ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να δώσουν δυναμική στο κίνημα

Με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» συναντήθηκε και συνομίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στα υπόγεια ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, ενός από τα εκατοντάδες καλογυαλισμένα εργοδοτικά κάτεργα, όπου η πλουτοκρατία πασχίζει να κρύψει την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Μαζί με μαγείρισσες, με λαντζέρισσες, με καμαριέρες, που οι ξενοδόχοι αποκαλούν «αντιτουριστικές» σα βγάλουν την πρώτη ρυτίδα, που αμείβονται με 400 και 500 ευρώ το μήνα, εργαζόμενες ενός κλάδου όπου επιβλήθηκαν ακόμα και «συμβάσεις μιας μέρας». Εργαζόμενες, στις οποίες τα αστικά κόμματα απευθύνονται με περίσσιο θράσος και τολμούν να λένε ότι βρήκαν το φάρμακο της ισότητας στην ελαστική και μερική απασχόληση. Με αυτές τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος και κομμουνιστών ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Και μίλησε ξάστερα: Εμείς - είπε - έχουμε στο επίκεντρό μας τα προβλήματα της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων. Αυτές οι γυναίκες θέλουμε να είναι μπροστά, αυτές τις γυναίκες θέλουμε να διευκολύνουμε να δράσουν, αυτές οι γυναίκες θα δώσουν ποιότητα και δυναμική στο κίνημα. Δε θέλουμε γυναίκες που χειροκροτούν άλλες γυναίκες, αλλά γυναίκες που μαζί με τους άντρες διεκδικούν και παλεύουν... Η δύναμη του γυναικείου εργατικού πληθυσμού, είναι δύναμη μαζί με τους άνδρες για σοβαρές πολιτικές αλλαγές...

Εμείς θέλουμε το χαμόγελο όχι ως εμπόρευμα, αλλά σαν αποτέλεσμα της πάλης για την αλλαγή των συνθηκών ζωής, της οικογένειάς μας, των παιδιών μας. Μόνο τότε το χαμόγελο είναι γνήσιο, βγαίνει από μέσα σου και όχι κατά παραγγελία...

«Το πρόβλημα είναι βαθύτερα πολιτικό»

Το νόημα της σημερινής μέρας έχει αλλοιωθεί, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Δεν είναι μόνο ότι τα αστικά κόμματα επιδιώκουν να είναι η 8η Μάρτη αφορμή για φιέστες. Είναι ακόμα πως επιχειρηματολογούν ότι «οι άντρες εμποδίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας και την ισοτιμία της». Και εξήγησε: «Για μας, το πρόβλημα είναι βαθύτερα πολιτικό και πρέπει να σας πω, ότι τα πρώτα σημάδια της ανισότητας της γυναίκας εμφανίστηκαν όταν εμφανίστηκε πάνω στη γη η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Το «ενδιαφέρον», που δείχνει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες, δεν είναι τυχαίο. Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί «να μείνει εντελώς παθητικό στην αύξηση της ανεργίας της γυναίκας». Διότι, υπάρχει ο «κίνδυνος», όπως είπε, γυναίκες αλλά και άνδρες, να βγουν στους δρόμους για διεκδίκηση. Ο προγραμματισμός της ΕΕ στοχεύει στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Εχει ως εξής: «να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τη γυναικεία απασχόληση, αλλά θέσεις μερικής απασχόλησης, ευκαιριακής και εποχιακής. Διότι, σου λέει, η γυναίκα δεν παύει να είναι μάνα, νοικοκυρά, άρα θα της επιβάλουμε να δουλεύει λιγότερες ώρες, με λιγότερο μισθό και λιγότερα δικαιώματα και θα λέει και ευχαριστώ μπροστά στην ανεργία. Αρα θα κρύψουμε και την ανεργία μέσω της γυναίκας, και μέσω της μορφής της μερικής απασχόλησης της γυναίκας θα εξοικειώσουμε ολόκληρη την κοινωνία σε αυτή τη μορφή απασχόλησης».

Γυναίκες και ταξικά συμφέροντα

Απέναντι στις γυναίκες που η αστική τάξη και τα κόμματά της αναδεικνύουν, το ΚΚΕ απευθύνεται στις γυναίκες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σ' αυτές «που δεν έχουν τις νταντάδες, δεν έχουν τις μαγείρισσες, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο να τον ξοδέψουν για μόδα, στην πολιτική, αλλά γυναίκες που προσπαθούν να βρουν ελεύθερο χρόνο να τα συνδυάσουν όλα. Εμείς τέτοιες γυναίκες θωρούμε ότι πρέπει να αναδεικνύονται». Το ζήτημα είναι τα ταξικά συμφέροντα για τα οποία αγωνίζεται μια γυναίκα: «Ακούμε πολλά λόγια για ισοτιμία από γυναίκες πολιτικούς, αλλά στη Βουλή αποφασίζουν όλα εκείνα τα μέτρα που βοηθούν τους επιχειρηματίες να κάνουν την ανισότητα ακόμα πιο οξυμένη», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αναφέρθηκε και σε γυναίκες πολιτικούς τύπου Κοντολίζα Ράις και Μαντλίν Ολμπράιτ, που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα των λαών.

«Οχι» σε κάθε μορφή ανισότητας

«Εμείς ξεκινάμε από την άποψη πως, ό,τι παράγεται σε αυτόν τον τόπο το παράγει ο εργαζόμενος άνθρωπος. Οι κεφαλαιοκράτες έχουν τα κεφάλαια, αλλά τα κεφάλαια τα έβγαλαν από την εκμετάλλευση των ανθρώπων. Ο,τι παράγεται σε προϊόν και υπηρεσίες παράγεται από τους εργαζόμενους». Το ΚΚΕ δε δέχεται καμία μορφή ανισότητας στις γυναίκες, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παλεύει για σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, για μείωση του ωραρίου απασχόλησης ανδρών και γυναικών. Προτείνει, επειδή η γυναίκα είναι ανισότιμη στον καπιταλισμό, μια σειρά μέτρα που τις λέει «θετικές διακρίσεις». Οπως η εξαίρεση της γυναίκας από τα βαρέα και ανθυγιεινά, με βάση τα ιατρικά δεδομένα και δεδομένο την ανάγκη προστασίας της γυναίκας σε όλη της την παραγωγική ηλικία.

«Η καλύτερη προσφορά στην οικογένεια και τα παιδιά μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιες πολιτικές πρέπει να απορρίψουμε και με ποια συνθήματα με ποιους στόχους και με ποια πολιτική πρέπει να τρέξουμε μπροστά για να προλάβουμε αυτά που έρχονται».

«Οσο κυβερνούν τα κόμματα των επιχειρηματιών είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ δεν υπάρχει καλή προοπτική». Εμείς υποστηρίζουμε μια κοινωνία, τη λέμε σοσιαλιστική.

Τα δικαιώματα εξασφαλίζονται μόνο με αγώνες

Στις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» μίλησε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Καλό είναι να δίνουμε λουλούδια στις γυναίκες αλλά πρέπει να δούμε και το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της ημέρας». Με αυτή τη φράση άνοιξε τη συζήτηση με τις εργαζόμενες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο χώρο του εστιατορίου προσωπικού, με εργαζόμενες και εργαζόμενους του ξενοδοχείου.

Αρχίζοντας την ομιλία της η Αιμ. Αγκαβανάκη εξιστόρησε τα γεγονότα της Ν. Υόρκης το 1857 και ανέπτυξε τις διεκδικήσεις των εξεγερμένων γυναικών εκείνης της εποχής. Παραλληλίζοντας τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος τότε και σήμερα, έδωσε έμφαση στην ταξική φύση της ανισοτιμίας της γυναίκας. Τόνισε ότι «σήμερα αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Αυτό πάει πίσω ταυτόχρονα άνδρες και γυναίκες. Πρέπει να βγούμε χέρι χέρι με τον άνδρα, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση».

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συμμετοχή τους σε απλές δραστηριότητες, αλλά και σε κινητοποιήσεις εξαιτίας και των πολυάριθμων οικογενειακών υποχρεώσεων σημείωσαν αρκετές εργαζόμενες. Εδωσαν έμφαση στην επέκταση της μερικής απασχόλησης, που προωθείται κάτω και από το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της διευκόλυνσης των γυναικών να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, και εφαρμόζεται και στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Τα δικαιώματα εξασφαλίζονται μόνο με αγώνα και ο δρόμος του αγώνα είναι δύσκολος. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για το δικό μας συμφέρον» είπε η Αιμ. Αγκαβανάκη.

Οι εργαζόμενες έθιξαν το θέμα των πρόσθετων ευθυνών που αισθάνεται η γυναίκα απέναντι στην οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά της, με αφορμή τη στάση που θα έπρεπε να έχει η μητέρα απέναντι στη συμμετοχή των παιδιών της σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τόσο η ομιλήτρια, όσο και εργαζόμενες επισήμαναν το σημαντικό ρόλο της γυναίκας σε περιόδους ανόδου του λαϊκού κινήματος, με λαμπρά παραδείγματα από την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, όταν σε δυσκολότερες - και από άποψη στερεότυπων - περιόδους, οι γυναίκες έκαναν πολλές θυσίες προκειμένου να συμβάλλουν στους αγώνες του λαού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τις εργαζόμενες για συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όταν η Αιμ. Αγκαβανάκη τις ενημέρωσε για τις βραδιές θεάτρου που διοργανώνει η ΟΓΕ.

Να είναι πρώτες στην απεργία της 17ης Μάρτη

«Ενα γαρίφαλο που συμβολίζει τους αγώνες μας, συναδέλφισσα! Ημέρα της γυναίκας σήμερα, της εργάτριας, της άνεργης, της ημιαπασχολούμενης. Το 1857 σαν σήμερα σκοτώθηκαν οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτεία της Νέας Υόρκης. Δεν είναι ημέρα του "χαβαλέ" η σημερινή».

Μοιράζοντας γαρίφαλα και προκηρύξεις της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλούσαν χτες το απόγευμα συνδικαλιστές του κλάδου, τις εργαζόμενες στο πολυκατάστημα «Νότος Γκάλερις» να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία στης 17 του Μάρτη. Συζήτησαν με τις εργαζόμενες για την ακρίβεια, τη λιτότητα, την απελευθέρωση του ωραρίου, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. για όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που πολλαπλασιάζουν την καταπίεση και εκμετάλλευση της εργαζόμενης γυναίκας.

«Εργαζόμαστε και στο σπίτι. Είμαστε οι πρώτες που πληρώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Και έπειτα μας λένε ότι μας βολεύει η ημιαπασχόληση και να μας έχουν ωρομίσθιες, λόγω της μητρότητας», είπε η γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη.

«Το 1910 κατοχυρώθηκε η Κυριακή ως αργία. Και σήμερα στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" την καταργούν! Το 62% των ανέργων είναι γυναίκες και ως λύση προβάλουν τη μερική απασχόληση, τη μερική ασφάλιση, μισή ζωή δηλαδή. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Η γενιά μας θα είναι υπόλογη στις επόμενες αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πέτρος Βαμβακάς.

Να βγουν οι γυναίκες στο προσκήνιο.

Σε πολυκαταστήματα περιόδευσε κλιμάκιο της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

«Καλημέρα, καλούς αγώνες!». Τα χέρια ενώθηκαν με ένα κόκκινο γαρίφαλο, όπως και τα βλέμματα με την υπόσχεση ότι το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ θα φτάσει ακόμα πιο μακριά, σε όλες τις γυναίκες που καθημερινά μοχθούν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά και στη ζωή. Με αυτό τον τρόπο το κλιμάκιο της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ επικοινώνησε με δεκάδες εργαζόμενες στα δύο μεγάλα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, τα «Νότος Γκάλερις» και «Χόντος Σέντερ».

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν η Σοφία Καλαντίδου, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και ο Γιάννης Ζιώγας, στέλεχος του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ. Η Σοφία Καλαντίδου σε δήλωσή της στο «Ρ» σημείωσε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει γυναίκες εργαζόμενες, να τιμήσει τη γυναίκα εργαζόμενη, αλλά και να υπενθυμίσει ότι η καλύτερη τιμή για τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες παλιότερα, αλλά και η καλύτερη τιμή για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο της πολιτικής, να διεκδικήσει, να μπει στα ταξικά συνδικάτα, και να απαιτήσει καλύτερη ζωή για τις ίδιες και για τα παιδιά τους, καλύτερα ωράρια, καλύτερους μισθούς. Σαν πρώτο βήμα, προτείνουμε στις γυναίκες, με το ΠΑΜΕ να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 17 Μάρτη».

«Εμείς λέμε "καλούς αγώνες"»

Κατά την είσοδό της στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την εξής δήλωση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών:

«Εμείς σήμερα δε λέμε "χρόνια πολλά" στις γυναίκες. Τους λέμε "καλούς αγώνες". Εχετε μεγάλη δύναμη στα χέρια σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είναι μπροστά σας, αρκεί να πιστέψετε στην πραγματική σας δύναμη. Αποκηρύξτε κάθε ψεύτικο σύνθημα ισοτιμίας, αποκηρύξτε κάθε προσπάθεια που θέλει να αλλοιώσει αυτή τη μέρα αγώνα των γυναικών, να την υποβιβάσει σε μια μέρα απλής γιορτής. Εμείς διεκδικούμε τα ίσα δικαιώματα 365 μέρες το χρόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ