ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ ΚΑΤΑ ΕΣΣΔ
Η αντισοβιετική ψύχωση ξαναγράφει την Ιστορία

Φιλοναζιστές παρήλαυναν το Μάρτη στη Λετονία

Associated Press

Φιλοναζιστές παρήλαυναν το Μάρτη στη Λετονία
Για άλλη μια φορά ΕΕ και ΗΠΑ συμφωνούν, όταν λόγος γίνεται για τη δυσφήμιση της Σοβιετικής Ενωσης και το ξαναγράψιμο της σύγχρονης Ιστορίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με χτεσινή επιστολή στη Λετονή πρόεδρο, εντελώς προκλητικά κάνει λόγο για σοβιετική κατοχή στις βαλτικές χώρες ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκ. Φερχόιγκεν.

Οι δηλώσεις Μπους

Η εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» γράφει σχετικά: «Κάτι τέτοιο κανείς δεν το περίμενε. Τουλάχιστον όχι στις παραμονές της 9ης Μάη. Η βόμβα που έθεσε η Λετονή πρόεδρος, Βαΐρα Βίκε-Φραϊμπέργκε, έσκασε στις παραμονές της Μέρας της Νίκης και της άφιξης στη Μόσχα των ηγετών των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, αναγνώρισε πως το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε τη σοβιετική κατοχή για τα τρία Βαλτικά κράτη. Το συγκεκριμένο το έγραψε ο ίδιος σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Λετονίας. Ο Μπους προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της κατοχής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρίγα, που έχει προγραμματιστεί στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ στην επιστολή του προς τη Βίκε-Φραϊμπέργκε, ο Τζ. Μπους αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Για τη Δυτική Ευρώπη το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε την απελευθέρωση. Για την Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη το τέλος του πολέμου σήμανε τη σοβιετική κατοχή, την επιβολή του κομμουνισμού και την προσάρτηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας».

Και η ΕΕ

Από τη μεριά του και ο επίτροπος κι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, πως «για τις χώρες της Βαλτικής το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε την αρχή μιας νέας κατοχής». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου με τον πρόεδρο της Εσθονίας, Αρνόλντ Ριούτελ. Ο ίδιος σημείωσε ότι κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ - Ρωσίας, στις 10 Μάη 2005, θα πρέπει αυτό το «αιχμηρό ζήτημα» να συζητηθεί και πρόσθεσε: «Εάν η Ρωσία θέλει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ τότε θα πρέπει να αναγνωρίσει την παράνομη κατοχή».

Από τη μεριά του το ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ επιβεβαιώνει την παραπάνω είδηση μεταδίδοντας από τις Βρυξέλλες τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΕ, Εμα Γιούντβιν, η οποία πάντως φρόντισε να τονίσει πως «το πιο σημαντικό για μας είναι το μέλλον κι όχι το παρελθόν».

Δυσβάσταχτο το «φορτίο» για τη Ρωσία

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως «σε ορισμένες χώρες γίνεται προσπάθεια να ριχθεί σκιά στην 60χρονη επέτειο της Νίκης, παρουσιάζοντας τους απελευθερωτές από το φασισμό ως κατακτητές. Η στάση μας είναι πολύ καλά γνωστή απέναντι σε κάτι τέτοιο».

Να σημειωθεί ότι η «δυσφορία» που έχει δημιουργηθεί στους επίσημους κύκλους της Μόσχας δεν αφορά απλώς την ηθική πλευρά της αναθεώρησης της Ιστορίας. Το γεγονός δηλαδή ότι ο Κόκκινος Στρατός από απελευθερωτικός στρατός παρουσιάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, από ΗΠΑ και ΕΕ ως «κατοχικός στρατός». Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι κι οι οικονομικές συνέπειες. Οπως είναι γνωστό η Ρωσία είναι ο διεθνής διάδοχος της ΕΣΣΔ σ' ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη «βιομηχανία» αιτήσεων για αποζημιώσεις από τις Βαλτικές χώρες. Ηδη η Λιθουανία θεωρεί πως η Ρωσία θα πρέπει να της καταβάλει το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήθεν «για τις ζημίες» που της προκάλεσε η «σοβιετική κατοχή»... Από τη μεριά της η Εσθονία ζητά 4 δισεκατομμύρια μόνο για «οικολογικές φθορές» που προκάλεσε ο σοβιετικός στρατός και ζητά επίσης 250 χιλιάδες δολάρια για κάθε πολίτη από τους 180 χιλιάδες, που διώχτηκαν τη σοβιετική περίοδο. (Πρόκειται κυρίως για όσους συμμετείχαν στις εσθονικές λεγεώνες των Ες-Ες, ή συνεργάστηκαν με τους ναζί).

Από τη μεριά της η Λετονία πέρα από τις πιθανές οικονομικές αποζημιώσεις, πιθανολογείται ότι μπορεί να προβάλει και εδαφικές αξιώσεις απέναντι στη Ρωσία, σημειώνει η εφημερίδα «Γκαζέτα».


Ι.Π.

ΟΗΕ- ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Προκαλούν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το θερμόμετρο της έντασης εντός της έδρας του ΟΗΕ, όπου και διεξάγεται η Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, έχει ανέβει. Εξαιτίας των επιθέσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, όσον αφορά το πρόγραμμα του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Οι ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, κάλεσαν εκ νέου χτες το Ιράν να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, μετά από τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, που δήλωσε την Τρίτη από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για εμπλουτισμό του ουρανίου και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το Ιράν να διαθέτει ένα τέτοιο πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε σε τι χρησιμοποιήθηκε αυτό στο παρελθόν και ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί πραγματικά ο κόσμος και να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι δε θα αποτελέσει τούτο πυρηνική απειλή, είναι να σταματήσει πλήρως το πρόγραμμα αυτό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο προκαλούν και απειλούν, αλλά επιδιώκουν να υπάρξει και μία απόφαση που θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Εντούτοις η αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται πολύ δύσκολη εάν όχι ακατόρθωτη, αφού, κατά την «Washington Post», η ομιλία του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μπους, που σκοπό είχε να αυξήσει την πίεση προς το Ιράν, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, «η ομιλία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων όσον αφορά στο χειρισμό των ζητημάτων των πυρηνικών» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος, με στόχο μία μορφή εμπορικού αποκλεισμού της ΛΔ Κορέας στα διεθνή ύδατα πέραν της Κορεατικής Χερσονήσου, με πρόσχημα την εξέταση «πληροφοριών για πιθανά πυρηνικά υλικά και όπλα».

Χτες αρθρογράφος της βορειοκορεατικής εφημερίδας, οργάνου της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, Ροντόνγκ Σινμούν, σημειώνει, κάνοντας έκκληση και προς την πλευρά της Νότιας Κορέας: «Τώρα που οι ΗΠΑ κινούνται ολοταχώς στην κατεύθυνση πρόκλησης ενός νέου πολέμου, η συνεργασία για την ειρήνη είναι το ζωτικό καθήκον για την υπεράσπιση της ασφάλειας του κορεατικού έθνους... Ο αγώνας για υπεράσπιση της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο είναι κοινός αγώνας για το έθνος και στις δύο πλευρές της Κορεατικής Χερσονήσου».

Εκκληση 70 δημάρχων

Στο μεταξύ, δήμαρχοι από διάφορες πόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι δύο ιαπωνικές πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τις αμερικανικές ατομικές βόμβες στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, απηύθυναν έκκληση προς όλα τα έθνη να διαλύσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

«Επιθυμούμε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης, αντί της κουλτούρας του πολέμου», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμπα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης. Συνολικά, 70 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του κόσμου μετέχουν στην οργάνωση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», μια οργάνωση μέλη της οποίας είναι αξιωματούχοι από περισσότερες από 750 πόλεις, οι οποίοι έχουν προσκληθεί στις εργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Επείγουσα έκκληση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες στην Αιθιοπία απηύθυνε χτες εκπρόσωπος της UNISEF, προειδοποιώντας για δραματική αύξηση των ποσοστών παιδικής θνησιμότητας από λιμοκτονία εάν οι διεθνείς δωρητές δε χορηγήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο 13 εκατομμύρια δολάρια.

«Κάθε χρόνο 300.000 παιδιά πεθαίνουν στην Αιθιοπία λόγω πείνας. Είναι τα θύματα ενός τσουνάμι κάθε χρόνο. Η Αιθιοπία πλήττεται από τσουνάμι πείνας κάθε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ