Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Επιφανειακή ηρεμία μετά τις αιματηρές συγκρούσεις...

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.- Τεταμένη ηρεμία φάνηκε να επικρατεί χτες το πρωί στην περιοχή Σαμπάβα της Βορειοανατολικής Μαδαγασκάρης, μετά τις σκληρές συγκρούσεις που έγιναν το τελευταίο 48ωρο ανάμεσα σε κομάντος της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που στηρίζουν τον πρώην δικτάτορα της χώρας Ντίντιερ Ρατσιράκα και υποστηριχτές του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα. Οι μάχες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν κομάντος του στρατού που στηρίζουν το Ντίντιερ Ρατσιράκα (αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του νέου Προέδρου έχοντας διατελέσει δικτάτορας επί 23 χρόνια!) επιχείρησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σαμπάβα, όπου είχαν νωρίτερα φθάσει δυνάμεις του στρατού που στηρίζουν το νέο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μαδαγασκάρη, Αλάστερι Λίτχεντ, οι τελευταίες συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές από το ξέσπασμα της πολιτικής αναταραχής που ταλανίζει τη χώρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του περασμένου Δεκέμβρη. Το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως μετέδωσε πως η ηρεμία που επικρατεί από χτες στη Βορειοανατολική Μαδαγασκάρη οφείλεται σε εκεχειρία που επιτεύχθηκε - άγνωστο πώς και υπό ποιες συνθήκες - μετά από ολονύχτιες συνομιλίες μεταξύ των Ρατσιράκα και Ραβαλομανάνα.

Οι συγκρούσεις έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη βαριά κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία έχει χωριστεί στα δύο εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει στη Βορειοανατολική Μαδαγασκάρη (όπου παράγεται και η μεγαλύτερη ποσότητα βανίλιας) οι ένοπλοι υποστηριχτές του πρώην δικτάτορα. Εξαιτίας των πολύμηνων μπλόκων η κατάσταση στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο έχει γίνει αφόρητη γιατί έχουν εκλείψει πλέον οι προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα. Χτες μάλιστα νοσοκομειακές πηγές και οργανώσεις αρωγής που δουλεύουν στη χώρα επικοινώνησαν με ξένα πρακτορεία, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στο Ανταναναρίβο «σοβαρότατη και επείγουσα ανθρωπιστική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ