Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Χρειάζεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση

Σπύρος Χαλβατζής: Πίσω από τις θέσεις περί ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος κρύβεται μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική

«Από την αρχή έχουμε πει ότι χρειάζεται αναθεώρηση το Σύνταγμα. Χρειάζεται όμως αναθεώρηση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτήν που εισηγείται η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης που συνεχίζεται στη Βουλή. Εκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «μέτρα για να κατοχυρωθεί στην πράξη η λαϊκή κυριαρχία, για να υπάρξουν ρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και βεβαίως να ενισχύεται παραπέρα η εθνική ανεξαρτησία και να ανοίγει ο δρόμος για βαθύτερες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις σε αυτή τη λογική.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι πίσω από τις θέσεις περί ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος κρύβεται μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά είπε «το άρθρο 24 και η αναθεώρησή του αλλά και χωρίς την αναθεώρησή του παραδίδει δάση και δασικές εκτάσεις στις μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στους λεγόμενους επενδυτές», αναρωτώμενος ρητορικά αν «η συνταγματική αναθεώρηση έλειπε, γιατί η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εθνικό Κτηματολόγιο, που δεν έχει εθνικό Δασολόγιο; Το 1996 κάηκε η Πεντέλη και η επίσημη απόφαση ήταν να αναδασωθεί το 60% των καμένων. Εμπόδιζε η έλλειψη συνταγματικής αναθεώρησης γι' αυτό;»

Συνολικά, ο Σπύρος Χαλβατζής σχολίασε πως «όσοι επικαλούνται σεβασμό στους θεσμούς με πολύ μεγάλη ευκολία τους παραβιάζουν και αν θέλετε τους τσαλαπατούν. Αυτό έγινε κατά την περίοδο των βάρβαρων βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, δίπλα στη Γιουγκοσλαβία. Από το ελληνικό έδαφος, από τον εναέριο χώρο, από τα θαλάσσια ύδατα πέρασαν αεροπλάνα, τρένα, καράβια και μετέφεραν οπλισμό ή πρόσφεραν όλες τις υπηρεσίες για να καθυποτάξουν, να διαλύσουν, να δολοφονήσουν το γιουγκοσλαβικό λαό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γίνεται λόγος με πολύ μεγάλη ευκολία για τη λαϊκή κυριαρχία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν καθιερώνουν την απλή αναλογική».

Ο Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε αποπροσανατολισμό τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δήλωσε ότι απέχει από τις διαδικασίες της αναθεώρησης. Οπως σημείωσε «το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες θέσεις, έχουν προτάσεις. Ολοι έχουμε τοποθετηθεί για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Και το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, το να υποστηρίζει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Είναι μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Είναι επιχειρήματα έωλα, τα οποία δε στέκουν στην πραγματικότητα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε εκ νέου για ανευθυνότητα το ΠΑΣΟΚ, επειδή απέχει από την αναθεωρητική διαδικασία, τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Οπως είπε, «χρειάζεται να υπάρξει ένα ξεκούνημα υγιούς ανταγωνισμού, ένα ξύπνημα της συνείδησης της πολιτείας ότι πρέπει να ενισχύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό το ξύπνημα μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, πράγμα που επιτρέπει, επίσης, να μην υπάρχει αυτή η μετανάστευση, αυτή η οικονομική αιμορραγία που ζούμε όλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ