ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Δικαστικό «καρότο» και «μαστίγιο» για να μιλήσει ο παρ' ολίγον ... μάρτυρας!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με την ποινή της φυλάκισης για περιφρόνηση του δικαστηρίου απείλησαν, χτες, οι δικαστές της Χάγης τον ανώνυμο μάρτυρα κατηγορίας Κ-12, που αποχώρησε προχτές απ' τη δικαστική αίθουσα αρνούμενος να καταθέσει εναντίον του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το πρωτοφανές περιστατικό της αποχώρησης του μάρτυρα αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν Σέρβο -- αγνώστων λοιπών στοιχείων -- ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης και θεωρούνταν απ' την ενάγουσα εισαγγελική αρχή ως ένας απ' τους μυημένους στα ενδότερα της πρώην κυβέρνησης, που γνώριζε πολλά και θα κατέθετε «σοβαρά και ακλόνητα» στοιχεία περί της «εξαφάνισης -- διά της καύσης -- πτωμάτων Αλβανών Κοσσοβάρων». Γι' αυτό, μάλιστα, το λόγο ο Κ-12 είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων...

Χτες, πάντως, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του δικαστηρίου της Χάγης, Φλόρενς Χάρτμαν, ομολόγησε πως η άρνηση του Κ-12 αιφνιδίασε άπαντες, ενώ αρνήθηκε τις προχτεσινές δηλώσεις του μάρτυρα περί της άσκησης «αφόρητων πιέσεων προκειμένου να καταθέσει», λέγοντας πως ο Κ-12 ... «εκουσίως θέλησε να μιλήσει εναντίον του Μιλόσεβιτς»!

Οπως έγινε χτες γνωστό, ο προεδρεύων δικαστής, Ρίτσαρντ Μέι, επιχείρησε να του υπενθυμίσει πολλές φορές πως εάν αποχωρήσει απ' το δικαστήριο θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης. Ωστόσο, ούτε αυτή η απειλή έπιασε καθώς ο παρ' ολίγον μάρτυρας κατηγορίας ανταπάντησε: «Εάν νομίζετε πως είμαι ένοχος, τότε βάλτε με φυλακή. Τώρα έχω περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι όταν ήμουν στη φυλακή. Επομένως, φυλακίστε με»!

Ο Μέι επανέλαβε τις απειλές -- με αποτέλεσμα ο μάρτυρας να αποχωρήσει... -- αλλά χτες ανακοίνωσε πως του έδωσε περιθώριο 28 μέρες σε περίπτωση που αναθεωρήσει την απόφασή του και συμφωνήσει να καταθέσει...

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τέταρτη μέρα ταραχών

Το ημιφορτηγό καμένο από τις συγκρούσεις

Associated Press

Το ημιφορτηγό καμένο από τις συγκρούσεις
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις κυρίως εκ μέρους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙΡΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση της πολυδιαφημισμένης «ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», δεν έχει φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα και το γνώριμο κλίμα των ταραχών επιστρέφει με την παραμικρή αφορμή... αφού τα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Ολστερ, εξακολουθούν και είναι παρόντα. Πάντα.

Ετσι, χτες, καθολικοί και προτεστάντες συγκρούστηκαν στους δρόμους του ανατολικού Μπέλφαστ για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, παρά την παρουσία της αστυνομίας. Κέντρο των επεισοδίων είναι η περιοχή Σορτ Στραντ, όπου υπάρχει γκέτο Καθολικών σε μία αμιγώς προτεσταντική συνοικία. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και θα πρέπει να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των τραυματιών του τελευταίου κύματος ταραχών. Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας του Ολστερ, Αλαν ΜακΚίλαν, στις ταραχές έχουν λάβει μέρος τουλάχιστον 1.000 άτομα, σχεδόν όλα ένοπλα, γεγονός που καταμαρτυρά τη δράση των ένοπλων ομάδων που δρουν πολλά χρόνια τώρα, δηλαδή του ΙΡΑ από τη μία πλευρά και των παραστρατιωτικών προτεσταντικών ομάδων UDA και UVF. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης του κόμματος SDLP Μαρκ Ντάρκαν, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, κατηγόρησε ως ηθικούς αυτουργούς για τα επεισόδια τις παραστρατιωτικές ομάδες, «που επιθυμούν να συδαυλίσουν τη βία προκειμένου να επωφεληθούν από την κλιμάκωση της έντασης».

ΡΩΣΙΑ
Διαγραφές και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Οπως είναι γνωστό, στις 25 του Μάη η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ διέγραψε από τις γραμμές του κόμματος για παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), Γκενάντι Σελεζνιόφ, και τους προέδρους δυο Επιτροπών της Δούμας -- την Σβετλάνα Γκοριάτσεβα και τον Νικολάι Γκουμπένκο. Και οι τρεις, παρά την απόφαση του κόμματος, αρνήθηκαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Αρνούμενοι όμως να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΡΟ, έθεσαν τον εαυτό τους «σε ειδικές συνθήκες», παραβιάζοντας την καταστατική αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Το επόμενο βήμα έγινε στις 4 του Ιούνη με τη διαγραφή τους και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του κόμματος και της ΚΟ, οι οποίες μερικές βδομάδες υπήρξαν το κύριο πολιτικό γεγονός στη Ρωσία, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, υπογράμμισε ότι το Καταστατικό πρέπει να είναι και θα είναι ίδιο για όλα τα μέλη του κόμματος, όποια θέση κι αν κατέχουν. Σημείωσε ότι μια από τις αιτίες της διάλυσης του ΚΚΣΕ ήταν το γεγονός ότι καθοδηγητές του κόμματος ήταν σαν να ζούσαν «με βάση το δικό τους Καταστατικό» και το ΚΚΡΟ κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψει. Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση για την παραίτηση τριών επιφανών μελών του κόμματος «δεν ήταν εύκολη», αλλά επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των μελών του κόμματος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν και ένα μέρος των κομμουνιστών θεωρούν ότι η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΡΟ, τον Απρίλη, για την παραίτηση από τις καθοδηγητικές θέσεις στην Κάτω Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αντικομμουνιστικής επίθεσης, ήταν λανθασμένη ενέργεια τακτικής, ωστόσο, με την απόφαση που πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, υποχρεωτική για κάθε μέλος του κόμματος, συμφωνούν πρακτικά όλοι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΡΟ και κυβερνήτη της περιοχής Τούλα, Βασίλι Σταροντούμπτσεφ: «Επιτυχία μπορούμε να σημειώσουμε μόνο δρώντας από κοινού, αλληλέγγυα. Με μια γροθιά, και όχι με ανοιχτή την παλάμη προς όλες τις κατευθύνσεις, μπορούμε να περάσουμε τους αναγκαίους νόμους, τις αποφάσεις, να υπερασπιζόμαστε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Η ιδιότητα του μέλους του κόμματος από μόνη της αποτελεί πια υποχρέωση απέναντι στο λαό και προσωπικά σε κάθε κομμουνιστή από το μισό εκατομμύριο μελών. Δεν επιτρέπεται να δρούμε σκόρπια. Αποφάσισε η Ολομέλεια να παραιτηθούν όλοι από τα πόστα τους στην Κρατική Δούμα, σημαίνει ότι όσο δύσκολο κι αν είναι, οφείλουν να παραιτηθούν. Από τη σκοπιά αυτή η ΚΕ του ΚΚΡΟ πήρε σωστή απόφαση στις 25 του Μάη, αν και, κατά την άποψή μου, αυστηρή, σκληρή... Μια και αποφασίσαμε, έτσι πρέπει να γίνει». Επομένως, η αναμενόμενη και προκαλούμενη από τους κυρίαρχους κύκλους διάσπαση στο ΚΚΡΟ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Επιφανειακή ηρεμία μετά τις αιματηρές συγκρούσεις...

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.- Τεταμένη ηρεμία φάνηκε να επικρατεί χτες το πρωί στην περιοχή Σαμπάβα της Βορειοανατολικής Μαδαγασκάρης, μετά τις σκληρές συγκρούσεις που έγιναν το τελευταίο 48ωρο ανάμεσα σε κομάντος της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που στηρίζουν τον πρώην δικτάτορα της χώρας Ντίντιερ Ρατσιράκα και υποστηριχτές του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα. Οι μάχες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κομάντος του στρατού που στηρίζουν το Ντίντιερ Ρατσιράκα (αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του νέου Προέδρου έχοντας διατελέσει δικτάτορας επί 23 χρόνια!) επιχείρησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σαμπάβα, όπου είχαν νωρίτερα φθάσει δυνάμεις του στρατού που στηρίζουν το νέο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μαδαγασκάρη, Αλάστερι Λίτχεντ, οι τελευταίες συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές από το ξέσπασμα της πολιτικής αναταραχής που ταλανίζει τη χώρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη. Το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως μετέδωσε πως η ηρεμία που επικρατεί από χτες στη Βορειοανατολική Μαδαγασκάρη οφείλεται σε εκεχειρία που επιτεύχθηκε - άγνωστο πώς και υπό ποιες συνθήκες - μετά από ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των Ρατσιράκα και Ραβαλομανάνα.

Οι συγκρούσεις έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη βαριά κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία έχει χωριστεί στα δύο εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει στη Βορειοανατολική Μαδαγασκάρη (όπου παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα βανίλιας) οι ένοπλοι υποστηριχτές του πρώην δικτάτορα. Εξαιτίας των πολύμηνων μπλόκων η κατάσταση στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο έχει γίνει αφόρητη γιατί έχουν εκλείψει πλέον οι προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα. Χτες μάλιστα νοσοκομειακές πηγές και οργανώσεις αρωγής που δουλεύουν στη χώρα επικοινώνησαν με ξένα πρακτορεία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο Ανταναναρίβο «σοβαρότατη και επείγουσα ανθρωπιστική κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ