ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Παράδειγμα για τους λαούς

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σε μια από τις επισκέψεις της, όπου γνωρίζεται με τα επιτεύγματα στην αγροτική παραγωγή
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σε μια από τις επισκέψεις της, όπου γνωρίζεται με τα επιτεύγματα στην αγροτική παραγωγή
Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής της στην Κούβα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να δει από κοντά τον αγώνα του ηρωικού λαού του Νησιού της Επανάστασης, που με επικεφαλής το ΚΚ Κούβας, την κυβέρνηση και τους λαϊκούς θεσμούς, παρά τα τεράστια εμπόδια που βάζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έχει σημαντικές κατακτήσεις και αποτελεί παράδειγμα για τους λαούς όλου του κόσμου.

Η αντιπροσωπεία είδε από κοντά τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην Κούβα. Επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο της Πληροφορικής στην Αβάνα (τομέα όπου η Κούβα παρά τις δυσκολίες που συναντά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο), όπου φοιτούν 11.000 φοιτητές και εργάζονται 1.500 καθηγητές, οι οποίοι όλοι τους διαμένουν στις εγκαταστάσεις της τεράστιας πανεπιστημιούπολης. Με την επίσκεψή της σε ένα από τα λεγόμενα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης είδε από κοντά την απολύτως δημόσια και δωρεάν φροντίδα και εκπαίδευση σε παιδιά και νέους με προβλήματα όρασης. Το συγκεκριμένο σχολείο στην Αβάνα (ένα από τα πολλά σε όλη την Κούβα) φιλοξενεί 120 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο. Εκεί τα παιδιά αυτά εκπαιδεύονται για να συνεχίσουν σε ανώτερο επίπεδο σε ειδικές σχολές, όπου παίρνουν ειδικότητες για να συμβάλλουν με τη δουλειά τους στην κοινωνία. Η σύγκριση στο ζήτημα αυτό με την κατάσταση στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παιδιών μένει στην εγκατάλειψη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε επίσης το λεγόμενο Παλάτι της Πληροφορικής, ένα ανοιχτό κέντρο για νέους, όπου γνωρίζονται και αξιοποιούν το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.

Εκτός από τις επαφές με στελέχη του κράτους και του ΚΚ Κούβας, η αντιπροσωπεία, ευρισκόμενη στην περιοχή του Πινάρ ντελ Ρίο, συναντήθηκε με μια Επιτροπή Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR), ένα ξεχωριστό λαϊκό θεσμό στην Κούβα, όπου εκφράζεται με τον καλύτερο τρόμο η λαϊκή συμμετοχή στη σοσιαλιστική κοινωνία. Η οργάνωση αυτή, που συγκροτείται στις γειτονιές, έχει διαπαιδαγωγητικό και ταυτόχρονα ρόλο υπεράσπισης της χώρας σε περίπτωση επίθεσης απέξω με βάση συγκεκριμένο σχέδιο για την οργάνωση της άμυνας.

Στα επιτεύγματα αυτού του ηρωικού λαού πρέπει να προστεθεί και το μοναδικό σύστημα Υγείας, που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η σοσιαλιστική Κούβα στην ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα, πρόσφατα και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναγνώρισε τα επιτεύγματα του κουβανικού δημόσιου συστήματος Υγείας, σε ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οπως σημειώνεται, οι κάτοικοι της Κούβας έχουν έναν από τους καλύτερους δείκτες μέσου προσδόκιμου ζωής στον κόσμο, στα 77 χρόνια, ενώ προσθέτει ότι το 2004 υπήρξαν μόνο 7 θάνατοι ανά 100.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Βασικό θεμέλιο του κουβανικού συστήματος Υγείας είναι οι πάνω από 450 πολυκλινικές σε όλη τη χώρα και «ραχοκοκαλιά του συστήματος» είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Πρέπει επίσης να προστεθεί και η διεθνιστική προσφορά της Κούβας που βοηθάει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.

Αυτό το παράδειγμα είναι που τρέμουν οι ιμπεριαλιστές και γι' αυτό πολεμούν την Κούβα. Αλλωστε, και χτες σε ομιλία του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε νέες απειλές και δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλισμού.

Μακρύς ο δρόμος στα Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση χτες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Τη διαπίστωση ότι απαιτείται προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επανέλαβε χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αλι Μπαμπατζάν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, η διαδικασία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι «Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι». Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χτες στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, μετά από αίτημα του Τούρκου υπουργού.

«Γνωρίζετε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πολύ καλά, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να συναντήσω και πάλι τον Αλί Μπαμπατζάν», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβρη, «τα οποία υλοποιούνται τώρα και για τα οποία εργάζονται οι δύο ΥΠΕΞ», όπως ανέφερε. Δήλωσε ότι ο αρχηγός Στρατού θα ανταποδώσει το Μάη την επίσκεψη του αρχηγού του Τουρκικού Στρατού, στην Τουρκία και υπογράμμισε την πολύ καλή οικονομική συνεργασία των δύο χώρων η οποία ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Η χτεσινή συνάντηση εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων που προβλέπονται ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, ύστερα από κοινή απόφαση να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία στα διεθνή φόρα, με στόχο τη συνεχή αλληλοενημέρωση για τα θέματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις δύο χώρες, εξήγησε η Ελληνίδα υπουργός.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου «εάν μετά από τόσες φιλικές συναντήσεις διαβλέπει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της αναγνώρισης του Πατριαρχείου», η Ελληνίδα υπουργός απάντησε ότι έθεσε τα θέματα αυτά, όπως τα θέτει κάθε φορά. Στο ερώτημα εάν διαβλέπει κάποια κινητικότητα σε σχέση με το Κυπριακό και ενδεχομένως κάποια λύση, η υπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι η συμφωνία του Μαρτίου ήταν μία πολύ καλή συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση και οι δύο ηγέτες θέλουν να σημειωθεί πρόοδος. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις δύο πλευρές, ώστε να έχουμε σύντομα μία δίκαιη λύση του θέματος». Σχετική δήλωση για την Κύπρο έκανε και ο Τούρκος υπουργός Μπαμπατζάν: «Τουρκία και Ελλάδα στηρίζουμε τους δύο αρχηγούς στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι επ' αυτού».

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Δικομματική κόντρα ... για το 1965

Αφορμή για νέο δικομματικό καυγά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Α. Μητσοτάκη σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη δικτατορία του 1967.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος σε συμπόσιο που διοργανώνει επέρριψε προχτές ευθύνες και στους Γ. και Ανδρ. Παπανδρέου. Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου τού επιτέθηκε, λέγοντας κατά κάποιον τρόπο δε δικαιούται να ομιλεί. Ανταπαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του χτες το απόγευμα είπε ότι διοργανώνει ένα επιστημονικό συμπόσιο γι' αυτό το θέμα, ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο, ότι προσκλήθηκε ακόμη κι ο Ν. Παπανδρέου, ο αδελφός του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τις απόψεις του για εκείνη την περίοδο, αλλά δεν παρέστη στο συμπόσιο του Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε ότι η αλήθεια θα διερευνηθεί κι ότι το διάλογο το φοβούνται μόνο όσοι αισθάνονται ότι έχουν άδικο.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε χτες στο συμπόσιο είπε κατ' αρχάς ότι η κρίση του '65 ήταν οξύτατη πολιτική κρίση, εξ ου και θα γίνεται επί μακρόν σχετική συζήτηση. Συνέχισε με νόημα ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούγαμε και τις απαντήσεις των Γ. και Ανδρ. Παπανδρέου σ' όσα είπε προχτές ο Μητσοτάκης. Παρακάτω πέταξε μια σπόντα ότι ο τότε βασιλέας δε θα μπορούσε από μόνος του να διορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση αν δεν υπήρχαν πρόθυμοι να διοριστούν στις θέσεις αυτές, εννοώντας προφανώς τη λεγόμενη κυβέρνηση αποστατών, όσων δηλαδή αποχώρησαν από την Ενωση Κέντρου το 1965.

Τέλος, επανέλαβε θέσεις που είχε πει και παλαιότερα, όταν συγκρουόταν με τον Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι η κοινωνία δε δέχεται πλέον μηχανισμούς, ίντριγκες και στερεότυπα, ενώ πρόσθεσε κι ότι ο μεγάλος συνασπισμός κομμάτων δεν είναι λύση, καθότι ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν αρνήθηκε το σχηματισμό κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με άλλο κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ