής δύναμης, γιατί μπορεί η εκλογική δύναμη να είναι πάνω και κάτω. Δεν είναι εκεί το θέμα.

Δεν ευοδώθηκαν, από ποια πλευρά; Μπορούσε σε αυτές τις χώρες να υπάρχει ένα πανίσχυρο εργατικό λαϊκό κίνημα που να ασκεί πίεση. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία είχαμε το "όχι", που τώρα πάει σε αυτούς που είπαν το "ναι". Αυτά είναι τα εγχειρήματα. Οταν ψάχνεις εκατό χρόνια για το καινούριο, χάνεις την ταξική πάλη του σήμερα, χάνεις και το σήμερα. Και εάν χάσεις το σήμερα, θα χάσεις και το αύριο. Καλά είναι και τα καινούρια, αλλά ο καπιταλισμός είναι τόσο παλιός, που σε ορισμένα πράγματα θα μείνουμε και εμείς παλαιοί».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο,τι λέει η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Eurokinissi

Η υπεράσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αυταπάτες για «αγρότες - επιχειρηματίες» που θα προκύψουν σε αυτό το πλαίσιο ήταν τα βασικά στοιχεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την αγροτική πολιτική. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές τις κατευθύνσεις, αν και δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν στους μικρομεσαίους αγρότες.

«Το βασικό πλαίσιο για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, ορίζεται, σήμερα, από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξαρχής την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι «σε στενή συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, προχωρούμε στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με γρήγορους ρυθμούς, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, συνθήκες αντικειμενικότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Υπερασπιζόμενος τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «μόνον για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, η χώρα πρόκειται να εισπράξει 4 δισ. ευρώ, ενώ οι αγρότες μας θα έχουν επιδοτήσεις που φτάνουν, μέχρι το 2013, τα 18 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, ο αγροτικός τομέας πρόκειται να ενισχυθεί με περισσότερα από 22 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε όμως ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται από την παγκοσμιότητα των αγορών και την κλιματική αλλαγή σ' ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια «στρατηγική που καθιστά το νέο αγρότη σύγχρονο επιχειρηματία στη γη του» και μάλιστα «με έμφαση σε νέες αγορές, σε νέα και σε ποιοτικά προϊόντα, αλλά και σε νέες παράλληλες δραστηριότητες: Τον αγροτουρισμό, την αγροβιοτεχνία, την τυποποίηση και τη μεταποίηση».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε πως «έχει μετατραπεί σε ουσιαστικό συμπαραστάτη των αγροτών στις δύσκολες γι' αυτούς ώρες. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται το αργότερο σ' ένα τρίμηνο από το τέλος της συγκομιδής και, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτονται ακόμη και νέα ζημιογόνα αίτια».

Οσον αφορά το θέμα των υψηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επί της ουσίας τη διαιώνιση του καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο οι αγρότες πουλάνε φθηνά την παραγωγή τους η οποία φθάνει ακριβή στην αγορά. Οπως είπε, «υπάρχει ζήτημα χαμηλών τιμών για τους αγρότες και υψηλών τιμών για τους καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι, πράγματι, υπαρκτό. Δεν το αγνοούμε και δεν το κρύβουμε», προσθέτοντας πως «οι παράγοντες που μεγαλώνουν την "ψαλίδα" ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή είναι πολλοί και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν κατήγορος της νέας ΚΑΠ κι ούτε να αιτιάται την κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι αυτή είχε, ως κυβέρνηση τότε, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Αλλά και διότι δεν προχώρησε, στη συνέχεια, σε καμιά ενημέρωση, καμία προετοιμασία, για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ». Συνέχισε τονίζοντας ότι «έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τεράστιοι κοινοτικοί πόροι, τόσο για αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, που αντιστοιχούν, περίπου, στο μισό αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, ωστόσο, πολλές φορές έως τώρα, κυριάρχησαν λαϊκιστικές αντιλήψεις και εφαρμόστηκαν ανεύθυνες πρακτικές. Αναπτύχθηκαν παθογένειες και νοοτροπίες, που είχαν δυσμενέστατες επιπτώσεις. Ο κομματικός εναγκαλισμός είχε οδηγήσει πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις στην αποδιοργάνωση και την απαξίωση. Η κακοδιοίκηση, η κακοδιαχείριση και οι διπλοεγγραφές είχαν σαν αποτέλεσμα να αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες και να επιβάλλονται στη χώρα τεράστια κοινοτικά πρόστιμα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Διεκδικεί το ρόλο του πιο καλού διαχειριστή της ΚΑΠ

Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την ταχύτερη και καλύτερη εφαρμογή της ΚΑΠ υποστήριξε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του αποσαφήνισε ότι δε θεωρεί αρνητικές τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες επιπτώσεις εδράζονται στον τρόπο που την εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε τις κατηγορίες για αδιαφάνεια στη διάθεση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση με όρους σκανδαλολογίας, λέγοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια, μελετάτε τις επιπτώσεις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αναθέσατε σε εταιρείες 13 μελέτες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Αλήθεια, πού είναι αυτές οι μελέτες; Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Ξέρετε τίποτε για μια εταιρεία ΝΟΗΣΙΣ; Εχει καμία επιστημονική σχέση με το χώρο ή μήπως είναι απλώς συγγενικές σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησής σας πάλι, οι γιοι και οι κουμπάροι, κύριοι της κυβέρνησης».

Παράλληλα υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη στον αγροτικό τομέα τονίζοντας: «Δηλώσατε πολλές φορές σε όλους τους τόνους ότι είναι αδιαπραγμάτευτοι οι πόροι για την ελληνική γεωργία μέχρι το 2013, δηλαδή αυτό που είχε το ΠΑΣΟΚ ήδη πετύχει. Αλλά δεν αξιοποιήσατε αυτή την κληρονομιά. Γυρίσατε από το Συμβούλιο Κορυφής και φέρατε μειωμένους τους πόρους. Δεχτήκατε δηλαδή να εγκαταλείψετε δικά μας κεκτημένα».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του ως πιο κατάλληλο εγχώριο διαχειριστή της ΚΑΠ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγροτική μας παραγωγή σ' έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Και η μετάβαση σε μια αγροτική παραγωγή ποιότητας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό για το οποίο όμως δεσμεύομαι, είναι ότι είμαστε - και θα είμαι - κοντά στον αγρότη, κοντά στο γεωργό, κοντά στον κτηνοτρόφο». Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη «δυναμική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση» προσθέτοντας ότι «είμαστε αντίθετοι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2008».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια στη ζωή των απόμακρων αγροτών με τη δέσμευσή μας για μηνιαία προνοιακή σύνταξη 550 ευρώ για το μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη «νέας πολιτική κάλυψης ασφαλιστικών κινδύνων που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και προοπτικές».

Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει ένα «ενιαίο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής συμβουλών, που να καλύπτει όλο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και επιχειρηματικότητας των αγροτών». Τέλος, σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε για την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων του εθνικού αποθέματος των ποιοτικών παρακρατημάτων. Θα δημοσιοποιούμε τα ονόματα των αποδεκτών και τα κριτήρια για την κατανομή τους».

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Προσπάθησε να ρίξει στα ... μαλακά τις ευθύνες της ΕΕ

Υπέρ μιας ...βελτιωμένης και σωστά εφαρμοσμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εμφανίστηκε χτες στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες αλλαγών στο περιεχόμενό της, ενώ οι επιπτώσεις της διαμορφώνονται από τον τρόπο που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ας μην τα αποδίδουμε όλα εκεί πέρα», γιατί «κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετικό δρόμο» και «δεν είναι αυτομάτως από την ΕΕ όλα τα αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «τι εθνικές κλαδικές πολιτικές» θα ακολουθηθούν, αφού η ΚΑΠ «οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα από τη μια χώρα στην άλλη». Επιπρόσθετα, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε πως στη διατλαντική συνάντηση Μπους - Μέρκελ «το κύριο αίτημα που έβαλε ο Μπους είναι να καταργηθεί η ΚΑΠ» γι' αυτό «πρέπει να κάνει κανείς κριτικές στην κατεύθυνσή της» και «να διεκδικεί κατακτήσεις, να ζητά να κρατηθούν κεκτημένα και να διευρυνθούν». Οπως υποστήριξε, τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «δεν μπορούμε να βλέπουμε το αγροτικό προϊόν με βάση μονάχα την τιμή του», λέγοντας ότι η αγροτική παραγωγή έχει πολλές διαστάσεις, προσθέτοντας ότι «αυτή η πολυδιάστατη αντιμετώπιση πρέπει να μπει στο θέμα της αγροτικής πολιτικής και μέσα από την παγκόσμια οργάνωση και μέσα από την ΚΑΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ