ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Βαρύ χτύπημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ειδικό αυτό καθεστώς

Σαρωτικές και βαθιά αντιδραστικές θα είναι οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς των ΒΑΕ (φωτ. από εργασίες συνεργείου της ΔΕΗ)
Σαρωτικές και βαθιά αντιδραστικές θα είναι οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς των ΒΑΕ (φωτ. από εργασίες συνεργείου της ΔΕΗ)
Ισχυρό χτύπημα στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που ισχύει πάνω από τέσσερις δεκαετίες δίνει η κυβέρνηση. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, που γνωστοποιήθηκαν προχτές βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία ασχολείται με την αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ, επιβουλεύονται ευθέως τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, η κυβέρνηση αποχαρακτηρίζει δεκάδες ειδικότητες και επαγγέλματα και ο αποχαρακτηρισμός αυτός θα έχει σίγουρα ισχύ για τους νέους εργαζόμενους - αυτούς δηλαδή που θα αρχίσουν να εργάζονται μετά την 1/1/2008 - ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που έστω για λίγα χρόνια υπάγονται σήμερα σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως σημειώσαμε στο ρεπορτάζ από τον «Γ΄ κύκλο» συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης δεν έκανε καμία αναφορά στο τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που ήδη είναι στο καθεστώς των ΒΑΕ, αλλά το επάγγελμά τους δε θα μπει στη νέα λίστα των ΒΑΕ.

Σημειώνεται ότι παλιότερα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί υπηρεσίες του ΙΚΑ, κατά την περίοδο που ετοιμαζόταν το «πακέτο Γιαννίτση», προέβλεπαν την απαλλοτρίωση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση για όσους το επάγγελμά τους έβγαινε από τη λίστα και τους υποχρέωνε να εργάζονται ως τα 65 χρόνια. Ως «αντιπαροχή» για κάθε χρόνο που είχε διανύσει στα ΒΑΕ θα του μειωνόταν ο χρόνος συνταξιοδότησης κατά πέντε μήνες. Μέγιστο όριο μείωσης προβλέπονταν οι 60 μήνες.

Χρυσώνουν το χάπι

Οσον αφορά στον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, η κυβέρνηση επιλέγει και σε αυτή την περίπτωση τον ελιγμό που κάνει με τις μητέρες εργαζόμενες και τον λεγόμενο πλασματικό χρόνο. Ενώ δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι θα χάσουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πέντε και επτά χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια, για να «χρυσωθεί το χάπι», τους υπόσχονται λιγότερες ώρες εργασίας ή αλλαγή ειδικότητας. Για μια δεύτερη κατηγορία, ενώ θα αποχαρακτηριστεί το επάγγελμά τους, θα υπάρχει η «πρόνοια» για καλύτερα μέτρα προστασίας στην εργασία. Ολα αυτά όμως είναι απλά τερτίπια.

Το κύριο είναι ότι τα επαγγέλματα αυτά θα αποχαρακτηριστούν και πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, θα υποχρεωθούν να εργάζονται μέχρι τα 65 χρόνια, αντί για τα 60 και τα 58! Αλλωστε η «ένδεια» των ανταλλαγμάτων είναι εμφανής. Γιατί κάποιος εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται λιγότερες ώρες επειδή το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, ενώ το ίδιο επάγγελμα δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης όπως ισχύει μέχρι σήμερα;

Για το εύρος των επαγγελμάτων άρα και των εργαζομένων που θα «πιάσει» ο αποχαρακτηρισμός, είναι ενδεικτική η συνομιλία του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με αντιπροσωπεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου ευθέως ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί πως οι καθαρίστριες των ξενοδοχείων πρέπει να είναι στα ΒΑΕ. Οσο για την «επιστημονική» θεμελίωση του αποχαρακτηρισμού του επαγγέλματος, είναι χαρακτηριστικό, πως αυτός πρέπει να γίνει γιατί τώρα «οι καθαρίστριες έχουν ηλεκτρικές σκούπες».

Αβάντα από τις τράπεζες

Αβάντα στην κυβέρνηση για την εδώ και τώρα κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων δίνουν η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπρόσωποι «θεσμικών» μεγαλορεντιέρηδων που παραβρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε ότι, τάχα, η «ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα του» αξιώνοντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των μεγαλορεντιέρηδων του διεθνούς οίκου «Στάνταρντ εν Πουρ», ο οποίος αξίωσε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ισχυριζόμενος ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν οδηγό τις... υψηλές αυξήσεις στο Δημόσιο». Σε αυτό το πλαίσιο απαίτησε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και «ιδιαίτερα σε τομείς που παρουσιάζουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως η βιομηχανία»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Καμπανάκι για το επικουρικό

Η καμπάνα των ανατροπών χτυπάει και για τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, το Επικουρικό Ταμείο των οποίων έχει οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση, ενώ ήδη εκκρεμεί αίτηση της Τράπεζας για ένταξή του στο ΕΤΑΤ.

Οπως κατήγγειλαν χτες σε ημερίδα συνδικαλιστές του χώρου, το Ταμείο κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία, αφού μετά το 2005 οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται ασφαλίζονται για την επικουρική τους σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, στερώντας νέους πόρους από το οικείο ταμείο. Την ίδια στιγμή η τράπεζα ωφελείται καθώς η εισφορά της μειώθηκε από το 9% στο 3%. Μείωση δηλαδή κατά 66%. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται καθώς η ΕΤΕ σε μεγαλύτερη έκταση καταβάλλει αμοιβές με τη μορφή «bonus» για τις οποίες όμως δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ήδη με τα προγράμματα της «εθελούσιας» απαλλάχτηκε από 2.500 εργαζόμενους τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο λογαριασμός επικούρησης, υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής, είναι αποτέλεσμα συλλογικής συμφωνίας και ως εκ τούτου η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να καλύψει τις ανάγκες του ταμείου που δημιουργήθηκαν με δική τους υπαιτιότητα. Οσο για το «μύθο» των υψηλών συντάξεων, ανέφεραν πως η κύρια σύνταξη ανέρχεται στο 57% σε σχέση με το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνει ο εργαζόμενος την ημέρα που συνταξιοδοτείται, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στην επικουρική ανέρχεται στο 20%.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣτΕ
Συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12 Δεκέμβρη για το Ασφαλιστικό θα συμμετέχουν και οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αναφέρει ότι συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι οποίοι, ως γνωστόν, απεργούν στις 12 Δεκέμβρη, ενάντια στην προωθούμενη ενοποίηση των Ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι τη συμπαράστασή τους στις δικηγορικές κινητοποιήσεις εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι και των άλλων δικαστικών ενώσεων, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Προς ενοποίηση επισιτιστές - ξενοδοχοϋπάλληλοι

Την τροποποίηση του καταστατικού του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό αποφάσισαν τα μέλη του στη χτεσινή καταστατική συνέλευση, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση για την ενοποίηση των δύο σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Τα δυο σωματεία μπαίνουν στην τελική ευθεία αυτής της προσπάθειας, ενώ οι επόμενες αρχαιρεσίες (Μάρτη 2008) θα είναι ενιαίες.

Οπως διαπιστώθηκε, και κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, σήμερα είναι αναγκαία μια άλλη μορφής οργάνωσης, τέτοια που να εξασφαλίζει την παρουσία του συνδικάτου σε όλους τους χώρους δουλιάς και να μπορεί να συντονίσει αγώνες αποτελεσματικούς για την εργατική αντεπίθεση. Υπογραμμίστηκε και εισηγητικά ότι ο ρόλος όλων στη δύσκολη πορεία της ενοποίησης είναι καθοριστικός. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα και προσωπικό του κάθε ένα και της καθεμιάς, τόσο στο χτίσιμο όσο και στη λειτουργία του ενιαίου συνδικάτου. Η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις αυτού εγχειρήματος θα εξασφαλίσει την επιτυχία της ενοποίησης, αλλά κύρια θα δώσει ώθηση στο νέο συνδικάτο.

Χαράτσι 19 εκατομμύρια ευρώ

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 19 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα παρακρατεί κάθε χρόνο από το λεγόμενο «Ταμείο Επιστημόνων» η κυβέρνηση, από τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους». Τη μερίδα του λέοντος θα καταβάλουν οι δικηγόροι με 14 εκατομμύρια το χρόνο και οι δημοσιογράφοι με 4 εκατομμύρια. Και αν σε ευρώ φαίνονται λίγα, στις παλιές δραχμές το ποσό ξεπερνάει τα 6 δισεκατομμύρια! Τόσο αποτίμησε ο Γ. Ρωμανιάς την παρακράτηση του 10% από τα αποθεματικά των Ταμείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Και δεν είναι μόνο αυτό το χαράτσι θα προσθέταμε εμείς. Διότι η «ενοποίηση» των Ταμείων δικηγόρων, δημοσιογράφων, γιατρών και μηχανικών θα προσφέρει ταυτόχρονα στην κυβέρνηση... «με σχέδιο» να «αξιοποιηθούν» όλα τα αποθεματικά. Βεβαίως προς όφελος των κορακιών της χρηματαγοράς, που καραδοκούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ