Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακρύς ο δρόμος στα Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση χτες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Τη διαπίστωση ότι απαιτείται προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επανέλαβε χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αλι Μπαμπατζάν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, η διαδικασία για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι «Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι». Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χτες στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, μετά από αίτημα του Τούρκου υπουργού.

«Γνωρίζετε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πολύ καλά, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να συναντήσω και πάλι τον Αλί Μπαμπατζάν», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβρη, «τα οποία υλοποιούνται τώρα και για τα οποία εργάζονται οι δύο ΥΠΕΞ», όπως ανέφερε. Δήλωσε ότι ο αρχηγός Στρατού θα ανταποδώσει το Μάη την επίσκεψη του αρχηγού του Τουρκικού Στρατού, στην Τουρκία και υπογράμμισε την πολύ καλή οικονομική συνεργασία των δύο χώρων η οποία ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Η χτεσινή συνάντηση εντάσσεται σε μια σειρά συναντήσεων που προβλέπονται ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, ύστερα από κοινή απόφαση να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία στα διεθνή φόρα, με στόχο τη συνεχή αλληλοενημέρωση για τα θέματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις δύο χώρες, εξήγησε η Ελληνίδα υπουργός.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου «εάν μετά από τόσες φιλικές συναντήσεις διαβλέπει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της αναγνώρισης του Πατριαρχείου», η Ελληνίδα υπουργός απάντησε ότι έθεσε τα θέματα αυτά, όπως τα θέτει κάθε φορά. Στο ερώτημα εάν διαβλέπει κάποια κινητικότητα σε σχέση με το Κυπριακό και ενδεχομένως κάποια λύση, η υπουργός δήλωσε: «Πιστεύω ότι η συμφωνία του Μαρτίου ήταν μία πολύ καλή συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση και οι δύο ηγέτες θέλουν να σημειωθεί πρόοδος. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία, ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις δύο πλευρές, ώστε να έχουμε σύντομα μία δίκαιη λύση του θέματος». Σχετική δήλωση για την Κύπρο έκανε και ο Τούρκος υπουργός Μπαμπατζάν: «Τουρκία και Ελλάδα στηρίζουμε τους δύο αρχηγούς στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι επ' αυτού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ