ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Νέα μέτρα πεσκέσι με την «επιμήκυνση»

Σε άλλη συνεδρίαση οι αποφάσεις για τη δόση. Διέρρευσαν διάφορες εκδοχές της έκθεσης που ετοιμάζει η τρόικα

Λύσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας, αντιλαϊκά «διλήμματα» και σενάρια που παραπέμπουν από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων, μπήκαν στην ατζέντα της χτεσινής συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά τη συνεδρίαση σε συνέντευξη Τύπου οι Ζ. Κ. Γιούγκερ και Κρ. Λαγκάρντ, το Γιούρογκρουπ ενέκρινε τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης από την τρόικα παραπέμπονται σε νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Νοέμβρη, αν μέχρι τότε η συγκυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που εκκρεμούν και έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι συνεννοήσεις για τη διαχείριση του χρέους.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση με αίτημα τη 2ετή επιμήκυνση του αντιλαϊκού προγράμματος, εξέλιξη που έρχεται να δημιουργήσει νέα «κενά χρηματοδότησης» ύψους πάνω από 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Η συγκεκριμένη «λύση» συνεπάγεται νέας κοπής δάνεια από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, ταυτόχρονα με νέα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, έγγραφο του Γιούρογκρουπ επισημαίνει ότι η «παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής δε θα πρέπει να εκληφθεί ως τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια». Με το χαρακτηρισμό «θεμελιωδώς θετική» υποδέχτηκε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούγκερ και την έκθεση της τρόικας, σχετικά με τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης, που τήρησε τις μεταξύ τους συμφωνίες.

Συνεννοήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με τον κοιναγορίτη παράγοντα «τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις», με την προϋπόθεση ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Εν αναμονή του σχετικού ραπόρτου και των ζητημάτων που παραμένουν προς διευθέτηση, ο Γιούγκερ προϊδέασε ότι δε θα καταλήξουν σε απόφαση χτες, σημειώνοντας ότι λόγο έχουν και τα εθνικά Κοινοβούλια.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ανακοίνωσε προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ πως πιθανόν την ερχόμενη βδομάδα θα αποφασίσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για την εκταμίευση της δόσης. «Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική και όχι μια γρήγορη λύση για την Ελλάδα» δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, θα βρεθεί αύριο Τετάρτη ο Τσ. Νταλάρα, επικεφαλής του διεθνούς τραπεζικού λόμπι (IIF), οργανισμού που πρωταγωνίστησε στο κούρεμα του κρατικού χρέους. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σκυλοκαυγάς ανάμεσα στο ΔΝΤ με κυβερνήσεις της ΕΕ, εστιάζεται στη μείωση των επιτοκίων του κρατικού χρέους που «προτείνει» η πλευρά του ΔΝΤ ως μέσο κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού».

Αντιλαϊκά σενάρια

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ κυκλοφόρησαν διάφορα «πρόχειρα» κείμενα που φέρονται να είναι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Στα κείμενα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα καλείται να εξασφαλίσει ακόμα 6,4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2013 - 2014 ύψους 15 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,8 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2015-2016 η αναγκαία χρηματοδότηση εκτιμάται ότι φθάνει στα 17,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 14,1 δισ. ευρώ.

Οι συντάκτες της έκθεσης φέρονται να εκτιμούν ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών», ενώ όλο και διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις για το «επιπλέον κόστος» αυτής της επιμήκυνσης.

Τη διατύπωση ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο», ακολουθούν προτάσεις για συνεχείς και επανειλημμένους ελέγχους της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ώστε έγκαιρα να παίρνονται τα αντίστοιχα μέτρα, που θα επαναφέρουν τα δημοσιονομικά μεγέθη στα όρια του προγράμματος, βυθίζοντας τα λαϊκά στρώματα βαθύτερα στη φτώχεια.

Στις Βρυξέλλες τα παζάρια

Στο μεταξύ, ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη δόση των 31,5 δισ. ως μοχλό για τον εκβιασμό του λαού, ώστε να αποδεχθεί την υλοποίηση του νέου πακέτου των μέτρων. Αν και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «η πλήρης συμμόρφωση και υλοποίηση των μέτρων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης».

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς, μεταξύ αυτών και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αιχμές για συνεννοήσεις Παπανδρέου - ΗΠΑ

Σε εσωκομματικά αλληλοκαρφώματα αναλώνονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βγάζοντας στην επιφάνεια μέρος από το παρασκήνιο των πολιτικών χειρισμών και αποφάσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο εκτροχιασμός», ο Κ. Σημίτης επιτίθεται προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου και στα στελέχη της κυβέρνησής του, χρεώνοντάς τους ότι καθυστέρησαν την προετοιμασία για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει καθαρά να διαφανεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε από την πρώτη στιγμή της κρίσης προσανατολιστεί προς το ΔΝΤ και ότι ενημέρωνε τις ΗΠΑ για τις κινήσεις του. Σύμφωνα με τον Κ. Σιμήτη, το Γενάρη του 2010 ο Γ. Παπανδρέου αναρωτιόταν: «Γιατί δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ; Λαμβάνουμε ήδη τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό»...

Ο ίδιος κάνει λόγο για «Αμερικανούς συμβούλους» του Γ. Παπανδρέου που «δε γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης». Αναφερόμενος ειδικά στον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης σημειώνει ότι «υποστήριζε στις ιδιωτικές συζητήσεις του την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ».

Ο Κ. Σημίτης ισχυρίζεται ακόμα ότι πριν από την προσφυγή στο Μηχανισμό της ΕΕ, στις 22 Απρίλη 2010, υπήρξε τηλεφώνημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργού Οικονομικών, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ. «Ποιος ο λόγος να ρωτά η Ελλάδα τις ΗΠΑ αν θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους;» θέτει το ερώτημα και συνεχίζει: «Το τηλεφώνημα αφήνει να εννοηθεί προηγούμενες συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ και αναζήτηση "συμμάχων" εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς αποτέλεσμα».

Αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ

Κλίμα αντιπαράθεσης διαμορφώνεται στη ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τη μη συμμόρφωση τριών βουλευτών της με την απόφαση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Οι Π. Μουτσινάς και Οδ. Βουδούρης καταψήφισαν, ενώ ο Γ. Πανούσης επέλεξε να απουσιάζει την ώρα της ψηφοφορίας. Οι δύο πρώτοι αντιμετωπίζονται πλέον σαν «ξένο σώμα» στη ΔΗΜΑΡ.

Το μέρος των δύο βουλευτών έσπευσε να πάρει η πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ που διαφωνεί με τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση. Με κοινή τους δήλωση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Α. Νεφελούδης, Χ. Σταυρόπουλος και Β. Ζορκάδης καταγγέλλουν ότι παρατηρείται «μια οργανωμένη προσπάθεια πίεσης στην άλλη άποψη που υπάρχει στη ΔΗΜΑΡ μάλλον με ατυχείς εκφράσεις» και πως κατά τη γνώμη τους «μείζον ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για την ΔΗΜΑΡ δεν δημιουργείται από την ελεύθερη κατά συνείδηση έκφραση των βουλευτών της, αλλά από την προσπάθεια μετάλλαξής της».

Απ' την άλλη πλευρά, ο Ν. Μπίστης και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που είχαν ταχθεί υπέρ της στήριξης του τρίτου μνημονίου, επιμένουν ότι θα πρέπει αυτή να βάλει ακόμα περισσότερο πλάτες στο έργο της κυβέρνησης, συμμετέχοντας με περισσότερα στελέχη εάν αποφασιστεί ανασχηματισμός.

Μεγαλώνει η φοροαφαίμαξη

Στα επόμενα φορολογικά μέτρα και άλλα αντιλαϊκά χαράτσια, τα οποία ήδη έχουν συμφωνήσει και καταλήξει, εστιάζει η έκθεση της τρόικας. Προχωρούν στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που έχει απομείνει, για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Ενδεικτικά αναφέρονται και στις ελαφρύνσεις των νοικοκυριών που ισχύουν για δαπάνες, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων. Επίσης, στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ το χρόνο μπαίνει φόρος στο 26% από το πρώτο ευρώ και στο 35% για τα μεγαλύτερα ποσά. Αναφορά γίνεται και στα λεγόμενα «ειδικά φορολογικά καθεστώτα» όπως για τους αγρότες, για τους οποίους επίσης δρομολογούν την κατάργηση του αφορολόγητου.

ΚΚΕ
Να σπάσουν τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Γιούρογκρουπ (Eurogroup), τη δόση και το νέο «κούρεμα», σημειώνεται:

«Ολο και πιο καθαρά αποδεικνύεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια φυλακή εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, στην οποία οι δεσμοφύλακες - κυβερνήσεις τσακώνονται μόνο για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας που εκπροσωπούν. Για να σωθεί ο λαός και να αναπτυχθεί η χώρα προς όφελός του, βασική προϋπόθεση είναι να σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πρέπει να μπει τέρμα στις αυταπάτες ότι είναι δυνατό να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική δίχως αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με μονομερή διαγραφή του χρέους. Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Κυριακή να γίνουν ένα παραπέρα βήμα για την κλιμάκωση της λαϊκής αντεπίθεσης κόντρα στον "ευρωμονόδρομο" και στα κόμματα που τον υποστηρίζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ