ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΡΗΤΗΣ
Μέσο για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής τάξης

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Καίρια ερωτήματα σχετικά με τη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης θέτει, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεσή και Ειρήνη,τα οποία και αποκαλύπτουν την υποκρισία των κυβερνήσεων, που υποταγμένες στα ΝΑΤΟικά σχέδια, συζητούν, δήθεν, για το "μέλλον της ειρήνης" στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η κατά κόρον διαφημιζόμενη Βαλκανική Διάσκεψη αρχίζει τη Δευτέρα στην Κρήτη, μέσα σε ένα τοπίο, που μόνο απορία, ερωτηματικά, ανησυχία και φόβους μπορεί να προκαλεί στους λαούς των Βαλκανίων.

Τι, άραγε, μπορεί να επιδιώκεται σε μια τέτοια Βαλκανική Διάσκεψη;

  • Μήπως η διακήρυξη για τη ρύθμιση των σχέσεων, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου; Για ποιους, άραγε, κανόνες μπορούν να συζητήσουν πάνω από τη διαμελισμένη Γιουγκοσλαβία με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής να χτυπούν ακόμα και λαϊκές διαδηλώσεις;
  • Μήπως η διακήρυξη των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης, της μη επέμβασης και της μη χρήσης στρατιωτικής βίας στις διεθνείς σχέσεις; Με ποιο θάρρος και θράσος, άραγε, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις έννοιες, ύστερα από τη ΝΑΤΟική θηριωδία των βομβαρδισμών στη Βοσνία, την επέμβαση στην Αλβανία και την προετοιμασία των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης για νέες;
  • Μήπως η επίλυση των διαφορών που υπάρχουν με πολιτικά μέσα και σε πνεύμα σεβασμού των συνόρων και αμοιβαίας συνεννόησης, όταν οι αερομαχίες στο Αιγαίο έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, όταν οι εντάσεις σε ολόκληρα τα Βαλκάνια διαδέχονται η μία την άλλη;
  • Μήπως η ισότιμη συνεργασία και η οικοδόμηση ενός συστήματος συλλογικής ασφάλειας και αμοιβαίων επωφελών σχέσεων για τους λαούς, όταν την ίδια στιγμή στριμώχνονται για το πώς θα διευκολύνουν καλύτερα τις αρπακτικές πολυεθνικές και το κεφάλαιο να εξαθλιώσει κι άλλο όλες τις χώρες; Οταν διαγκωνίζονται άλλοι για να μπουν στο ΝΑΤΟ και άλλοι για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα επιθετικά του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή; Οταν δουλικά εκχωρούν το ρόλο του επιδιαιτητή και κυρίαρχου στις ΗΠΑ;
  • Μήπως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να διακηρύξει τον ενοποιητικό και φιλειρηνικό ρόλο της στα Βαλκάνια, όταν ήδη έχει συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Βοσνία, όταν έχει ελληνικό στρατό σε δυνάμεις κατοχής και σε δύο ξένες χώρες; Οταν μετατρέπει την Ελλάδα σε προκεχωρημένη ΝΑΤΟική βάση και τον ελληνικό στρατό σε διμοιρία του ΝΑΤΟ;

Το φιλειρηνικό κίνημα, όταν ήδη άρχισε η κρίση στα Βαλκάνια, είχε προβάλει την αναγκαιότητα μιας Βαλκανικής Διάσκεψης, στα πλαίσια των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, όπου θα διακηρύσσονταν και θα παίρνονταν μέτρα για τη μη αλλαγή των συνόρων, την ειρηνική συνύπαρξη στα πλαίσια των Συμφωνιών του Ελσίνκι, την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατών και τη δυναμικότερη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Αυτή η Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, όχι μόνο δεν υπηρετεί τέτοιους στόχους, αλλά, αντίθετα, έρχεται να βοηθήσει στη μεγαλύτερη εδραίωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή.

Ετσι, τίποτα το καλό για το ειρηνικό μέλλον της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν οι λαοί από τέτοια σύναξη κυρίως ΝΑΤΟικών υποτακτικών. Ο αντιιμπεριαλιστικός και φιλειρηνικός αγώνας τους είναι η αναγκαστική διέξοδος για να επιβάλουν την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ και την ανατροπή της "νέας τάξης"".

Επίσης, με αφορμή τα νέα στοιχεία, που φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ, για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ, η ΕΕΔΥΕ σε άλλη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

"...Γεγονός πια αναμφισβήτητο είναι ότι σύμφωνα με τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα θα λειτουργούν δύο υποστρατηγεία, Λάρισας και Σμύρνης, χωρίς καθορισμό ορίων της επιχειρησιακής ευθύνης τους, η οποία καθορίζεται από το στρατηγείο της Νάπολης και το οποίο κατά συνέπεια ελέγχει όλο το Αιγαίο. Και τυπικά πλέον κάθε έννοια ανεξαρτησίας της χώρας καταργείται".

"Κόντρες" στο ΠΑΣΟΚ για το ΝΑΤΟ

Συνέχισαν και χτες τις μεταξύ τους ανταλλαγές πυρών για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν, τελικά, ένα προσφιλές πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είτε ως "ρεαλιστές" και "πατριώτες", είτε ως "εκσυγχρονιστές" και "προεδρικοί", "προβεβλημένα" στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, δε σταματούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Τελευταίο επεισόδιο, η "κόντρα" του βουλευτή και πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή με τον σημερινό υφυπουργό Αμυνας Δ. Αποστολάκη,με αφορμή την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των νέων δομών του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Καψής, την περασμένη Πέμπτη, σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, άσκησε κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως με την πολιτική που ακολουθείται, εγκαταλείπονται πάγιες θέσεις και υποθηκεύονται συμφέροντα της χώρας. Κατηγόρησε, μάλιστα, προσωπικά τον υφυπουργό Αμυνας, υποστηρίζοντας πως άλλη ήταν η θέση του για το ίδιο θέμα, όταν ήταν απλά βουλευτής και άλλη τώρα που έχει αναλάβει κυβερνητική θέση.

Ο Δ. Αποστολάκης, με δήλωσή του, "διέψευσε" τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως χτες επανήλθε στο θέμα, δίνοντας στη δημοσιότητα δήλωση που ο Δ. Αποστολάκης είχε κάνει το 1992 σαν βουλευτής, για το θέμα των στρατηγείων. Στην τοποθέτηση αυτή ο Δ. Αποστολάκης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί συμφώνησε στην κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των ΝΑΤΟικών στρατηγείων.

Η υλοποίηση αυτής της ρύθμισης βρίσκεται, όπως είναι γνωστό, στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησής της με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και, φυσικά, του υφυπουργού Αμυνας, σήμερα, Δ. Αποστολάκη.

Το γεγονός αυτό "αξιοποιήθηκε" από τον Γ. Καψή, ο οποίος ρωτά το συνάδελφό του στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ Δ. Αποστολάκη "πότε δεν κατάλαβε τι υπόγραφε; Το '92 ή το '93, ή και τότε και τώρα; Η απάντηση πάντως, συμπληρώνει με νόημα ο Γ. Καψής, δε θα αποτελέσει είδηση".

Στο συνάδελφό του απάντησε με δελτίο Τύπου από το υπουργείο Αμυνας, χτες το βράδυ, ο υφυπουργός Αμυνας, καλώντας τον να μην ανησυχεί και "να είναι βέβαιος πως τα εθνικά μας συμφέροντα είναι πλήρως διασφαλισμένα"

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Μικρές" οι διαφορές
  • Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης με δηλώσεις του "προετοιμάζει" το κλίμα της συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ
  • "Απόδειξη της ελληνικής προκλητικότητας" για τον Μπ. Ετζεβίτ τα προχτεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή αντίθεση συμφερόντων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Ο Ετζεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε χαρακτηριστικά "σε περίπτωση που οι χώρες εκτός περιοχής μάς αφήσουν ήσυχους, είναι δυνατόν να δούμε και να δείξουμε παραδείγματα συμφωνίας μας στην ιστορία, όπως συνέβη στην περίοδο Ατατούρκ - Βενιζέλου".

Ως προς το θέμα της αναμενόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεσούτ Γιλμάζ, στις 3 του Νοέμβρη στην Κρήτη, ο Ετζεβίτ είπε ότι πιστεύει "στη χρησιμότητα του διαλόγου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού αν μη τι άλλο οι πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις".

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε για τα επεισόδια που δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη σε βάρος Τούρκων επιχειρηματιών ομάδες φανατικών, είπε ότι "τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη είναι ένα νέο παράδειγμα για την ελληνική προκλητικότητα".

Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκε, σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δε θα επηρεάσουν τη συνάντηση που θα έχει στην Κρήτη με τον Κ. Σημίτη. Ο Μ. Γιλμάζ επισήμανε, επίσης, πως φανατικοί υπάρχουν και αναπτύσσουν δράση και στις δύο χώρες.

Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας.

Περιμένω να δω

Οσο γερνάμε μαθαίνουμε - πάνσοφο, αυτό που μας άφησε μαζί με τόσα άλλα σοφά ο Σωκράτης... Κι έμαθα το πρωί της 28ης Οκτώβρη απ' το κανάλι "Μέγκα" πως μια οδός της Θεσσαλονίκης γίνεται πρόταση να μετονομαστεί σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Μεγάλος άνθρωπος για την Τουρκία ο Κεμάλ. Εβγαλε το φερετζέ απ' τις γυναίκες, ποιος άλλος θα το τολμούσε. Αλλαξε το αραβικό αλφάβητο με το λατινικό... Κι ακόμη με το Σύνταγμά του καθιερώθηκε ο κοσμικός - και όχι ο θρησκευτικός - χαρακτήρας του κράτους. Μεγάλος άνθρωπος για το λαό και την πατρίδα του... Ομως "προς τι" οι σκέψεις για μετονομασία της οδού; Επειδή ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη; Αυτό μόνο; Είμαι από προέλευση... φιλότουρκος. Φίλος όλων των λαών - και ένα παραπάνω - για τον τούρκικο λαό, που τα αισθήματά μου τα θυμάμαι από παιδάκι. Εχω γράψει ένα βιβλίο "Απ' τα τρίσβαθα της μνήμης", για την αξέχαστη χαμένη πατρίδα μου το Λίβισι που την επισκέφθηκα στις 17.8.97, ύστερα από 75 χρόνια... Ωστόσο ξαφνιάστηκα από την είδηση. Κι αν εκφράζω την έκπληξή μου αυτή δεν το κάνω από κανένα αντιτουρκικό μένος ή εθνικιστική έξαρση. Δεν είναι αυτό.

*****

Κάποια άλλη σκέψη φτερούγισε, όταν τ' άκουσα, στο μυαλό μου... Κι αμέσως άρχισα να γράφω το γράμμα μου αυτό, να διατυπώσω την πρότασή μου. Απευθύνομαι γι' αυτό όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο της συμπρωτεύουσας, αλλά και σ' όλους τους φίλους της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Σ' όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και στους φορείς τους. Στην αρμόδια Επιτροπή της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης", να συμβάλλουν στην υιοθέτηση της πρότασής μου. Ποια είναι η πρόταση;

Ενας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης (γιατί όχι ένα τμήμα κεντρικό της Εγνατίας) να πάρει το όνομα του ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ. Στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε και το εξαιρετικό αυτό τέκνο του τουρκικού λαού. Εξαιρετικός σαν άνθρωπος, σαν αγωνιστής, σαν ποιητής. Εξαιρετικός πατριώτης αλλά και διεθνιστής. Φιλέλληνας όσο λίγοι Τούρκοι διανοούμενοι. Πόσο φιλέλληνας υπήρξε ο Ναζίμ το λένε πολλά... Και το αποδείχνουν οι πιο κάτω αθάνατοι στίχοι του:

"Κάθε πρωί γιατρέ/ κάθε πρωί/ η καρδιά μου/ στην Ελλάδα τουφεκίζεται... ".

*****

Περιμένω να δω τα αποτελέσματα. Περιμένω και μαζί μου - υποθέτω - περιμένουν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο Ελληνες αλλά και Τούρκοι. Περιμένουν να δουν να φιγουράρει και το όνομα του Ναζίμ Χικμέτ σ' έναν απ' τους δρόμους της γενέτειράς του. Να τιμηθεί η μνήμη του αλλά και να τιμήσει με την αγωνιστική και την πνευματική προσφορά του. Θα 'ναι αυτό, σίγουρα, ένας ακόμη στέρεος κρίκος φιλίας, ανάμεσα στους δύο λαούς.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

συγγραφέας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ