Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς τι οι πανηγυρισμοί;

Δεν περιγράφεται το πόσο πολύ ο ΣΥΝ αγαπάει την υπερβολή. Ιδιαίτερα όταν αυτή συμβάλλει στη συσκότιση της πραγματικότητας και στον αποπροσανατολισμό του λαού. «Τετέλεσται η αναθεώρηση - Βούλιαξε η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και το περιβάλλον - Αλ. Αλαβάνος: Νίκη της αριστεράς, των κινημάτων και της νέας γενιάς», ήταν ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής», βασισμένος σε προχτεσινές δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου στο Ηράκλειο, απ' όπου μας πληροφορούσε για μια ακόμα «ιστορική μέρα» που ζούμε και ευχαριστούσε «τις δυνάμεις του φοιτητικού, του πανεκπαιδευτικού κινήματος, του μαθητικού κινήματος γύρω απ' το άρθρο 16».

Ας ξεκαβαλήσουμε τα σύννεφα, όπου μας τοποθετούν οι βερμπαλισμοί του ΣΥΝ και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Εάν η πάλη του φοιτητικού κινήματος διεξαγόταν με μοναδικό αίτημα τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και εάν η δημόσια εκπαίδευση κινδύνευε αποκλειστικά και μόνο απ' την επιχειρούμενη αναθεώρησή του, τότε οι πανηγυρισμοί θα δικαιολογούνταν. Ομως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Κι επειδή δεν είναι έτσι, έχει αξία να αναρωτηθεί κανείς και να διερευνήσει το γιατί ο ΣΥΝ εστιάζει στο άρθρο 16 και πανηγυρίζει την ώρα που:

-- Η δημόσια εκπαίδευση πνέει τα λοίσθια. Εμπορευματοποιείται ραγδαία με συνέπεια η εργατική λαϊκή οικογένεια να στενάζει απ' την οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται, για να προσφέρει στα παιδιά της τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πτυχίο. Κι ας μην ανοίξουμε την πολύ μεγάλη συζήτηση του τι εκφράζει αυτό το πτυχίο και τι αντίκρισμα έχει.

-- Το μεγάλο κεφάλαιο έχει βάλει ήδη χέρι στην εκπαίδευση. Είτε επενδύοντας σ' αυτήν, φροντιστήρια, ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία και σχολές κ.ο.κ., είτε μέσω της εμπλοκής του σε ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται κατά παραγγελία του, κατευθυνόμενα έτσι ώστε να εξυπηρετούν συμφέροντά του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει υπονόμευση των λαϊκών συμφερόντων. Προγράμματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του, άλλα που πάνε άκλαφτα επειδή τα συμπεράσματά τους δεν του αρέσουν, ιδιοποίηση γνώσης που παράγεται σε δημόσια ιδρύματα, η οποία σε ένα άλλο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αυτομάτως θα τίθονταν στην υπηρεσία του λαού.

-- Ο νόμος - πλαίσιο εναντίον του οποίου διαδήλωνε το φοιτητικό κίνημα εφαρμόζεται, εξωθώντας τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να λειτουργήσουν με όρους αγοράς.

Ολα αυτά σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Μπολόνια και των γενικότερων ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, σύμφωνα με τις οποίες η Παιδεία μετατρέπεται σε ολοένα και μεγαλύτερο πεδίο δόξης λαμπρό για άμεσα (οικονομικό κέρδος) και έμμεσα (χειραγώγηση, διαμόρφωση συνειδήσεων κ.λπ.) οφέλη υπέρ του κεφαλαίου.

Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιος άραγε απ' τους ανθρώπους του μόχθου και τα παιδιά τους μπορεί να τις συμμεριστεί;


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ