ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΛΙΑΝΟΛΟΓΙΑ"
Κι όμως δεν πιάσαμε πάτο...

Κι όμως ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο...

Μπορούν να το βεβαιώσουν όλοι εκείνοι οι τηλεοπτικοί αστέρες, οι διευθυντές τους και οι ιδιοκτήτες των τηλε - αποχαυνωτηρίων, που "γέμισαν" τα χτεσινά τους δελτία με το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη. Ολοι αυτοί που δεν τους αρκεί να στέλνουν τους ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές (!) έξω από τα σημεία πώλησης του συγγράμματος, αλλά απείλησαν κιόλας ότι σήμερα θα προβάλουν όλη τη συνέντευξη της κ. Λιάνη, που χτες μας σέρβιραν σε δόσεις... Οσοι δε συγκράτησαν πότε πρωτοκάλεσε ο Παπανδρέου την κ. Λιάνη στο πρωθυπουργικό γραφείο και πώς ξεκίνησε το ειδύλλιο, ας περιμένουν μέχρι το βράδυ...

Μπορεί να το πιστοποιήσει το σύνολο σχεδόν του χτεσινού Τύπου, που τα πρωτοσέλιδά του (με εξαίρεση το "ΡΙΖΑΣΠΑΣΤΗ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ") "γέμισαν" είτε από πορνο - φωτογραφίες, είτε από ρεπορτάζ... με σοβαρές εκδοχές του "Αρλεκιν". Πρόκειται για όλους αυτούς που ξέχασαν τα... επουσιώδη, τα ελληνοτουρκικά, τον "κοινωνικό διάλογο", την προώθηση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, και καταπιάστηκαν με το πόσα και... τι ώρα αντάλλασσαν ερωτικά ραβασάκια ο Παπανδρέου και η συμβία του...

Μπορεί πρώτα και κύρια να βεβαιώσει ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο, η ίδια η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του "εκσυγχρονισμού", που αφού την περασμένη βδομάδα μετέτρεψε το συγγραφικό "μελόδραμα" του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και της χήρας του, σε πολιτικό γεγονός (!) χτες ακολούθησε διττή τακτική: Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος αφιέρωσε μια ολόκληρη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για να πείσει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με το θέμα, αρκετοί δε υπουργοί, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρέλασαν από τις κάμερες για να πουν ότι δε διάβασαν το "πόνημα" - που το έψαχναν μανιωδώς από προχτές τα μεσάνυχτα - ή για να προστατέψουν τη μνήμη του Παπανδρέου από την "κυρία" - όπως αποκαλούσαν τη Λιάνη - στην οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια παρείχαν διαπιστευτήρια...

Η χτεσινή μέρα είναι αποκαλυπτική του πού σπρώχνουν το δημόσιο βίο, την πολιτική ζωή, αλλά και το είδος των αισθητικών προτύπων που καλλιεργούν οι ταγοί του "πλουραλισμού" και της διακυβέρνησης αυτής της χώρας.

Για μια ακόμα φορά θέριεψε η λογική της "κλειδαρότρυπας". Από εκεί, μέσα από την "κλειδαρότρυπα", πέρασαν και πάλι την πολιτική, με πρόσχημα την... αποκάλυψη των απόψεων του Α. Παπανδρέου για σημερινά στελέχη της κυβέρνησης.

Από εκεί, από την "κλειδαρότρυπα", πέρασαν το "δημοσιογραφικό" τους δαιμόνιο, που ισούται με τη "ροζ" απεικόνιση ιδιωτικών στιγμών.

Από εκεί, από την "κλειδαρότρυπα", οι συντάκτες του "Αρλεκιν" απέδειξαν ότι ατενίζουν τα πάντα, προσφέροντας, οι ίδιοι, το ιδιωτικό τους άβατο, βορά μιας φωταγωγημένης χρυσοθηρίας.

Σε ποια πρόκληση να πρωτοαναφερθεί κανείς; Στο ότι γίναμε μάρτυρες μιας με το έτσι θέλω επιβολής της εικόνας της κ. Λιάνη, η οποία, αναφερόμενη στην παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, διατεινόταν ότι "ήμασταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούμε" (!), αλλά δεν τη ρώτησε κανείς: Μα γιατί χρησιμοποιείτε πληθυντικό κυρία μου;

Οτι από τον πρωθυπουργό - μέσω του εκπροσώπου του - μέχρι τους λαλίστατους βουλευτές, όλοι επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή διαφημιστική εκστρατεία του αποπροσανατολισμού, υποδυόμενοι τους... αδιάφορους για το βιβλίο;

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατρακύλα δε θα σταματήσει εδώ. Ακόμα και όταν λήξει η ιστορία με το βιβλίο της κ. Λιάνη, είναι σίγουρο ότι θα έχει γραφεί ένα ακόμα κεφάλαιο της παρακμής τους. Το επόμενο, θα δούμε ποιο θα είναι. Ακόμα δεν το έχουν σκεφτεί οι εγκέφαλοι. Αλλωστε βρίσκονται ακόμα στο μέσον την αναθερμαινόμενης "Λιανολογίας".

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μονιμοποιείται η στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία

ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ.-

Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα και αύριο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας για να συζητήσουν την παραμονή της λεγόμενης Δύναμης Σταθεροποίησης SFOR στη Βοσνία μετά τον Ιούνη του 1998 οπότε λήγει η εντολή της, αλλά και την αλλαγή της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς. Για το Μάαστριχτ αναχώρησε χτες το βράδυ και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος εκτός των άλλων θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και του Καναδά. Προηγήθηκε χτες συνάντηση του Α. Τσοχατζόπουλου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,όπου συζήτησαν θέματα των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και του ρόλου που διεκδικεί η Ελλάδα στη Βαλκανική ενόψει και της συνόδου των υπουργών Αμυνας που θα γίνει αμέσως μετά στη Σόφια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στα επιτελεία της Συμμαχίας, η στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία θα είναι και μετά αναγκαία. Ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, κατέστησε άλλωστε σαφές ότι η ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία δε θα σταματήσει με τη λήξη της θητείας της SFOR. To NATO έχει ήδη αποφασίσει να καθυστερήσει την αποχώρηση των πρώτων μονάδων της SFOR, που είχε προβλεφτεί να γίνει την επομένη των δημοτικών εκλογών της 14ης Σεπτέμβρη. Η απόφαση αυτή είναι μία "πρώτη ένδειξη" των προθέσεών του. Αυτό που μένει είναι να διευκρινιστεί η μορφή με την οποία θα διατηρηθεί η διεθνής - ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία και αυτό ακριβώς θα εξετάσουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλές ιδέες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 50% του σημερινού αριθμού των ανδρών της SFOR 35.000,ώστε να εστιαστεί η δράση της στα "θερμά σημεία" Σαράγεβο, Μοστάρ και Μπρτσκό.

Για τους Ευρωπαίους είναι πάντως αναγκαία η παραμονή και μάχιμων αμερικανικών μονάδων στη Βοσνία. Πηγή του ΝΑΤΟ, δε, τόνιζε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα αποστολής αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ανέφερε, "θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο ευκίνητη δύναμη από την SFOR".

Στη διάρκεια της άτυπης αυτής συνόδου του Μάαστριχτ οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν επίσης τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον νέο Ρώσο υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, και τους ομολόγους τους, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Καλύτερος από τον Κ. Σημίτη

Την εικόνα αρχηγού κόμματος, που είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με "άλματα" στις νεοφιλελεύθερες επιλογές σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σημίτη που προχωρά "σιγά - σιγά", επιχείρησε να ενισχύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Με την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής κατάφερε να δικαιώσει τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου που τον προσφώνησε ως "εξοχότατο κύριο Σημίτη"! "Κανείς δε δικαιούται σήμερα στην Ελλάδα να λέει σιγά - σιγά" τόνισε και πρόσθεσε: "Πρέπει να προετοιμαστούμε γοργά και αποφασιστικά για ένα άλμα, άλμα εποχής". Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι ένα τέτοιο άλμα μπορεί να πραγματοποιηθεί "από φορέα που έχει φρέσκο πολιτικό λόγο και δεν έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από πουθενά".

Δίνοντας ένα επαρκές δείγμα του "φρέσκου λόγου" που μεταφέρει, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν επεκτείνει τη νεοφιλελεύθερη επίθεση σε όλους τους τομείς και περιορίζεται μόνο στη "δημοσιονομική εξυγίανση". Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, γιατί περιορίζεται σε "πολιτική συμπίεσης για εργαζόμενους και επιχειρηματίες" (!), ενώ δεν περιλαμβάνει σε αυτή τη συμπίεση και το δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του για γενναίες αποκρατικοποιήσεις, δίνοντας έμφαση στον τραπεζικό τομέα, φορολογικές απαλλαγές για το κεφάλαιο, "συρρίκνωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης" κ. ά. Δε δίστασε μάλιστα να προχωρήσει σε λαϊκισμούς, χρεώνοντας την απόκλιση, αντί της σύγκλισης, της χώρας από την ΕΕ στην "άτολμη" πολιτική της κυβέρνησης, που επιμένοντας στα κριτήρια της ονομαστικής σύγκλισης παραβλέπει την πραγματική. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή, ζήτησε να διευρυνθεί σε νέους τομείς η αντιλαϊκή επίθεση όπως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα κτλ.

"Μιράζ 2000" συνετρίβη στο Αιγαίο

Μόλις μια βδομάδα είχε συμπληρωθεί από την πτώση του "F-16" και χτες ένα ακόμα μαχητικό συνετρίβη στο Αιγαίο, τη φορά αυτή τύπου "Μιράζ 2000" παίρνοντας μαζί του τον χειριστή του υποσμηναγό Δημήτρη Στρατάκια.Το αεροσκάφος, προερχόμενο από την Τανάγρα πετούσε μαζί με άλλο ένα του ίδιου τύπου βόρεια της Σκύρου με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, συμμετέχοντας σε νυκτερινή άσκηση προσβολής του, όταν ξαφνικά, στις 21.15, εκδηλώθηκε απώλεια επαφής με τον πύργο ελέγχου, αλλά και από τον χειριστή του άλλου αεροσκάφους. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή ένα αεροσκάφος C-130 και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και σύντομα εντόπισαν, περίπου δύο μίλια βόρεια της Σκύρου, συντρίμμια που εκτιμάται ότι προέρχονται από το μοιραίο αεροσκάφος. Ο πιλότος εκτιμάται ότι δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης και έτσι οι ελπίδες να ανευρεθεί ζωντανός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Ως πιθανότερη αιτία θεωρείται να έχασε ο χειριστής τις αισθήσεις του λόγω της μεγάλης επιτάχυνσης, παρ' όλο που ο συγκεκριμένος είχε στο ενεργητικό του 300 ώρες πτήσης στα "Μιράζ 2000". Η πτώση αυτή είναι η πέμπτη μέσα στο 1997 και η δεύτερη αεροσκάφους αυτού του τύπου για το ίδιο διάστημα. Συνολικά από την "αγορά του αιώνα" έχουν χαθεί πέντε "Μιράζ 2000" και τέσσερα "F-16", δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ