ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ

Από κινητοποίηση μεταναστών στο Λιμάνι της Χίου
Από κινητοποίηση μεταναστών στο Λιμάνι της Χίου
Την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον κατοίκων της Χίου καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου. Σημειώνουμε πως την Κυριακή το βράδυ, άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν κατοίκους στη Χίο κατά τη μεταφορά προσφύγων στο κτίριο του πρώην Βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, στην περιοχή του νοσοκομείου. Ομάδα κατοίκων στην περιοχή Ταμπάκικα συγκεντρώθηκε στην είσοδο του χώρου στάθμευσης, για να εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των προσφύγων εκεί. Ανδρες των ΜΑΤ, αφού πλησίασαν τους κατοίκους, άρχισαν να τους χτυπούν βίαια με γκλομπς και να ρίχνουν κάποιους από αυτούς στο έδαφος. Μία από τους κατοίκους τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι, όπου συνωστίζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες, και με παρέμβασή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του και κάλεσε σε κοινό αγώνα με την εργατική τάξη και το λαό, να σταθούν απέναντι από την πολιτική του ιμπεριαλισμού, τον πόλεμο, τις συμφωνίες της ΕΕ, για να μπορέσουν άμεσα να συνεχίσουν στις χώρες προορισμού τους. Να παλέψουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, γυρνώντας την πλάτη σε διάφορους «καλοθελητές» και κυκλώματα που τελικά κερδίζουν στις πλάτες τους.

Στην ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου αναφέρει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Χίου καταγγέλλει την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εναντίον των κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για τη μετατροπή της περιοχής τους ξανά σε φυλακή - γκέτο για τους πρόσφυγες. Διαφωνούμε φυσικά κάθετα με το ρατσιστικό, διχαστικό τόνο που έδιναν κάποιοι ελάχιστοι στη διαμαρτυρία, ωστόσο η βία των ΜΑΤ ήταν απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κατακριτέα. Τεράστιες ευθύνες έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία αυτές τις εντολές έχει δώσει στους πραιτοριανούς της, προκειμένου να προωθήσουν την άθλια αντιπροσφυγική πολιτική της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σοβαρές ευθύνες έχει και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, υπό τις διαταγές της οποίας έγινε η κατάπτυστη επιχείρηση των ΜΑΤ, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες της Περιφέρειας και του Δήμου, που σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου παρακολουθούν αμέτοχοι τα όσα γίνονται, βάζοντας πλάτη στην ουσία στην άθλια κυβερνητική πολιτική.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε με πρόσφυγες και τους διένειμε σχετικό φυλλάδιο
Κλιμάκιο του ΚΚΕ μίλησε με πρόσφυγες και τους διένειμε σχετικό φυλλάδιο
Απαιτούμε να διωχθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης και να λογοδοτήσουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Ο χιώτικος λαός να μην αφήσει το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο να μολύνει την ψυχή του. Καμιά απέλαση πρόσφυγα. Να φύγουν άμεσα για τις χώρες προορισμού που επιθυμούν. Κατάργηση των Συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνο, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους σύμφωνα και με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».


Με το σταγονόμετρο οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων

Την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόκειται για το παζάρι που έγινε για το ελεγχόμενο ανοιγοκλείσιμο της «στρόφιγγας» σε ό,τι αφορά τη μεταφορά προσφύγων στην ΕΕ, δηλαδή ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και ταυτόχρονα τον εγκλωβισμό χιλιάδων στη χώρα μας.

Ετσι, ο αξιωματούχος της ΕΕ, που σημείωσε ότι στόχος είναι «να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και να επιτευχθεί η διάλυση του επιχειρησιακού μοντέλου των διακινητών», ανέφερε ότι η διαδικασία έγινε «με τις απαραίτητες εγγυήσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων». Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι για όποιον υπέβαλε αίτηση ασύλου η περίπτωσή του θα εξεταστεί ατομικά και δεν μπορεί να απελαθεί. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, οι χτεσινές επιστροφές αφορούσαν μόνο μετανάστες που δεν θέλησαν να καταθέσουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα, θα ξεκινήσουν μόλις οι απαραίτητες νομικές - και όχι μόνο - ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δεν έχει ακόμα υπογραφεί η νομική ρύθμιση που αφορά το καθεστώς προστασίας των Σύρων.

Πάντως, χτες, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετέβη στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες, και σήμερα, με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Οπως ανακοινώθηκε, χτες, 32 Σύροι πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία και 11 στη Φινλανδία, ενώ μια ομάδα Σύρων προσφύγων αναμένεται να αναχωρήσει για την Ολλανδία σήμερα το πρωί.


Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία

Ξεκίνησε από χτες η λεγόμενη «επαναπροώθηση» προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Η πρώτη ομάδα 202 ανθρώπων απέπλευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια, με τρία ναυλωμένα από τη Frontex σκάφη και με τη συνοδεία μελών της. Από τη Λέσβο αναχώρησαν 136 άνθρωποι και από τη Χίο 66. Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 3 χτες τα ξημερώματα η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από το hot spot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρώτα έφτασαν τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν, ενώ αστυνομικοί και στελέχη της Frontex, οι οποίοι χρεώθηκαν τους αλλοδαπούς, τους οδήγησαν στα λεωφορεία, αφού έγινε σωματικός έλεγχος και έλεγχος των αποσκευών τους. Στις έξι το πρωί, άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν.

Από νωρίς προχτές το βράδυ, το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο χώρος του τελωνείου όπου είχαν δέσει τα σκάφη, ήταν κλειστά, με εξαίρεση στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές. Την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 ανθρώπους που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε σκάφος του Λιμενικού που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις, παρά το ότι η Αστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία πριν την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους αλλοδαπούς που απελάθηκαν.

Από τους 136 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία οι 124 είναι από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δύο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δύο από τη Συρία. Αντίστοιχα, από τη Χίο αναχώρησαν 66 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και 10 γυναίκες. Οι 42 είναι από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, από ένας από Ινδία, Σομαλία και Ακτή Ελεφαντοστού και οι 5 από το Κονγκό. Οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού δεν υπάρχει αρκετός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, από τα οποία οι 339 είναι νέες αφίξεις. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες. Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725. Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326. Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

«Περιμένουμε βία», λέει ο Γ. Κυρίτσης

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Κυρίτση, εκπροσώπου Τύπου για το Προσφυγικό, ο οποίος με αφορμή συμπλοκές και επεισόδια σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών ανέφερε: «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι (...)». Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» η εφημερίδα «Observer» που φιλοξενεί δηλώσεις του, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας. Εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην ελληνική κυβέρνηση για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας. Σε χτεσινή δήλωσή του, ο Γ. Κυρίτσης είπε πως «κλήθηκα από τον "Observer" να σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο, αλλά και αποφασιστικότητα».

Στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά βρέθηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών που εκτελούν εκεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ο Δ. Βίτσας τόνισε σε δηλώσεις του, πως τις επόμενες μέρες και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται ότι θα φύγουν και άλλοι από τον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000 θέσεις, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή. Πάντως, χτες οι πρόσφυγες αρνούνταν, για δεύτερη μέρα, να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόσθεσε πως πριν από το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς και έχει ξεκινήσει το σχέδιο. Οι πρόσφυγες πήγαν και σε θέσεις που είχαν δημιουργηθεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας και στον Κάτσικα των Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέσεις στην Αλεξάνδρεια και στην Κατερίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ